ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Πύραυλοι Ιράν στρατός
Ιρανικοί πύραυλοι με φόντο σημαίες, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής έκθεσης στο Ιράν.

Προειδοποίηση Ιράν: Κίνδυνος για το πρωτόκολλο της συμφωνίας

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι το πρωτόκολλο συμφωνίας τους κινδυνεύει αν δεν εφαρμοστούν άμεσα τα συμφωνηθέντα, τη στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στον Νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών «θα κινδυνεύσει», εάν δεν εφαρμοστούν άμεσα οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στον νότιο Λίβανο.

«Η άλλη πλευρά οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα μόλις καταστεί δυνατόν, διαφορετικά το πρωτόκολλο συμφωνίας στο σύνολό του θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγαΐ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη για κατάπαυση των εχθροπραξιών στον Λίβανο, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθούν «τεχνικές» αμερικανοϊρανικές συνομιλίες στην Ελβετία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Πακιστάν και του Κατάρ.

Οι ιρανοί διαπραγματευτές αναχώρησαν ήδη για την Ελβετία, σύμφωνα με ιρανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Τεχεράνης να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έχουν συμφωνήσει στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων διάρκειας 60 ημερών, με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν κυρίως στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτική λύση στη διαμάχη Σ. Αραβίας-Χούθι

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως η Τεχεράνη στηρίζει πολιτική λύση στη σύγκρουση Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας, προσφέροντας ξανά μεσολάβηση για διάλογο, με το Ριάντ να μην έχει ακόμα απαντήσει στην πρόταση.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεξαμενόπλοιο χτύπησε νάρκη στα Στενά του Ορμούζ, λένε οι Φρουροί

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι πετρελαιοφόρο με πάνω από 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο πήρε φωτιά στα Στενά του Ορμούζ, αφού προσέκρουσε σε νάρκη. Το πλοίο ακολουθούσε μη εγκεκριμένη από το Ιράν διαδρομή.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμη για διάλογο η Τεχεράνη, δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν αρνήθηκε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει πυρηνικά όπλα, ζήτησε διάλογο και στενότερες σχέσεις με τη Γεωργία και καταδίκασε τις αμερικανικές κυρώσεις, σε συνομιλίες με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό στη σύνοδο του ΟΗΕ.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 20 χρόνια φυλάκιση σε έφηβο για σχέδιο δολοφονίας με ιρανικές συνδέσεις

Ένας 19χρονος Νορβηγός καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή σχεδίαζε δολοφονία για λογαριασμό της σουηδικής συμμορίας Foxtrot, που σχετίζεται με το Ιράν. Συνελήφθη με όπλα στο Χάντερσφιλντ το 2025.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για «οικοκτονία» από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή «οικοκτονία», ζητώντας διεθνή καταδίκη και λύσεις, ενόψει της συνόδου COP17 για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε δεκάδες εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι οι Χούθι εντείνουν επιθέσεις σε σαουδαραβικά αεροδρόμια, λιμάνια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κρίσιμες υποδομές της χώρας.