ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο

Τραμπ: Γρήγορη αποχώρηση από το Ιράν με ανοικτό παράθυρο επιστροφής

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν σύντομα από το Ιράν, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής για νέα στοχευμένα πλήγματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να αποχωρήσουν από το Ιράν «αρκετά γρήγορα», διατηρώντας ωστόσο το ενδεχόμενο επιστροφής για «στοχευμένα πλήγματα» εφόσον κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο πρακτορείο Reuters. Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο διάγγελμά του, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας.

«Έχουν απομείνει μερικοί στόχοι ακόμη. Εάν χρειαστεί, θα επιστρέψουμε για στοχευμένα πλήγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι στο επικείμενο διάγγελμά του, το οποίο αναμένεται να μεταδοθεί σε ώρα υψηλής τηλεθέασης για το αμερικανικό κοινό, θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το ΝΑΤΟ και θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμμαχία.

Παράλληλα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι υπήρξε «πλήρης αλλαγή του καθεστώτος» στο Ιράν, επαναλαμβάνοντας πως η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ούτε και επιδιώκει κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με το πυρηνικό υλικό που διαθέτει η ιρανική πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για αυτό, καθώς θα το παρακολουθούν μέσω δορυφορικών συστημάτων επιτήρησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά αποζημιώσεις από το Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν αποζημιώσεις από το Ιράν για όσους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά σε επιθέσεις, τονίζοντας πως και οι οικογένειες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια δικαιούνται αποζημιώσεις.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Είχα μία από τις καλύτερες συζητήσεις με τον Τραμπ

Ισραήλ και ΗΠΑ ενίσχυσαν τον συντονισμό τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, έπειτα από «εξαιρετική» συνάντηση με τον Τραμπ όπου κυριάρχησε η συζήτηση για την αποτροπή πυρηνικών στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Καλές πιθανότητες» για συμφωνία με το Ιράν μετά την αναστολή

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχουν «καλές πιθανότητες» για πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, ενώ η Τεχεράνη διέψευσε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον στη σκιά της πρόσφατης παύσης των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνομιλίες με Ιράν, πιθανή στρατιωτική δράση αν αποτύχει η διπλωματία

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε «βαθιές συνομιλίες» με το Ιράν, αλλά προειδοποίησε πως αν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν, είναι έτοιμος να διατάξει ισχυρή στρατιωτική δράση, επισημαίνοντας πως ο χρόνος που δίνεται είναι περιορισμένος.