ΓΔ: 2615.18 -0.56% Τζίρος: 22.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:12:35
Διασώστες ασθενοφόρου Ισραήλ
Ισραηλινοί διασώστες παρέχουν φροντίδα σε τραυματία κοντά σε ασθενοφόρο μετά από τρομοκρατικό χτύπημα.

Ισραηλ: Πάνω από 100 τραυματίες από ιρανικές επιθέσεις σε Αράντ-Ντιμόνα

Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ, τραυματίζοντας πάνω από 100 άτομα. Ο Νετανιάχου δεσμεύθηκε για αντίποινα σε όλα τα μέτωπα. Σημαντικές ζημιές και τραυματίες στις πόλεις Αράντ και Ντιμόνα.

Ιράν και Ισραήλ βρίσκονται σε νέα φάση έντασης, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον δύο πόλεων στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας πάνω από 100 τραυματισμούς. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να πλήττει τον εχθρό «σε όλα τα μέτωπα».

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 71 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δέκα σοβαρά, στην πόλη Αράντ. Παράλληλα, ιρανικός πύραυλος έπληξε τη Ντιμόνα, κοντά στο κέντρο πυρηνικής έρευνας στη Νεγκέβ, με αποτέλεσμα περίπου 30 τραυματισμούς.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη νύχτα στον αγώνα για το μέλλον μας», επισημαίνοντας πως «θα εξακολουθήσουμε να πλήττουμε με αποφασιστικότητα τους εχθρούς μας σε όλα τα μέτωπα».

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή φαίνεται να επεκτείνονται πέρα από τις ενεργειακές υποδομές, καθώς πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Το Ιράν στοχοποίησε τη Ντιμόνα ως αντίποινα για την επίθεση στη Νατάνζ, σύμφωνα με την Τεχεράνη.

Η κατοικημένη περιοχή που επλήγη στη Ντιμόνα απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο πυρηνικών ερευνών. Το Ισραήλ θεωρείται η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και δεν το έχει επισήμως επιβεβαιώσει.

Αντιδράσεις και διεθνείς εκκλήσεις

Η Τεχεράνη ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον της Ντιμόνα, χαρακτηρίζοντάς την «ανταπόδοση» της «εχθρικής» επίθεσης στη Νατάνζ. Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει αναφερθεί διαρροή ραδιενέργειας» στην περιοχή.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δήλωσαν άγνοια για το πλήγμα, ενώ η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε πως επρόκειτο για αμερικανική επίθεση. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε το πανεπιστημιακό κέντρο Μάλεκ-Αστάρ, το οποίο «χρησιμοποιείται από το ιρανικό τρομοκρατικό καθεστώς για την ανάπτυξη εξαρτημάτων για πυρηνικά όπλα».

Μετά τα πλήγματα στη Νατάνζ και τη Ντιμόνα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, απηύθυνε έκκληση για «μέγιστη στρατιωτική αυτοσυγκράτηση» ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή.

Η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος του Ιράν, καταδίκασε τα «ανεύθυνα» πλήγματα, προειδοποιώντας ότι υπάρχει «κίνδυνος καταστροφής για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

(Με πληροφορίες από Times of Israel)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ξεκινά νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν από σήμερα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν, αφού ανέβαλε επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ, υπό τον όρο σύναψης συμφωνίας σύντομα. Τόνισε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για το Ορμούζ και επιδιώκει αποπυρηνικοποίηση, ενώ η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν πλήγματα σε ενεργειακές δομές του Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σχεδιάζουν βομβαρδισμούς σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν, πιθανώς το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πηγές του CBS News. Ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει ακόμη την επιχείρηση, με στόχο πιθανή διακοπή ρεύματος στην Τεχεράνη.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Είχα μία από τις καλύτερες συζητήσεις με τον Τραμπ

Ισραήλ και ΗΠΑ ενίσχυσαν τον συντονισμό τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, έπειτα από «εξαιρετική» συνάντηση με τον Τραμπ όπου κυριάρχησε η συζήτηση για την αποτροπή πυρηνικών στο Ιράν.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΑ μαχητικά χρησιμοποίησαν βάσεις Ισραήλ για επιθέσεις στο Ιράν

Ο Ισραήλ Κατς δήλωσε πως ΗΠΑ αεροσκάφη που έπληξαν το Ιράν απογειώθηκαν από Ισραήλ. Υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας για αντίποινα σε τυχόν επίθεση. Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο Νετανιάχου για συνομιλίες με τον Τραμπ για το Ιράν.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κατζ προειδοποιεί για σκληρά αντίποινα εάν το Ιράν πλήξει το Ισραήλ

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνισε πως σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης, η χώρα θα απαντήσει δυναμικά. Η Ιορδανία ανακοίνωσε την κατάρριψη τριών ιρανικών πυραύλων, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή τραυματισμοί.