ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Ο Τραμπ ακυρώνει επίθεση κατά του Ιράν και μιλά για πιθανή συμφωνία

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι ακύρωσε επίθεση κατά του Ιράν την τελευταία στιγμή, μετά από παρεμβάσεις ηγετών χωρών του Κόλπου, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες για συμφωνία με την Τεχεράνη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης «συμφωνίας» μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Truth Social ότι ανακάλεσε τη διαταγή για επανέναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ύστερα από παρεμβάσεις ηγετών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίοι εκτίμησαν πως υπάρχει προοπτική συνεννόησης.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν «πολύ καλές πιθανότητες» επίτευξης συμφωνίας με την ιρανική κυβέρνηση.

 «Αν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να τους βομβαρδίσουμε και να τους διαλύσουμε, θα ήμουν πολύ ευτυχής», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τις έμμεσες διαπραγματεύσεις «πολύ θετικές», χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο αμερικανικός στρατός παραμένει έτοιμος να εξαπολύσει «ολοκληρωτική και ευρείας κλίμακας επίθεση» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αποδεκτή συμφωνία.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, αν και η Τεχεράνη αρνείται σταθερά ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Προ ημερών, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι «το ρολόι χτυπάει» για το Ιράν, απειλώντας με αφανισμό αν οι συνομιλίες αποτύχουν. Είχε επίσης δηλώσει ότι θα μπορούσε να «αφανίσει τον ιρανικό πολιτισμό» πριν ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός.

Αντιδράσεις από την Τεχεράνη και διπλωματική κινητικότητα

Ο επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Αλί Αμπντουλαχί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν οποιοδήποτε «στρατηγικό σφάλμα», σημειώνοντας ότι ο ιρανικός στρατός κρατά «το δάχτυλο στη σκανδάλη». 

Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι υπέβαλε νέα πρόταση προς την Ουάσιγκτον, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Από την κατάπαυση του πυρός στις 8 Απριλίου, μετά από περίπου 40 ημέρες εχθροπραξιών, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

 Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σημαντικές, κυρίως ως προς το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Η μοναδική διά ζώσης συνάντηση αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ιράν στις 11 Απριλίου στο Ισλαμαμπάντ δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα.

Η Τεχεράνη επιμένει στην αποδέσμευση των ιρανικών κεφαλαίων που παραμένουν δεσμευμένα στο εξωτερικό και στην άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της. 

«Διάλογος δεν σημαίνει παράδοση», τόνισε ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν μέσω X, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν «δεν θα απεμπολήσει τα νόμιμα δικαιώματα του λαού και της χώρας».

Ένταση στα Στενά του Ορμούζ και επιπτώσεις στις αγορές

Σύμφωνα με το πρακτορείο FARS, η Ουάσιγκτον ζητά από το Ιράν να διατηρήσει μόνο μία πυρηνική εγκατάσταση σε λειτουργία και να μεταφέρει στις ΗΠΑ το εμπλουτισμένο ουράνιο υψηλού ποσοστού. 

Το πρακτορείο Tasnim ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν προσωρινή αναστολή των πετρελαϊκών κυρώσεων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, χωρίς όμως επίσημη επιβεβαίωση από την Ουάσιγκτον.

Η Τεχεράνη εξακολουθεί να ελέγχει το Στενό του Ορμούζ, στρατηγικής σημασίας για τις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών. 

Η μείωση της θαλάσσιας κυκλοφορίας έχει προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το Brent έφτασε στα 112,10 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,6%.

Παρά την ένταση, η κίνηση των πλοίων στο στενό αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, επιστρέφοντας σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο από την έναρξη των συγκρούσεων. Η ΕΕ και χώρες της Δύσης απορρίπτουν το ενδεχόμενο ελέγχου του στενού από το Ιράν, στηρίζοντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Κλιμάκωση στον Λίβανο

Στο μέτωπο του Λιβάνου, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 3.020 θανάτους από την έναρξη των συγκρούσεων με τη Χεζμπολά στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό. 

Παρά την παράταση της ανακωχής που ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον, οι ανταλλαγές πληγμάτων συνεχίζονται, επιτείνοντας την αστάθεια στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά αποζημιώσεις από το Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν αποζημιώσεις από το Ιράν για όσους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά σε επιθέσεις, τονίζοντας πως και οι οικογένειες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια δικαιούνται αποζημιώσεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ορμούζ θα ανοίξει σύντομα ή το Ιράν θα δεχτεί ισχυρά πλήγματα

Ο Τραμπ δήλωσε πως το Στενό του Ορμούζ θα ανοίξει σύντομα ή το Ιράν θα δεχτεί ισχυρά πλήγματα, ενώ επανέλαβε ότι υπήρξαν καλές συνομιλίες. Τόνισε πως το Ιράν επιδιώκει συμφωνία και ότι ο ίδιος έχει χρόνο για αποφάσεις.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ξεκινά νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν από σήμερα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν, αφού ανέβαλε επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ, υπό τον όρο σύναψης συμφωνίας σύντομα. Τόνισε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για το Ορμούζ και επιδιώκει αποπυρηνικοποίηση, ενώ η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σύσταση σε πολίτες να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή

Οι αμερικανικές πρεσβείες στη Μέση Ανατολή προειδοποίησαν τους Αμερικανούς για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου και τους συνέστησαν να προετοιμαστούν για αποχώρηση, ενώ η Ουάσιγκτον εξετάζει νέα πλήγματα στο Ιράν χωρίς να έχει δοθεί ακόμη διαταγή.