ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά να σταματήσουν οι εχθροπραξίες λόγω πανδημίας για 90 ημέρες

Το ψήφισμα, που κατέθεσαν Γαλλία και Τυνησία, ζητά από «όλες τις πλευρές σε ένοπλες συρράξεις να δεσμευτούν αμέσως σε μια βιώσιμη ανθρωπιστική παύση (των εχθροπραξιών) για τουλάχιστον 90 ημέρες», ώστε να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τελικά σήμερα, μετά από τρεις και πλέον μήνες, την έκκληση που είχε απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παγκόσμια εκεχειρία λόγω της πανδημίας.

Το ψήφισμα, που κατέθεσαν η Γαλλία και η Τυνησία, ζητά από «όλες τις πλευρές σε ένοπλες συρράξεις να δεσμευτούν αμέσως σε μια βιώσιμη ανθρωπιστική παύση (των εχθροπραξιών) για τουλάχιστον 90 συνεχόμενες ημέρες», ώστε να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι διαπραγματεύσεις για να περάσει το ψήφισμα αυτό προσέκρουαν στην αντιπαράθεση της Κίνας με τις ΗΠΑ και τη διαφωνία τους για το αν θα έπρεπε να περιληφθεί στο κείμενο μια έκκληση για τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμούσε καμία αναφορά στον ΠΟΥ, σε αντίθεση με το Πεκίνο. Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον για τους χειρισμούς του στην πανδημία και υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά «σινοκεντρικός» και προωθεί την παραπληροφόρηση της Κίνας, κάτι που η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ αρνείται κατηγορηματικά.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κάνει αναφορά στον ΠΟΥ αλλά σε μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία αναφέρεται ο Οργανισμός. Σύμφωνα με διπλωμάτες, με πρωτοβουλία της Ινδονησίας (μη μόνιμο μέλος του ΣΑ) βρέθηκε τελικά μια συμβιβαστική λύση: προστέθηκε μια παράγραφος στο προοίμιο που υπενθυμίζει την απόφαση που ελήφθη στις 2 Απριλίου από τη Γενική Συνέλευση. Σε αυτό το κείμενο καλούνται οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ «να παράσχουν κάθε αναγκαία στήριξη και συνεργασία στον ΠΟΥ».

«Είδαμε πραγματικά το όργανο αυτό στα χειρότερά του. Αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι δυσλειτουργικό», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γκάουαν, ο διευθυντής της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων του ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Σημαία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Κίνδυνοι αστάθειας στη Βοσνία - Έκκληση Ελλάδας για ενότητα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μετά την παραίτηση του Ύπατου Εκπροσώπου Κρίστιαν Σμιτ. Η Ρωσία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του ρόλου του, ενώ ο ίδιος παρουσίασε την τελευταία έκθεσή του.
Κατεστραμμένο αυτοκίνητο Καμπούλ
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: 370 άμαχοι νεκροί σε 3 μήνες συγκρούσεων με Πακιστάν

Η σύγκρουση Πακιστάν-Αφγανιστάν προκάλεσε τον θάνατο 372 Αφγανών αμάχων από Ιανουάριο έως Μάρτιο, κυρίως λόγω πακιστανικού βομβαρδισμού στην Καμπούλ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Η ένταση στις σχέσεις τους παραμένει υψηλή.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κίνδυνος μεγάλης επισιτιστικής κρίσης από διακοπή λιπασμάτων στο Ορμούζ

Η διακοπή διακίνησης λιπασμάτων από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να φέρει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση εντός εβδομάδων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς το Ιράν έχει αποκλείσει τη διέλευση προς βασικές αγορές, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια.
Νιγηριανός στρατιώτης ειδικών δυνάμεων
ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 40 νεκροί από επίθεση ενόπλων στη βόρεια Νιγηρία

Περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ενόπλους στη βόρεια Νιγηρία, σύμφωνα με αναφορές που ελήφθησαν από τον ΟΗΕ. Η πολιτεία Ζαμφαρά βιώνει αναζωπύρωση βίας, με απαγωγές, ληστείες και επιθέσεις από τζιχαντιστές και συμμορίες.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Αυξάνεται η βία και οι θάνατοι αμάχων λόγω επιθέσεων με drones

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ προειδοποιεί ότι η βία στο Σουδάν και η χρήση drones αυξάνουν τους θανάτους και τον εκτοπισμό αμάχων, με τα οπλισμένα drones να ευθύνονται για το 80% των θανάτων από Ιανουάριο ως Απρίλιο.