ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πλοίο στο ηλιοβασίλεμα

Σχετική ηρεμία επικρατεί σήμερα στα Στενά του Ορμούζ

Σχετική ηρεμία επικρατεί στα Στενά του Ορμούζ μετά από εντάσεις, καθώς οι ΗΠΑ περιμένουν την απάντηση του Ιράν στις προτάσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την έναρξη συνομιλιών, χωρίς ένδειξη αντίδρασης από την Τεχεράνη.

Σχετική ηρεμία στα Στενά του Ορμούζ επικρατεί σήμερα, έπειτα από ημέρες σποραδικών εντάσεων, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν την απάντηση του Ιράν στις τελευταίες αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό της πολεμικής αναταραχής που διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον περίμενε απάντηση από την Τεχεράνη εντός ωρών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη κινητικότητας από την ιρανική πλευρά, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη των συνομιλιών.

Η πρόταση των ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για επίσημο τερματισμό του πολέμου πριν από τη διεξαγωγή συνομιλιών για πιο σύνθετα ζητήματα, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι περιφερειακές ισορροπίες ασφάλειας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα. Η επικείμενη συνάντηση αυξάνει την πίεση στην Ουάσινγκτον για τον καθορισμό μιας σαφούς στρατηγικής σχετικά με τη συνέχιση ή την αποκλιμάκωση της πολεμικής διαμάχης.

Η παρατεταμένη ένταση στην περιοχή εξακολουθεί να προκαλεί αναταραχή στις διεθνείς ενεργειακές αγορές, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και την πορεία των τιμών του πετρελαίου,

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, τόνισε πως η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, επισημαίνοντας πως οι όροι της χώρας παραμένουν σαφείς και δεν προβλέπονται άμεσες συνομιλίες.
Πύργος Αζαντί Τεχεράνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Συζητήθηκε η επιστολή του αντιπροέδρου Βανς, δεν υπάρχει διάλογος με ΗΠΑ

Η Τεχεράνη συζήτησε την επιστολή του αντιπροέδρου Βανς αλλά δεν σχεδιάζει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ. Ο Βανς φέρεται να πρότεινε διαπραγματεύσεις, αλλά ο Τραμπ είπε πως αφορούσε μόνο ιατρικές προμήθειες.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Καταρρίφθηκε drone των Χούθι πάνω από τη Μεδίνα

Οι σαουδαραβικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι πάνω από τη Μεδίνα, που είχε πρόσφατα ξαναγίνει στόχος. Οι Χούθι αρνούνται ότι στοχεύουν τις ιερές πόλεις της Σαουδικής Αραβίας.
Drone σε μάχη
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε drone της Ανσαραλά με προορισμό τη Μέκκα

Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε drone των ανταρτών Χούθι, που εκτοξεύθηκε κατά της Μέκκας. Το περιστατικό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας μέσω X.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πρόοδος με ΗΠΑ μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι της Τεχεράνης

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου δήλωσε πως η πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ εξαρτάται από την κάλυψη επτά ιρανικών όρων, τονίζοντας ότι η τακτική του «καρότου και μαστίγιου» δεν αποδίδει απέναντι στο Ιράν.