ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης καλούν τον Τραμπ να συνοδεύσει πετρελαιοφόρα

Ιρανός αξιωματούχος προκάλεσε τον Τραμπ να στείλει αμερικανικά πολεμικά πλοία στο Στενό του Χορμούζ για συνοδεία δεξαμενόπλοιων, καθώς λόγω του πολέμου οι διελεύσεις έχουν μειωθεί σημαντικά στη στρατηγική αυτή θαλάσσια οδό.

Ένταση καταγράφεται εκ νέου στα στενά του Χορμούζ, καθώς εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προκάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή, με σκοπό τη συνοδεία πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα μπορούσαν, εφόσον χρειαστεί, να αναλάβουν τη συνοδεία πετρελαιοφόρων στο Στενό του Χορμούζ, ένα από τα πιο στρατηγικά περάσματα για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια.

Οι διελεύσεις πλοίων από το Στενό έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω του πολέμου, αν και υπό κανονικές συνθήκες από εκεί διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης.

Ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Μοχαμάντ Ναϊνί, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Ιράν χαιρετίζει τη συνοδεία πετρελαιοφόρων από αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Στενό του Χορμούζ. Παρεμπιπτόντως, εμείς περιμένουμε την παρουσία τους».

Πρόσθεσε επίσης: «Συνιστούμε, προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση, να θυμηθούν οι Αμερικανοί τη φωτιά στο αμερικανικό υπερδεξαμενόπλοιο Bridgeton το 1987 και τα πετρελαιοφόρα που μπήκαν πρόσφατα στο στόχαστρο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν παραβίασε την κατάπαυση πυρός με «ανόητη ενέργεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για «ανόητη παραβίαση» της κατάπαυσης πυρός στα Στενά του Ορμούζ, μετά από επίθεση σε πλοίο με ιρανικούς δρόνους. Ο ίδιος δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν τρία ακόμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν φταίει ο αμερικανικός στρατός για τον βομβαρδισμό σχολείου στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για τον βομβαρδισμό σχολείου στο Ιράν, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις και οι πύραυλοι προέρχονταν κι από άλλες πλευρές, παρά δημοσίευμα για αμερικανικό σφάλμα στόχευσης.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν προχωρά σε μεγάλες παραχωρήσεις, λένε οι ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ κερδίζουν «με μεγάλη διαφορά» και πως οι Ιρανοί συμφωνούν σε όλα, αλλιώς θα υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιμένει για συμφωνία Ιράν σε επιθεώρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Ιράν συμφώνησε για μακροχρόνιες πυρηνικές επιθεωρήσεις, διαψεύδοντας τη θέση της Τεχεράνης. Προανήγγειλε επίσης δυνατότητα επανεπιβολής θαλάσσιου αποκλεισμού στο Στενό του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Σύμμαχοι Τραμπ στηρίζουν ενώ Ισραήλ ανησυχεί για το μνημόνιο

Σύμμαχοι του Τραμπ τον υπερασπίζονται στο Ισραήλ σχετικά με το μνημόνιο ΗΠΑ-Ιράν, ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ δοκιμάζονται. Ο Νετανιάχου και Ισραηλινοί εκφράζουν ανησυχίες ότι το μνημόνιο ενισχύει το Ιράν και περιορίζει την άμυνά τους.