ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βουλή Πορτογαλίας συνεδρίαση
Εικόνα από συνεδρίαση στη Βουλή της Πορτογαλίας με πλήρη παρουσία βουλευτών.

Φόρος στα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών ετοιμάζει η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να φορολογήσει τα απροσδόκητα κέρδη εταιρειών ενέργειας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ακολουθώντας το παράδειγμα του 2022. Εξετάζεται το ενδεχόμενο πανευρωπαϊκού συντονισμού για το μέτρο αυτό.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει νέο φόρο στα απροσδόκητα κέρδη επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα, τα οποία προέκυψαν λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το μέτρο θα είναι παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόστηκε το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στις αρχές Απριλίου, η Πορτογαλία και τέσσερα ακόμη κράτη - μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Αυστρία) υποστήριξαν την επιβολή φόρου στα απροσδόκητα κέρδη του ενεργειακού κλάδου. Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε ως απάντηση στις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων που προκαλούνται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το αίτημα των κρατών «εξετάζεται επί του παρόντος». Ανέφερε ότι, παρότι τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα σε εθνικό επίπεδο, εξετάζεται «η πιθανότητα μιας πιο συντονισμένης προσέγγισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Η Επιτροπή βγήκε χθες να πει ότι πρόκειται για μια απόφαση που αφορά κάθε κράτος μέλος, συνεπώς θα επανεξετάσουμε τα μέτρα που ελήφθησαν το 2022, θα τα προσαρμόσουμε, θα τα βελτιώσουμε και πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε μια πρόταση στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Χοακίμ Μιράντα Σαρμέντο.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συνάντησης με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε πως είναι «πρόωρο» να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδιαζόμενου μέτρου.

«Η τρέχουσα κρίση είναι διαφορετική από αυτήν του 2022. Απέχουμε πολύ από τα επίπεδα πληθωρισμού που έχουμε δει γενικά (...), αλλά έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, η Πορτογαλία έχει ήδη προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, όπως η μείωση των φόρων καυσίμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ουκρανικό χτύπημα σε δύο ρωσικές δεξαμενές πετρελαίου

Η Ουκρανία έπληξε δύο ρωσικές δεξαμενές πετρελαίου μακριά από το μέτωπο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ενώ ανέφερε και επιθέσεις σε αντλιοστάσιο στην Ούφα και τερματικό στη Ροστόφ ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν το μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ουκρανικά drones έπληξαν το διυλιστήριο του Ομσκ στη Σιβηρία, το μεγαλύτερο της Ρωσίας, προκαλώντας πυρκαγιά. Την επίθεση επιβεβαίωσε ο ουκρανικός στρατός και οι ρωσικές αρχές, ενώ η περιοχή βρίσκεται 2.700 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία αγοράζει ινδική βενζίνη για να καλύψει ελλείψεις καυσίμων

Η Ρωσία ξεκίνησε θαλάσσιες εισαγωγές βενζίνης από την Ινδία για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις λόγω ουκρανικών επιθέσεων, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις και αυξήσεις τιμών. Το Κρεμλίνο διαπραγματεύεται εισαγωγές με άλλες χώρες.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ελλείψεις καυσίμων μετά από ουκρανικές επιθέσεις σε πολλές περιοχές

Οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων από την Κριμαία και τη νότια Ρωσία έως και τη Μόσχα, με αυστηρούς περιορισμούς στην αγορά καυσίμων, κλειστά πρατήρια και μεγάλες ουρές σε πολλές περιοχές.