ΓΔ: 2699.87 -0.07% Τζίρος: 135.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:57:36
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Το Πακιστάν αναφέρει συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Η κυβέρνηση του Πακιστάν μεσολαβεί μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για αποκλιμάκωση μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τις ιρανικές επιθέσεις, ενώ η σύγκρουση εξαπλώνεται με επίθεση drone σε αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν, η οποία έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, μετά από νέο κύμα αμερικανικών βομβαρδισμών και ιρανικών αντιποίνων. Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν τη διεθνή ανησυχία για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που επεκτείνεται σε νέες χώρες και πλήττει κρίσιμες υποδομές.

Σύμφωνα με την πακιστανική διπλωματία, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επίτευξη συμφωνίας για το στενό του Ορμούζ, ένα στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα που έχει κλείσει το Ιράν. Η διπλωματική πρωτοβουλία στοχεύει στην επαναφορά της τήρησης του "μνημονίου κατανόησης του Ισλαμαμπάντ", το οποίο υπογράφηκε τον Ιούνιο και θεωρείται ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, η διαδικασία εκτροχιάστηκε στις αρχές Ιουλίου, μετά την επανέναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράν και τα ιρανικά αντίποινα κατά μοναρχιών της Μέσης Ανατολής. Δεν αναφέρθηκε νέος γύρος αμερικανικών πληγμάτων τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ το CENTCOM είχε ανακοινώσει πως στοχοποίησε "δεκάδες" εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς ως «ισχυρή» απάντηση στην εκτόξευση «βαλλιστικών πυραύλων» από την Τεχεράνη εναντίον αμερικανικών βάσεων, διαβεβαιώνοντας πως όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι τρία μέλη τους σκοτώθηκαν σε αμερικανική επίθεση στο βορειοδυτικό Ιράν, ενώ καταγράφηκαν και πλήγματα σε νότιες επαρχίες.

Τρία μέλη της ίδιας οικογένειας έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό στη νήσο Κεσμ, σύμφωνα με το πρακτορείο FARS. Παράλληλα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε επίθεση μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος στο λιμάνι της Δαμιέτης, πλήττοντας δύο πλοία, εκ των οποίων το ένα αμερικανικό.

Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει την «κλιμάκωση» στην περιοχή. Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση στην Αίγυπτο από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, με τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς στο Ιράν. Ο κ. Σίσι δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες της επίθεσης, χωρίς να έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Το κίνημα Ανσαραλά των υεμενιτών ανταρτών Χούθι αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην επιδρομή, ενώ ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε το Ισραήλ. Ο ίδιος τόνισε ότι «η Αίγυπτος είναι φίλη και σημαντικός εταίρος» του Ιράν και κάλεσε σε επαγρύπνηση έναντι «επιθέσεων ‘ψευδούς σημαίας’».

Ναυτικός συνασπισμός και επιπτώσεις στην ασφάλεια

Χώρες της περιοχής που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο. Το Κουβέιτ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ατόμου σε βομβαρδισμό που αποδόθηκε στο Ιράν, εναντίον κινεζικής εταιρείας. Η Ιορδανία ανέφερε την αναχαίτιση πέντε πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι στοχοποίησαν αμερικανικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Αλ Αζράκ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι «θα τους πλήξουμε πολύ δυνατά», επισημαίνοντας πως «είναι η σειρά μας». Πριν από τους αμερικανοσαουδαραβικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ, ο πόλεμος είχε ήδη επεκταθεί με αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ Χούθι και Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ, βασιζόμενο στην Ερυθρά θάλασσα για τις εξαγωγές αργού, ανακοίνωσε τη δημιουργία ναυτικού συνασπισμού με τη συμμετοχή περίπου 15 κρατών για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας. Η σημασία της Ερυθράς θάλασσας αυξήθηκε μετά το κλείσιμο του στενού του Ορμούζ, μέσω του οποίου διερχόταν σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι δύο πλοία προσπάθησαν να διασχίσουν το στενό του Ορμούζ εκτός της «ασφαλούς» διαδρομής που έχει υποδείξει η Τεχεράνη, με το ένα να «παίρνει φωτιά», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί άμεσο πλήγμα στο 'Βουνό της Αξίνας' στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ ίσως πλήξουν σύντομα το «Βουνό της Αξίνας», μια οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν κοντά στη Νατάνζ, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο με το Ιράν ως «παιχνιδάκι» για τις αμερικανικές δυνάμεις.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κουβέιτ δηλώνει ότι δέχεται επίθεση από το Ιράν

Οι ένοπλες δυνάμεις του Κουβέιτ ανακοίνωσαν ότι δέχονται επίθεση με πυραύλους και drones από το Ιράν, μετά από τις πρόσφατες συγκρούσεις με τις ΗΠΑ, ενώ αντιαεροπορικά συστήματα επιχειρούν να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν τις ΗΠΑ για αντίποινα

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι οι ΗΠΑ θα μετανιώσουν για τις επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στα Στενά του Ορμούζ, σημειώνοντας ότι αυστηρή τιμωρία περιμένει τους υπαίτιους. Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρότερα αντίποινα.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στρατιωτικά πλήγματα κατά στόχων Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ, ως απάντηση σε προσπάθειες επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων και Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή.
Αεροπλανοφόρο Νίμιτς
ΔΙΕΘΝΗ

Το USS Abraham Lincoln φτάνει στην Ταϊλάνδη την επόμενη εβδομάδα

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln θα καταπλεύσει στην Ταϊλάνδη μετά από πάνω από 200 μέρες στη θάλασσα στη Μέση Ανατολή, προσφέροντας ξεκούραση στο πλήρωμά του, σύμφωνα με ταϊλανδό αξιωματούχο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει αποστολή αεροπλανοφόρου λόγω Ιράν

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ τόνισε πως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει απεριόριστα τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, εναλλάσσοντας πλοία. Το USS George Washington θα αντικαταστήσει το Abraham Lincoln.