ΓΔ: 2025.06 -1.70% Τζίρος: 168.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:57:41
Καπνός πάνω από Βηρυτό
Πυκνός καπνός υψώνεται στον ουρανό από κτίρια της Βηρυτού, Λίβανος, κατά τη διάρκεια επίθεσης.

Ιράν: Πλήγματα σε Ιράν και Λίβανο – Εκκενώνονται περιοχές στη Βηρυτό

Συνεχίζονται τα πλήγματα στη Μέση Ανατολή, από την Τεχεράνη ως το Λίβανο, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους στη Βηρυτό μετά από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, προειδοποιεί ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.

Συνεχίζονται τα πλήγματα στη Μέση Ανατολή, από την Τεχεράνη έως μεγάλες πόλεις του Κόλπου, το Ιρακινό Κουρδιστάν και τον Λίβανο, όπου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σωθούν από τις μάχες.

Πλάνα του Γαλλικού Πρακτορείου από νότιες συνοικίες της Βηρυτού κατέγραψαν εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια και οχήματα μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειπαν την πόλη.

«Οι συνέπειες αυτής της μετακίνησης σε ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο μπορεί να είναι άνευ προηγουμένου», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ.

Οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων της Βηρυτού και του νότιου Λιβάνου, προπύργια της Χεζμπολάχ, ανταποκρίθηκαν στις εντολές μαζικής εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός. Τα προάστια έχουν σχεδόν αδειάσει, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ani.

Τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίστηκαν, πλήττοντας χωρίς προειδοποίηση δεκαώροφο κτίριο κοντά σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων στη Σαΐντα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε επτά νεκρούς και επτά τραυματίες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μαχητικά στόχευσαν την περιφέρεια Μπααλμπέκ, προκαλώντας κρατήρα δέκα μέτρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κλιμάκωση με πλήγματα «μεγάλης κλίμακας» στο Ιράν

Η κρίση συνιστά «μια μεγάλη ανθρωπιστική επείγουσα ανάγκη που απαιτεί άμεση απόκριση», σύμφωνα με τον Αγιάκι Ίτο, διευθυντή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε από κοινή αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβερνήσεις και αγορές, καθώς η διάρκειά του παραμένει αβέβαιη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο NBC ότι η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράν θα ήταν «χάσιμο χρόνου». Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ωστόσο, προειδοποίησε πως «δεν είμαστε παρά στην αρχή των μαχών».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πλήγματα «σε μεγάλη κλίμακα» στην Τεχεράνη, ενώ ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες για εκρήξεις σε πολλές συνοικίες.

Μετά τον θάνατο του αγιατολάχ Χαμενεΐ, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τα πλήγματα, κρατώντας φωτογραφίες του εκλιπόντος ηγέτη. «Η πόλη άδειασε, πολλοί άνθρωποι έφυγαν», ανέφερε ο επιχειρηματίας Ρόμπερτ Αμασιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απάντηση της Τεχεράνης

Οι Φρουροί της Επανάστασης απάντησαν με «συνδυασμένη επίθεση με πυραύλους και drones», στοχεύοντας το κέντρο του Τελ Αβίβ. Παρά τις εκρήξεις, οι ισραηλινές υπηρεσίες δεν ανέφεραν θύματα.

Το Ιράν συνέχισε να πλήττει αμερικανικές βάσεις, με εκρήξεις να σημειώνονται στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ δήλωσαν ότι απέκρουσαν επιθέσεις.

Στο Ιράκ, τέσσερα drones έπληξαν το αεροδρόμιο της Βασόρας και δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ενώ στο βόρειο Ιράκ ιρανικά πλήγματα στόχευσαν κουρδικές οργανώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρανικού Κουρδιστάν (PDKI).

«Οι βάσεις μας βρίσκονται υπό τα πυρά του Ιρανού εχθρού», δήλωσε εκπρόσωπος του PDKI. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε στο Ρόιτερς ότι «έχουν γίνει τα πάντα για» επίθεση κουρδικών πολιτοφυλακών κατά της Τεχεράνης.

Διεθνής πολεμική για το πλήγμα σε σχολείο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ ζήτησε «ταχεία» και «διαφανή» έρευνα για τον βομβαρδισμό σχολείου στη Μινάμπ του νότιου Ιράν, που προκάλεσε 150 θανάτους σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

Ανώνυμες αμερικανικές πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να «φέρουν την ευθύνη» για το πλήγμα, το οποίο πιθανώς στόχευε ιρανική στρατιωτική βάση.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε 217 νεκρούς και 683 τραυματίες από τη Δευτέρα, ενώ το ιρανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 926 νεκρούς. Στις χώρες του Κόλπου, δεκατρία άτομα, μεταξύ αυτών επτά άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στο Ισραήλ οι νεκροί φθάνουν τους δέκα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν έχει επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τους αριθμούς αυτούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Λε Ντριάν: Χερσαία επέμβαση ΗΠΑ στο Ιράν θα βαθύνει την κρίση

Ο πρώην ΥΠΕΞ και Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, προειδοποίησε ότι αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράν θα οξύνει την κρίση στη Μέση Ανατολή. Τόνισε την ανάγκη διαλόγου και επέκρινε την παρέμβαση του Ισραήλ στο Λίβανο.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά από νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε προπύργιο της Χεζμπολάχ, ενώ κάλεσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή για την ασφάλειά τους.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή εκκένωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού από το Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν την Παρασκευή την εκκένωση των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, προειδοποιώντας για νέες αεροπορικές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ και ζητώντας από τους κατοίκους να φύγουν για την ασφάλειά τους.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Καταδικάζει τη «δολοφονία» του Αλί Λαριτζανί στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ καταδίκασε τη «δειλή δολοφονία» του Αλί Λαριτζανί σε ισραηλινή επίθεση, τονίζοντας ότι τέτοιες πράξεις δεν θα κάμψουν τη βούληση του Ιράν. Ο Λίβανος βιώνει νέο κύμα βίας λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν πέντε βενζινάδικα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε πέντε βενζινάδικα της εταιρείας Al-Amana, που ανήκει στη Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι στηρίζουν οικονομικά τη στρατιωτική δράση της οργάνωσης.