ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εφημερίδα και λάπτοπ

Τσεχία: Συνδικάτα προειδοποιούν με απεργίες για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Τα συνδικάτα της τσεχικής δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνητικές αλλαγές απειλούν τη χρηματοδότηση και την ανεξαρτησία τους.

Τα συνδικάτα της Τσεχικής Τηλεόρασης και του Τσεχικού Ραδιοφώνου προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που, όπως υποστηρίζουν, απειλούν την ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Οι αλλαγές αφορούν τη χρηματοδότηση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων και περιλαμβάνουν την κατάργηση του τέλους αδειοδότησης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει να ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους εντός του έτους και από το επόμενο να εντάξει πλήρως τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης στον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των πόρων των δημόσιων φορέων.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις και το κόμμα του ANO είχαν δεσμευθεί προεκλογικά για την κατάργηση των τελών, τα οποία αυξήθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια, φτάνοντας τις 205 κορώνες (9,90 δολάρια) τον μήνα.

Οι εργαζόμενοι κήρυξαν προειδοποιητική απεργία, ως πρώτο βήμα προς μια γενικότερη κινητοποίηση.

 Η αναπληρώτρια πρόεδρος των ανεξάρτητων συνδικάτων της τσεχικής τηλεόρασης, Ζουζάνα Μπανκάνσκα, προειδοποίησε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις, τονίζοντας πως «τα δύο μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούν να ασκήσουν το δημόσιο έργο τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευσή τους».

Η κυβέρνηση δεν σχολίασε άμεσα τις κινητοποιήσεις, ωστόσο απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης στο δημοσιογραφικό έργο, υποστηρίζοντας ότι η κρατική χρηματοδότηση αποτελεί πρακτική που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη.

Ανησυχίες για πολιτικό έλεγχο

Επικριτές επισημαίνουν ότι οι αλλαγές θυμίζουν αντίστοιχα βήματα προς τον πολιτικό έλεγχο των ΜΜΕ στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, στενό σύμμαχο του Μπάμπις. 

Οι επικεφαλής της Τσεχικής Τηλεόρασης και του Τσεχικού Ραδιοφώνου ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις δεν διασφαλίζουν επαρκώς την ανεξαρτησία των φορέων και ενδέχεται να δημιουργήσουν νομική αβεβαιότητα και εξωτερικές πιέσεις.

Ο Αντρέι Μπάμπις έχει κατά το παρελθόν επικρίνει τη δημοσιογραφική κάλυψη των πολιτικών και επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων από δημόσια και ιδιωτικά μέσα. 

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα χαρακτήρισαν τα κυβερνητικά σχέδια «χαοτικά», σημειώνοντας ότι ουσιαστικά «τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια» των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Μαζική συμμετοχή φοιτητών στις κινητοποιήσεις, λίγα επεισόδια

Χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαζικά σε πάνω από 50 ιταλικές πόλεις, συμμετέχοντας στη γενική απεργία που προκήρυξε η Usb. Στο Τορίνο και τη Μπολόνια σημειώθηκαν μικροεντάσεις, χωρίς τραυματισμούς ή βανδαλισμούς.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια σήμερα - 24ωρη απεργία ναυτεργατών

Δεμένα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ελευσίνα και Ρίο-Αντίρριο λόγω 24ωρης απεργίας ναυτεργατών για εργασιακά δικαιώματα και ενίσχυση της ασφάλειας. Η απεργία λήγει τα μεσάνυχτα.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεργία στα λιμάνια για ναυτικούς σε εμπόλεμες ζώνες και εργασιακά δικαιώματα

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα μείνουν αύριο Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ελευσίνα και Ρίο-Αντίρριο, λόγω 24ωρης απεργίας τριών ναυτεργατικών σωματείων στα πλαίσια ευρύτερων κινητοποιήσεων εργαζομένων.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργία στα λιμάνια στις 30 Οκτωβρίου - Δεμένα τα πλοία σε 7 λιμάνια

Η ΟΜΥΛΕ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας στις 30/10, 10:00-13:00, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής κινητοποίησης για ανησυχίες σχετικά με τη στρατιωτική χρήση λιμανιών, αυτοματοποίηση και διασφάλιση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Νομική σχολή Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμηλή συμμετοχή δασκάλων και καθηγητών στη σημερινή απεργία

Σήμερα, το 20,61% των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και το 11,16% της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν στην απεργία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Στις ΠΔΕ, η συμμετοχή ήταν 6,55%.