ΓΔ: 2612.3 -0.67% Τζίρος: 155.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:35
Σημαία του Ιράν

ΗΠΑ: Λάθος του στρατού πίσω από βομβαρδισμό σχολείου στο Ιράν

Στρατιωτικό λάθος στις συντεταγμένες στόχου αποδίδεται ως αιτία βομβαρδισμού σχολείου στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, με πάνω από 150 νεκρούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν οι New York Times.

Ένα σοβαρό λάθος στις συντεταγμένες στόχου του αμερικανικού στρατού φαίνεται πως οδήγησε στον τραγικό βομβαρδισμό ενός σχολείου στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 150 άνθρωποι, σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα εσωτερικής στρατιωτικής έρευνας που δημοσίευσαν οι New York Times.

Οι ιρανικές αρχές αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στη Μινάμπ, στο νότιο τμήμα της χώρας, την πρώτη ημέρα του πολέμου. Ο απολογισμός των θυμάτων ξεπερνά τους 150 νεκρούς, ενώ οι τοπικές υποδομές υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν έχει καταφέρει να μεταβεί στο σημείο για ανεξάρτητη επαλήθευση των στοιχείων ή των συνθηκών του περιστατικού, γεγονός που αφήνει ανοιχτά ερωτήματα για τις ακριβείς διαστάσεις της τραγωδίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχικά αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, αποδίδοντας την ευθύνη στο Ιράν. Ωστόσο, αργότερα δήλωσε ότι «θα αποδεχόταν» το αποτέλεσμα της έρευνας, αφήνοντας περιθώρια για πιθανή αναθεώρηση της στάσης του.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους και πηγές με γνώση της υπόθεσης, ο πύραυλος Tomahawk εκτοξεύθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Το πλήγμα στόχευε σε ιρανική στρατιωτική βάση, αλλά εξαιτίας λαθών στα δεδομένα, επλήγη το κτίριο του δημοτικού σχολείου Shajarah Tayyebeh.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο βομβαρδισμός της 28ης Φεβρουαρίου εναντίον του κτιρίου του δημοτικού σχολείου Shajarah Tayyebeh ήταν αποτέλεσμα ενός λάθους στόχευσης από τον αμερικανικό στρατό, που πραγματοποιούσε πλήγματα εναντίον μιας παρακείμενης ιρανικής βάσης, της οποίας το σχολικό κτίριο αποτελούσε παλαιότερα τμήμα».

Οι αξιωματικοί της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης φέρονται να χρησιμοποίησαν παρωχημένα δεδομένα που παρείχε η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, χωρίς να τα επανελέγξουν, κάτι που οδήγησε στο μοιραίο σφάλμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι προκαταρκτικά και ότι παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι πληροφορίες δεν επικαιροποιήθηκαν εγκαίρως και ποιοι είχαν την ευθύνη για τον έλεγχο της ακρίβειας των συντεταγμένων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με επίθεση, οι ΗΠΑ απορρίπτουν νέα κατάπαυση πυρός

Η Τεχεράνη εξετάζει πλήρη επίθεση λόγω αδιεξόδου στις διπλωματικές συνομιλίες για τη λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της είναι έτοιμες να κλιμακώσουν τη δράση τους στον Περσικό Κόλπο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλεί κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τη συμφωνία Ιουνίου

Ιρανός αξιωματούχος προειδοποιεί για στρατιωτική επίθεση στο Στενό του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ δεν εφαρμόσουν άμεσα τη συμφωνία, τονίζοντας την αποτυχία της διπλωματίας και τις αυξημένες εντάσεις με τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει αποστολή αεροπλανοφόρου λόγω Ιράν

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ τόνισε πως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει απεριόριστα τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, εναλλάσσοντας πλοία. Το USS George Washington θα αντικαταστήσει το Abraham Lincoln.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν απόλυτο έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και ότι ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός είναι «ένα τείχος από ατσάλι», τονίζοντας πως το Ιράν δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτό.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά αποζημιώσεις από το Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν αποζημιώσεις από το Ιράν για όσους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά σε επιθέσεις, τονίζοντας πως και οι οικογένειες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια δικαιούνται αποζημιώσεις.