ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:07:58 DATA
Φώτο: Shutterstock

Κατά της υποψηφιότητας Βάιντραουμπ το προσωπικό της World Bank

Οι εργαζόμενοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προέτρεψαν την επιτροπή δεοντολογίας του διεθνούς θεσμού να θέσει υπό αναστολή τον διορισμό του Βάιντραουμπ όσο μελετά εάν οι απόψεις που έχει εκφράσει συμμορφώνονται προς τον κανονισμό σε ισχύ για τους διευθυντές.

Η ένωση που εκπροσωπεί το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας εισηγήθηκε χθες Τετάρτη να επανεξεταστεί η υποψηφιότητα του Άμπραχαμ Βάιντραουμπ για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της, την οποία ανήγγειλε η Μπραζίλια, εξαιτίας των ρατσιστικών σχολίων που έκανε στο πρόσφατο παρελθόν ο ως την περασμένη εβδομάδα υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμφωνα με επιστολογραφία που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ο Βάιντραουμπ, ένας από τους πιο προβεβλημένους ακροδεξιούς ιδεολόγους της κυβέρνησης της Βραζιλίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παραιτείται από το αξίωμα του υπουργού Παιδείας και ότι πρόκειται να αναλάβει θέση στην World Bank.

Σε βάρος του διενεργείται έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο, αφότου πήρε διαστάσεις το γεγονός ότι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποκάλεσε τα μέλη του «αλήτες», προσθέτοντας πως αν είχε τη δυνατότητα θα τα έριχνε στη φυλακή, σχόλιο που καταγράφηκε σε βίντεο και γνώρισε ευρεία διάδοση το τελευταίο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προέτρεψαν την επιτροπή δεοντολογίας του διεθνούς θεσμού να θέσει υπό αναστολή τον διορισμό του Βάιντραουμπ όσο μελετά εάν οι απόψεις που έχει εκφράσει συμμορφώνονται προς τον κανονισμό σε ισχύ για τους διευθυντές.

Ο Βάιντραουμπ δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια χθες.

Οι εργαζόμενοι της Παγκόσμιας Τράπεζας επισήμαναν αναρτήσεις του Βάιντραουμπ στο Twitter, με τις οποίες μεταξύ άλλων χλεύαζε την κινεζική προφορά («Βλαζιλία»), κατηγορούσε την Κίνα πως προκάλεσε εσκεμμένα την πανδημία του κορονοϊού και αποφαινόταν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επιδιώκει παγκόσμια κυριαρχία.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν επίσης τα σχόλια του βραζιλιάνου πρώην υπουργού Παιδείας εναντίον της προστασίας των μειονοτήτων, καθώς και το γεγονός ότι η τελευταία του ενέργεια προτού αποχωρήσει από την κυβέρνηση ήταν να ανακαλέσει τις ποσοστώσεις για τα μέλη των μειονοτήτων μεταξύ των εισακτέων στα βραζιλιάνικα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σε απαντητική επιστολή του προς το προσωπικό, ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του διεθνούς θεσμού, ο Γκίντερ Σενλάιτνερ, διαβεβαίωσε πως η Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα ανεχόταν ρατσιστικά σχόλια από οποιονδήποτε υπηρετεί σε αυτήν, πόσο μάλλον εκτελεστικών διευθυντών.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως ούτε η διοίκηση της τράπεζας, ούτε η επιτροπή δεοντολογίας μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων και εκλογής εκτελεστικών διευθυντών. Τα πρόσωπα αυτά επιπλέον υποχρεούνται να τηρούν τον κανονισμό των υπαλλήλων και των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας αφού αναλάβουν θέσεις στον θεσμό, διευκρίνισε.

Η Βραζιλία έχει τις ψήφους στην ομάδα των εννέα κρατών που θα κληθεί να αναδείξει το πρόσωπο το οποίο θα πληρώσει μια κενή θέση εκτελεστικού διευθυντή. Κατά συνέπεια, ο Βάιντραουμπ πιθανόν θα εκλεγεί και θα αναλάβει εκτελεστικός διευθυντής ως το τέλος της τρέχουσας θητείας την 31η Οκτωβρίου.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αντιμετωπίζει άλλη μια έρευνα στη Βραζιλία, από το ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά τον σάλο που προκάλεσε το ότι ταξίδεψε στις ΗΠΑ με διπλωματικό διαβατήριο, παρότι είχε ήδη εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μια δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ επιθυμεί η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

«Το εκτελεστικό συμβούλιο έχει υιοθετήσει μια ανοικτή, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία για την επιλογή του επόμενου γενικού διευθυντή», ανέφεραν οι συντονιστές του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, Αφόνσο Μπεβιλάκουα και Αμπντουλάχ Μπιν Ζαράχ.
World Economy, Pagkosmia Oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: «Δεκαετία χαμένων ευκαιριών» για την παγκόσμια οικονομία

Το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αναμένει ανάπτυξη 2,4% της παγκόσμιας οικονομίας για φέτος, σε υποχώρηση για τρίτη συνεχή χρονιά αφότου έφθασε στο 2,6% πέρυσι.