ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σύγχρονο drone στον ουρανό
Drone αιωρείται ψηλά για ερευνητικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς πάνω από ανοιχτό ουρανό.

ΟΗΕ: Καταδίκη από το ΣΑ για επίθεση με drone σε πυρηνικό σταθμό στα ΗΑΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σφοδρά τη μη επανδρωμένη επίθεση σε γεννήτρια κοντά στον πυρηνικό σταθμό Μπαράκα στα ΗΑΕ, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου και ζητώντας άμεσο τερματισμό επιθέσεων σε αμάχους και υποδομές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο την εξωφρενική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος» που σημειώθηκε σε γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος εκτός της εσωτερικής περιμέτρου του πυρηνικού σταθμού Μπαράκα, στην περιοχή Αλ Ντάφρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σε ανακοίνωση Τύπου, τα μέλη του Συμβουλίου χαρακτήρισαν την επίθεση «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και προειδοποίησαν ότι ενέχει «σοβαρούς κινδύνους για τις ζωές των αμάχων, τις υποδομές και το περιβάλλον».

Παράλληλα, εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την επικίνδυνη κλιμάκωση και ζήτησαν την «άμεση και μόνιμη παύση» όλων των επιθέσεων κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών ή απειλών κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων ειρηνικού χαρακτήρα.

Αναφορές σε διεθνή ψηφίσματα και δηλώσεις του ΔΟΑΕ

Τα μέλη του Συμβουλίου παρέπεμψαν σε σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), εκφράζοντας ανησυχία για «τέτοιες επιθέσεις ή απειλές επίθεσης κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων ειρηνικού χαρακτήρα».

Επιπλέον, έλαβαν υπόψη τη δήλωση του γενικού διευθυντή του ΔΟΑΕ, ο οποίος εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για το περιστατικό και τόνισε ότι «στρατιωτική δραστηριότητα που απειλεί την πυρηνική ασφάλεια είναι απαράδεκτη».

Έμφαση στην πυρηνική ασφάλεια και τη διεθνή σταθερότητα

Το Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη να τηρούν «τα υψηλότερα πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων» και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια.

Επανέλαβε επίσης ότι ο πυρηνικός σταθμός Μπαράκα «σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα», υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Διαχείρισης Πυρηνικών των ΗΑΕ (FANR) και σε συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας του ΔΟΑΕ.

Κλείνοντας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την «πλήρη δέσμευσή» τους στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και επανέλαβαν την ισχυρή στήριξή τους στην «εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη επίθεσης σε πυρηνικό εργοστάσιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπαράκα στα ΗΑΕ, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου, χωρίς να αποδώσει ευθύνη. Έξι drones εξαπολύθηκαν πρόσφατα κατά της χώρας από το Ιράκ.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: 10 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 10 άμαχοι, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.
Αεροπλάνο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί: Πιθανή τρομοκρατική απόπειρα σε πτήση Flydubai

Η ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμά πως το περιστατικό με πτήση από τα ΗΑΕ προς το Ισραήλ, που προσγειώθηκε στη Σαουδική Αραβία μετά από εκπομπή σήματος κινδύνου, ίσως αποτελεί απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης από πιλότο.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Θύμα τρομοκρατίας ο Ιράν στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη ΓΣ του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «θύμα τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και τόνισε πως προτιμά τη διπλωματία για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καταγγέλλει τις ΗΠΑ για εμπόδιο στη συμμετοχή του στην ΔΟΑΕ

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τη συμμετοχή του επικεφαλής της ιρανικής πυρηνικής ενέργειας στη συνέλευση του ΔΟΑΕ στη Βιέννη, προκαλώντας διαμαρτυρίες από την Τεχεράνη για την πολιτικοποίηση της διαδικασίας μετά και την ακύρωση της βίζας του Εσλαμί.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ στο ΣΑ: Επικαλούνται τις επιθέσεις της 17Ν στην Ελλάδα

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μάικ Γουόλτς, αναφέρθηκε στις επιθέσεις της «17 Νοέμβρη» στην Ελλάδα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εντάσσοντάς τες σε διεθνή κατάλογο σημαντικών τρομοκρατικών ενεργειών.