ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Σαουδικής Αραβίας

Σαουδική Αραβία: Μυστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά του Ιράν τον Μάρτιο

Η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε μυστικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράν στα τέλη Μαρτίου, στο πλαίσιο αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης, όπως αποκάλυψε το Reuters. Δεν είναι σαφές ποιοι ήταν οι στόχοι των επιθέσεων.

Η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να εξαπέλυσε σειρά μυστικών βομβαρδισμών εναντίον του Ιράν, στο πλαίσιο της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς, οι πληροφορίες προέρχονται από δύο «δυτικούς αξιωματούχους» που γνωρίζουν τον φάκελο, καθώς και από δύο πηγές της ιρανικής κυβέρνησης.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Μαρτίου, χαρακτηρίζονται ως «αντίποινα» για ιρανικά πλήγματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Πρόκειται, όπως αναφέρει το πρακτορείο, για την πρώτη φορά που γίνεται γνωστό πως το βασίλειο επιτέθηκε άμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία, γεγονός που σηματοδοτεί ιστορική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς στόχοι των επιθέσεων, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αναφορές. Παρόμοια στάση κράτησε και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, το οποίο δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα σχολιασμού από το Ρόιτερς.

Η Σαουδική Αραβία, που διατηρεί στενή στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη για την άμυνά της. 

Ωστόσο, ο πόλεμος των δέκα εβδομάδων ανέδειξε την ευαλωτότητα του βασιλείου απέναντι σε επιθέσεις που κατάφεραν να διαπεράσουν την αντιπυραυλική του προστασία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν σε βομβαρδισμούς εναντίον του Ιράν. Η εμπλοκή των δύο βασιλείων καταδεικνύει ότι η σύγκρουση έχει πλέον αποκτήσει σαφή περιφερειακή διάσταση, με πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: 8 νεκροί από επίθεση Χούθι, πλήγμα και σε πετρελαϊκή στη Σ. Αραβία

Επίθεση των Χούθι στη Μόκα προκάλεσε οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους δύο άνδρες ασφαλείας, ενώ πέντε πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά εμπορικών πλοίων. Παράλληλα, drone των Χούθι έπληξε εγκατάσταση της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νεκροί και 30 τραυματίες από επίθεση Χούθι στη Μόκα

Επτά νεκροί και 30 τραυματίες σε επίθεση των ανταρτών Χούθι στη Μόκα της Υεμένης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό στρατό. Συγκεκριμένα, τέσσερις στρατιωτικοί και τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 11 drones.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: 11 νεκροί σε επιθέσεις Χούθι με στόχο διυλιστήριο Σ. Αραβίας

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, με στήριξη Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για αεροπορικά πλήγματα που σκότωσαν τουλάχιστον 11 άτομα και στοχοθέτησαν διυλιστήριο της Aramco στη Σαουδική Αραβία, απαντώντας σε σαουδαραβικές επιθέσεις.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: 11 τραυματίες από επιθέσεις της Ανσαραλά στη Υεμένη

Έντεκα άμαχοι τραυματίστηκαν στη νότια Σαουδική Αραβία από επιθέσεις που αποδίδονται στους Χούθι, σύμφωνα με τη συμμαχία υπό το Ριάντ. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένα 4χρονο παιδί με εγκαύματα δεύτερου βαθμού.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ριάντ: Κίνδυνος επίθεσης από Χούθι και Ιρακινούς με καθοδήγηση Ιράν

Σαουδάραβας αξιωματούχος ανέφερε ότι Ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες και οι Χούθι, υπό την καθοδήγηση Ιράν, σχεδιάζουν συντονισμένες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με διεθνείς πληροφορίες.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Χούθι ισχυρίζονται νέο πλήγμα σε σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Άντεν

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν, ενώ νωρίτερα είχαν αναφέρει επίθεση σε άλλο πλοίο στα ανοιχτά του Γιανμπού. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει επιβεβαιώσει.