ΓΔ: 2326.52 0.34% Τζίρος: 71.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:54:35
σημαία του Καναδά
Η εθνική σημαία του Καναδά κυματίζει σε γαλάζιο ουρανό.

Καναδάς: Η Λουίζ Άρμπουρ προτάθηκε για γενική κυβερνήτρια

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ πρότεινε τη Λουίζ Άρμπουρ για νέα γενική κυβερνήτρια, εκπρόσωπο του βασιλιά Καρόλου. Η Άρμπουρ θα είναι η 31η και έκτη γυναίκα στη θέση, αναλαμβάνοντας το καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι πρότεινε την πρώην δικαστή Λουίζ Άρμπουρ για τη θέση του γενικού κυβερνήτη, αξίωμα που εκπροσωπεί τον βασιλιά Κάρολο, τον αρχηγό του κράτους.

Η Άρμπουρ, πρώην Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα, θα αποτελέσει την 31η γενική κυβερνήτρια του Καναδά και την έκτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο αυτό αξίωμα.

Η 79χρονη πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Καναδά αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μέσα στο καλοκαίρι, σηματοδοτώντας μια νέα σελίδα στην πολιτειακή ιστορία της χώρας.

«Επί περισσότερες από πέντε δεκαετίες, η Λουίζ Άρμπουρ ήταν η φωνή εκείνων των οποίων η αξιοπρέπεια χλευάστηκε, απαίτησε να λογοδοτούν οι θεσμοί και άλλαξε ζωές χάρη στην αφοσίωσή της», δήλωσε ο Κάρνεϊ, υπογραμμίζοντας τη μακρά προσφορά της στη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Άρμπουρ θα διαδεχθεί τη Μαίρη Σάιμον, την πρώτη ιθαγενή γενική κυβερνήτρια του Καναδά, η οποία κατείχε το αξίωμα από τον Ιούλιο του 2021, έπειτα από πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

«Αποδέχομαι αυτές τις ευθύνες με βαθύ αίσθημα καθήκοντος, σε μια περίοδο που οι Καναδές και οι Καναδοί είναι αντιμέτωποι με περίπλοκες καταστάσεις και αλλαγές», ανέφερε η ίδια, δηλώνοντας έτοιμη να υπηρετήσει τη χώρα με συνέπεια και σεβασμό προς τους θεσμούς.

Τα καθήκοντα του γενικού κυβερνήτη είναι κυρίως εθιμοτυπικά, ωστόσο διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος, καθώς περιλαμβάνουν τον όρκο της κυβέρνησης, την υπογραφή των νόμων και τη δυνατότητα σύγκλησης ή διάλυσης του κοινοβουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Επεισόδια στην Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζική διαδήλωση στη Μαδρίτη με αίτημα την παραίτηση του Σάντσεθ

Ένταση στη Μαδρίτη καθώς διαδηλωτές επιχείρησαν να διασπάσουν τα κιγκλιδώματα γύρω από την κατοικία του Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας την παραίτησή του λόγω σκανδάλων. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. Η συμμετοχή ήταν μαζική.
Οζγκιούρ Οζέλ
ΔΙΕΘΝΗ

Οζγκιούρ Οζέλ: Αρνείται διορισμούς στο CHP, επιτίθεται στον Ερντογάν

Ο Οζγκιούρ Οζέλ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, τονίζοντας πως το CHP δεν θα δεχτεί παρεμβάσεις ή διορισμένες λύσεις, ζητώντας εσωκομματικό συνέδριο και εκλογές, κάνοντας λόγο για ζήτημα δημοκρατίας.
Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταιγιστικά ευρήματα Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για παρεμβάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η βουλευτής της «Νίκης» Ασπασία Κουρουπάκη δήλωσε ότι η νέα δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκαλύπτει δίκτυο παρεμβάσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ με εμπλοκή Λιβανού και Αραμπατζή, ζητώντας διαλεύκανση χωρίς υπεκφυγές.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Συνεχείς σκηνές συγκάλυψης με την απουσία Τζαβέλλα στην Επιτροπή

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επικρίνει τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την άρνησή του να εμφανιστεί στη Βουλή και να αιτιολογήσει την αρχειοθέτηση υπόθεσης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και παρακμής στη δικαιοσύνη.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Πρόοδος στη δικαιοσύνη στη Συρία και επαίνους από την Ελλάδα

Η Συρία διανύει μια δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα περίοδο, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πρόοδο στη λογοδοσία, την πολιτική μετάβαση και την ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τις προκλήσεις σε οικονομία και ασφάλεια.