ΓΔ: 2530.43 1.51% Τζίρος: 102.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:32
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Ζελένσκι: Δικαιολογημένη η ουκρανική επίθεση σε διυλιστήριο της Μόσχας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση σε διυλιστήριο στη Μόσχα ως δικαιολογημένη απάντηση, μετά από τη μεγαλύτερη ουκρανική επίθεση με drones εδώ και δύο χρόνια, που προκάλεσε φωτιά σε διυλιστήριο στη νοτιοανατολική Μόσχα.

Η επίθεση με drones στη Μόσχα χαρακτηρίστηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «μια εντελώς δικαιολογημένη απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις», έπειτα από τη μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους τα τελευταία δύο χρόνια εναντίον της ρωσικής πρωτεύουσας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας Τετάρτης προς Πέμπτη, η Ουκρανία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Μόσχα, πλήττοντας διυλιστήριο για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν φλόγες και πυκνό καπνό πάνω από τη συνοικία Καπότνια, όπου βρίσκεται το διυλιστήριο. 

Ο Ζελένσκι, μέσω ανάρτησής του στο Telegram, τόνισε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί «δικαιολογημένη απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των πόλεων και των κοινοτήτων μας», επισημαίνοντας πως πρόκειται για σημαντικό πλήγμα στις υποδομές που στηρίζουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του έπληξαν στόχους στην περιφέρεια Ροστόφ και σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο.

 Ο περιφερειάρχης Γιούρι Σλιούσαρ ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε εμπορικούς χώρους και ένα τρένο επλήγη από drones στην πόλη Γκούκοβο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι κατέρριψε 555 ουκρανικά drones σε διάφορες περιοχές, ενώ ο Σομπιάνιν σημείωσε ότι περίπου 180 από αυτά είχαν κατεύθυνση τη Μόσχα. Το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις του, προτού τις επαναλάβει λίγες ώρες αργότερα.

Η μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων ετών

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση της Ουκρανίας εναντίον της Μόσχας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Η επίθεση συνέπεσε χρονικά με τη διεξαγωγή της συνόδου Ρωσίας - ASEAN στο Καζάν, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε ηγέτες χωρών της Ασίας.

Η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά επιθέσεις στην Ουκρανία, περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Παράλληλα, η Ουκρανία εντείνει τα πλήγματά της στο ρωσικό έδαφος, στοχεύοντας κυρίως ενεργειακές υποδομές, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας.

Η Ρωσία, τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, αναμένεται να εισάγει καύσιμα μέσω θαλάσσης για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που προκάλεσαν οι επιθέσεις. Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει ήδη υψηλό πληθωρισμό, έλλειψη εργατικού δυναμικού και αυξημένο κόστος δανεισμού.

Διπλωματικές επαφές και διεθνείς αντιδράσεις

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «συντονιστικές» για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Τραμπ εκτίμησε ότι η Ρωσία υφίσταται μεγαλύτερες απώλειες σε στρατιώτες από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Πούτιν φαίνεται να είναι ανοικτοί σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση. Το Κρεμλίνο, ωστόσο, διευκρίνισε πως ο Πούτιν δεν συζήτησε ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ζελένσκι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Πλήγμα σε ρωσικό τερματικό, απαντά με επίθεση σε λιμάνι η Μόσχα

Η Ουκρανία χτύπησε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τερματικό στο Ροστόφ, δήλωσε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας τα πλήγματα στη ρωσική πολεμική χρηματοδότηση. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίθεση σε δύο ουκρανικά πλοία στο Μικολάιφ.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδρομές Ουκρανίας στη νότια Ρωσία: 2 νεκροί, 17 τραυματίες

Επιδρομές με ουκρανικά drone σε Ραστόφ και Μπιέλγκοροντ στη νοτιοδυτική Ρωσία άφησαν δύο νεκρούς και 17 τραυματίες. Ρωσικά πλήγματα πέρα από τα σύνορα προκάλεσαν έναν νεκρό και επτά τραυματίες σύμφωνα με τις αρχές.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα τραυματίες από ουκρανική επίθεση σε ρωσική παραμεθόρια πόλη

Επίθεση ουκρανικών drone στη Μπιέλγκοροντ τραυμάτισε 12 άτομα και προκάλεσε πυρκαγιές σε πολυκατοικίες και πάνω από 15 οχήματα. Στη Ραστόφ στον Ντον, ζημιές σε πολυκατοικία μετά από αεροπορική επιδρομή.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Πλήξαμε ουκρανικά λιμάνια, βυθίστηκε το Golden Leo έξω απ' την Οδησσό

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγματα σε ουκρανικά λιμάνια, μεταξύ των οποίων ο τερματικός του Τσορνομόρσκ στην Οδησσό, και σε πλοίο που, σύμφωνα με τη Μόσχα, μετέφερε στρατιωτικά φορτία.
Εκτόξευση πυραύλου Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα νεκροί από ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Έξι νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις σε κατεχόμενες περιοχές και ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τις τοπικές ρωσικές αρχές, ενώ τέσσερις νεκροί αναφέρονται στην Ουκρανία από ρωσικά πλήγματα, με τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο «νεκρό σημείο».
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στοχεύουν το Κίεβο, αναφέρει η Ουκρανία

Συναγερμός σήμανε στο Κίεβο λόγω ρωσικής πυραυλικής επίθεσης. Εκρήξεις ακούστηκαν σε πολλές συνοικίες, ενώ συντρίμμια προκάλεσαν φωτιές σε πολυκατοικίες. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ως τώρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο.