ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά επίσημα σε εκδήλωση στο Παρίσι με φόντο λευκό τοίχο.

Παρίσι: 30 χώρες συζητούν αποστολή για την ασφάλεια του Ορμούζ

Περίπου 30 ηγέτες θα συμμετάσχουν στην αυριανή τηλεδιάσκεψη για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ, υπό συμπροεδρία Μακρόν και Στάρμερ, με συμμετοχές από Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Λατινική Αμερική. Οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος.

Περίπου τριάντα συμμετέχοντες αναμένεται να λάβουν μέρος στην αυριανή τηλεδιάσκεψη, την οποία θα συμπροεδρεύσουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προετοιμασία μιας αποστολής για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.

Η διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, θα συγκεντρώσει στο Παρίσι τον Μακρόν και τον Στάρμερ, καθώς και τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες από χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής θα συνδεθούν μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Στόχος, σύμφωνα με το Ελιζέ, είναι να «οικοδομηθεί μια αξιόπιστη πρόταση που είναι ουσιαστικά αυτή μιας τρίτης οδού ανάμεσα στη μέγιστη πίεση που άσκησαν προηγουμένως οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν και στην επανέναρξη του πολέμου». Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν στην αποστολή και δεν θα παραστούν στη διάσκεψη της Παρασκευής.

Νωρίτερα, ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει την πιθανή συμμετοχή των ΗΠΑ σε αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, θέση που διαφοροποιείται από την πρόθεση της Γαλλίας να μην εμπλακούν χώρες που είχαν συμμετάσχει στον πόλεμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο οι ελληνογαλλικές σχέσεις και η συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια

Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα στοχεύει στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας σε άμυνα, ασφάλεια και οικονομία, με έμφαση στη ναυτιλιακή ασφάλεια και την προστασία των νέων στο διαδίκτυο.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρό μήνυμα συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας από την επίσκεψη Μακρόν

Ιστορική χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας το μήνυμα ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας. Ο Μακρόν ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία πρόσκλησης ηγετών της περιοχής.
Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση στο Ιράν

Η Βρετανία εμμένει στη διπλωματική επίλυση της κρίσης με το Ιράν, αποφεύγοντας τη στρατιωτική κλιμάκωση. Ευρωπαϊκοί ηγέτες προτείνουν πολυεθνική αμυντική αποστολή για σταθερότητα και ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη για τα Στενά του Ορμούζ με Μακρόν-Στάρμερ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη για τα Στενά Ορμούζ και θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα πρέσβη Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και τον Παλαιστίνιο Αντιπρόεδρο Χουσείν αλ-Σέιχ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εμανουέλ Μακρόν εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα στις 24-25 Απριλίου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα στις 24 και 25 Απριλίου, σύμφωνα με το Ελιζέ. Αναμένεται να ανανεωθεί η Ελληνογαλλική Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας στην Άμυνα και Ασφάλεια.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γάλλος στρατιωτικός νεκρός σε επίθεση στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο Μακρόν

Υπαξιωματικός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκε σε επίθεση στην Αρμπίλ του Ιράκ, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Είναι ο πρώτος γάλλος στρατιωτικός που χάνει τη ζωή του από την έναρξη της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.