ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κουτιά Ερυθρού Σταυρού
Φώτο: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Κουβανικό κομβόι μεταφέρει 20 τόνους βοήθειας στην Αβάνα, 21/3

Διεθνές κομβόι με τη στήριξη της Γκρέτα Τούνμπεργκ θα μεταφέρει στις 21 Μαρτίου στην Κούβα πάνω από 20 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ηλιακών πάνελ, σε απάντηση της σοβαρής οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που πλήττει το νησί.

Ένα διεθνές κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, με τη στήριξη της ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, πρόκειται να μεταφέρει στις 21 Μαρτίου στην Κούβα περισσότερους από 20 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ηλιακών πάνελ, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών.

Η Κούβα, με πληθυσμό 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική και ενεργειακή κρίση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τη σύλληψη, από τον αμερικανικό στρατό, του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τον Ιανουάριο, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου από το Καράκας. Η Βενεζουέλα αποτελούσε βασικό προμηθευτή πετρελαίου για την Κούβα τα τελευταία 25 χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του κομβόι «Nuestra America» (σ.σ. «Η δική μας Αμερική»), περισσότεροι από 20 τόνοι τροφίμων, φαρμάκων, ηλιακών πάνελ και εξοπλισμού θα φτάσουν στην Αβάνα με πλοίο, αεροπλάνο και μέσω αντιπροσωπειών εθελοντών από τρεις ηπείρους.

Η αποστολή περιλαμβάνει πάνελ και γεννήτριες αξίας άνω των 500.000 δολαρίων, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή επάρκεια νοσοκομείων και βασικών υπηρεσιών, καθώς οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές λόγω έλλειψης καυσίμων. Παράλληλα, θα αποσταλούν ιατρικά υλικά, φάρμακα, τρόφιμα, βρεφικές τροφές και προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Το κομβόι οργανώνεται από διεθνή συμμαχία κινημάτων, συνδικαλιστών, βουλευτών, ανθρωπιστικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων. Η Τούνμπεργκ, που το 2025 συμμετείχε στον στολίσκο Sumud για τη μεταφορά βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας παρά τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ, έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη στήριξή της στην πρωτοβουλία, χωρίς να έχει διευκρινίσει αν θα ταξιδέψει στην Κούβα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλαστικές σακούλες σκουπιδιών
ΔΙΕΘΝΗ

Αγγλία: Αχρησιμοποίητα φάρμακα για 75 πισίνες πετάχτηκαν σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με την Εθνική Φαρμακευτική Ένωση, 3.400 τόνοι αχρησιμοποίητων φαρμάκων πετάχτηκαν στην Αγγλία το 2024-25, κόστος που ξεπερνά τα 480 εκατ. λίρες ετησίως για το NHS και θα γέμιζε 75 πισίνες.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Η ηλεκτροδότηση επανήλθε μετά τη μεγάλη διακοπή ρεύματος

Η Κούβα αποκατέστησε το δίκτυο ηλεκτρισμού μετά από διακοπή ρεύματος σε όλη τη χώρα, το έκτο γενικό μπλακάουτ φέτος λόγω ενεργειακής κρίσης και αμερικανικού πετρελαϊκού αποκλεισμού. Πολλές περιοχές, όπως και η Αβάνα, παραμένουν χωρίς ρεύμα.
Σημαία Κούβας πόρτα
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Ιδιωτικός τομέας σε δεκάδες κλάδους, κράτος σε υγεία & εκπαίδευση

Η Κούβα ανοίγει τη διαχείριση βενζινάδικων, φαρμακείων, λιμενικών εγκαταστάσεων, απορριμμάτων και ανανεώσιμης ενέργειας σε ιδιώτες, μετά την έγκριση 176 μέτρων υπέρ της αγοράς από τη Βουλή, υπό συγκεκριμένους όρους.
Ασφάλεια υγείας σύμβολα
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ προτείνει περικοπές στην υγειονομική κάλυψη άνω των 65

Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να διακόψει τη χρηματοδότηση που μείωνε το κόστος ασφάλειας υγείας και φαρμάκων για το Medicare, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών για 25 εκατ. ηλικιωμένους.