ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Αβέβαιη η συμμετοχή Ιράν στις συνομιλίες με ΗΠΑ λόγω Λιβάνου

Το Πακιστάν αναμένει αντιπροσωπείες από Ιράν και ΗΠΑ για συνομιλίες, αν και η παρουσία του Ιράν αμφισβητείται μετά τα θανατηφόρα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, που απείλησαν την εκεχειρία. Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις.

Το Πακιστάν προετοιμάζεται να υποδεχθεί σήμερα τις αντιπροσωπείες του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για κρίσιμες συνομιλίες, αν και η συμμετοχή της ιρανικής πλευράς παραμένει αβέβαιη. Η αμφιβολία αυτή εντείνεται μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, τα οποία προκάλεσαν πάνω από 300 θανάτους και απειλούν να ανατρέψουν την εύθραυστη εκεχειρία.

Τα πλήγματα, τα πιο πολύνεκρα από την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, καθιστούν «τις διαπραγματεύσεις ανούσιες», σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο ίδιος τόνισε ότι οι συνθήκες για ειρηνευτικό διάλογο έχουν ουσιαστικά υπονομευθεί.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Ισμαήλ Μπαγαεΐ δήλωσε πως η συνέχιση των συνομιλιών εξαρτάται από τον σεβασμό των δεσμεύσεων των ΗΠΑ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα, με έμφαση στον Λίβανο. Οι δηλώσεις του, όπως μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Isna, υπογραμμίζουν τη δυσπιστία της Τεχεράνης απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Ο ρόλος του Πακιστάν και η αβεβαιότητα της εκεχειρίας

Με την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ «του Ιράν, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους», το Πακιστάν, που λειτουργεί ως μεσολαβητής στη σύγκρουση, διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία θα ισχύσει σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί απέρριψαν αυτή τη θέση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης.

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, το Ισλαμαμπάντ έχει μετατραπεί σε σχεδόν έρημη πόλη, καθώς οι αρχές έχουν κηρύξει διήμερη αργία. Το πολυτελές ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει τις αποστολές έχει εκκενωθεί από τη συνηθισμένη του πελατεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συναντήσεων.

Η αμερικανική αποστολή και οι προσδοκίες

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς θα ηγηθεί της αποστολής των ΗΠΑ στις αυριανές συνομιλίες, συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε στο NBC News την αισιοδοξία του για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Αμφιβολίες για την ιρανική συμμετοχή

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω μετά τη διαγραφή ανάρτησης του Ιρανού πρεσβευτή στο Ισλαμαμπάντ, ο οποίος είχε ανακοινώσει την άφιξη της ιρανικής αντιπροσωπείας. Σύμφωνα με πηγή της πρεσβείας που επικαλέστηκε το AFP, το μήνυμα αναρτήθηκε πρόωρα, χωρίς να διευκρινιστεί αν τελικά η ιρανική αποστολή θα ταξιδέψει στο Πακιστάν.

Διπλωματικές εντάσεις και αντιδράσεις

Περαιτέρω ένταση προκάλεσε δήλωση του Πακιστανού υπουργού Άμυνας Χαουάτζα Ασίφ, ο οποίος χαρακτήρισε μέσω Χ το Ισραήλ «διαβολικό» και «κατάρα για την ανθρωπότητα», κατηγορώντας το για γενοκτονία στον Λίβανο. Οι υπηρεσίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησαν κάνοντας λόγο για «επονείδιστο μήνυμα».

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που προκάλεσαν πάνω από 300 θανάτους και περίπου 1.000 τραυματισμούς στον Λίβανο. Η χώρα ενεπλάκη στη σύγκρουση όταν η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στο Ιράν, κατά την οποία σκοτώθηκε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πρωθυπουργός Πακιστάν: Επετεύχθη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ, ανακοίνωσε ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, η οποία προβλέπει σταμάτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα και θα υπογραφεί στις 19 Ιουνίου στη Γενεύη.
Ισλαμαμπάντ Πακιστάν τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν αναμένουμε να υπογραφεί ηλεκτρονικά σε 24 ώρες

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν σε πλαίσιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, με το τελικό κείμενο έτοιμο. Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται εντός 24 ωρών, ακολουθούν τεχνικές συνομιλίες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν επετεύχθη στο κείμενο ειρήνης

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε τελικό ειρηνευτικό κείμενο, τονίζοντας πως το Πακιστάν συμβάλλει στα επόμενα βήματα. «Η ειρήνη δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Συμφωνία για το κείμενο ειρηνευτικής λύσης ΗΠΑ-Ιράν

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ ανακοίνωσε πως ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε τελικό κείμενο ειρηνευτικής συμφωνίας, με το Ισλαμαμπάντ να εργάζεται για τα επόμενα βήματα μαζί με τις δύο πλευρές.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη του Πακιστανού Υπουργού Εσωτερικών Νάκβι στο Ιράν

Ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών, Μόχσιν Νάκβι, επισκέφθηκε την Τεχεράνη για να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ με στόχο τη λήξη του πολέμου στη Μ. Ανατολή. Θα συναντήσει Ιρανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στηρίζουμε τις προσπάθειες Τραμπ για συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επαίνεσε τις προσπάθειες του Τραμπ για συμφωνία με το Ιράν και τόνισε τη διαθεσιμότητα Γαλλίας και συμμάχων για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ. Επεσήμανε τη σημασία διαβουλεύσεων για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.