ΓΔ: 2571.9 1.25% Τζίρος: 338.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Στενό του Ορμούζ πλοία

Πετρέλαιο: Κλειδί το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ για την αγορά

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι το πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ αποτελεί βασική λύση στην ενεργειακή κρίση, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου σημαντική για την παγκόσμια οικονομία.

Η πλήρης και άνευ όρων επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για την έξοδο από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τον Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. 

Όπως ανέφερε, η ομαλή ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ασία και πέραν αυτής θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ισορροπίας στις αγορές ενέργειας, ενώ η κρίση αναμένεται να ωθήσει τις χώρες να προκρίνουν την «πιο ασφαλή» ενεργειακή επιλογή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Φατίχ Μπιρόλ χαρακτήρισε τη συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή ως «μεγάλη είδηση για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές της ενέργειας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα είναι «τελείως ανοικτά» την Παρασκευή, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου στην Ελβετία για τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, πλοιοκτήτριες εταιρείες εμφανίζονται επιφυλακτικές. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής Mitsui O.S.K. Lines στους Financial Times, η επανάληψη της διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ δεν αναμένεται να γίνει πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες, έως ότου υπάρξει βεβαιότητα για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Με δεδομένη την εμπειρία των τελευταίων μηνών, πιστεύω ότι είναι εύλογο να συμπεράνουμε ότι θα χρειασθεί κάνα δυο εβδομάδες, αν όχι μήνα», δήλωσε ο Γιοτάρο Ταμούρα.

Σε ανακοίνωσή της μέσω email στο Reuters, η Mitsui O.S.K. Lines σημείωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κινήσεις προς μία κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, οι (ναυτιλιακές) δραστηριότητες δεν θα επαναληφθούν μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν ικανές συνθήκες ασφαλείας».

Η εταιρεία προσθέτει ότι «η επανάληψη της διέλευσης θα απαιτήσει στενό συντονισμό με τις κυβερνήσεις των ενεχομένων χωρών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων ενδιαφερομένων φορέων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Προτεραιότητα το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, λέει ο ΔΟΕ

Ο Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε πως η λύση στην ενεργειακή κρίση είναι το πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ώστε να ξαναρχίσει η ροή πετρελαίου και αερίου, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τις αγορές ενέργειας.
Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πιθανές νέες άδειες γεωτρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα λέει ο Μπέρναμ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ τόνισε πως θα ακολουθήσει «πραγματιστική» στάση σχετικά με τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, απαντώντας στα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για νέες άδειες γεωτρήσεων.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2025

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας έφτασε σε νέο ρεκόρ το 2025 με 420 εκατ. τόνους, ενισχύοντας ενεργειακή ανεξαρτησία. Το πετρέλαιο σχιστόλιθου ξεπέρασε τα 8,5 εκατ. τόνους, δέκα φορές πάνω από το 2018.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε νέο CEO της Naftogaz τον Σέργκιι Φεντορένκο

Ο Σέργκιι Φεντορένκο, εμπορικός διευθυντής της Naftogaz, ορίζεται νέος διευθύνων σύμβουλος στη θέση του Κορέτσκι, όπως ανακοίνωσε ο Β. Ζελένσκι. Ο Φεντορένκο διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα ενέργειας της Ουκρανίας.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για ενεργειακές συμφωνίες

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αλί αλ Ζαΐντι θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Ουάσινγκτον με επίσημη αποστολή, όπου θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας με έμφαση στον τομέα του πετρελαίου και την προσέλκυση αμερικανικών εταιρειών.
Υδρογονάνθρακες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Η στροφή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές της Ελλάδας

Η Ανατολική Μεσόγειος προσελκύει ξανά τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, με τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη να είναι οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.