ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πέρασαν τα χειρότερα για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη

Ο δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής παρέμεινε αδύναμος, αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε στις 35,6 μονάδες από το επίπεδο – ρεκόρ των 18,1 μονάδων τον Απρίλιο σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Tα χειρότερα για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης φαίνεται ότι πέρασαν, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, αλλά η δραστηριότητά του μειώθηκε πολύ και τον Μάιο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κρατούν συγκρατημένη τη ζήτηση.

Πολλές χώρες της Ευρωζώνης άρχισαν να ξανανοίγουν σταδιακά τμήματα των οικονομιών τους, παρά το ότι συνεχίζουν να καταγράφουν κρούσματα κορονοϊού. Έτσι, μετά από την κατάρρευση τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο στη σχεδόν 22ετή ιστορία του, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit ανέκαμψε κάπως τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε στις 39,4 μονάδες από 33,4 τον Απρίλιο, απέχοντας όμως ακόμη πολύ από το όριο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης.

Ο δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής παρέμεινε αδύναμος, αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε στις 35,6 μονάδες από το επίπεδο – ρεκόρ των 18,1 μονάδων τον Απρίλιο. «Η ύφεση της μεταποίησης φαίνεται να έχει φτάσει στο κατώτατο επίπεδο τον Απρίλιο, με την παραγωγή να υποχωρεί με σημαντικά βραδύτερο ρυθμό τον Μάιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, Κρις Γουίλιαμσον. «Η βελτίωση εν μέρει αντανακλά απλά τη σύγκριση με τη μεγάλη πτώση – σοκ του Απριλίου, αλλά το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι συνδέθηκε με την επανέναρξη της λειτουργίας εταιρειών καθώς χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό», πρόσθεσε.

Με τους πολίτες, όμως, να ενθαρρύνονται ακόμη να παραμένουν στα σπίτιά τους και πολλές επιχειρήσεις να μένουν κλειστές, οι πρόδρομοι δείκτες της έρευνας υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι βραδεία, απηχώντας τις διαπιστώσεις έρευνας του Reuters τον περασμένο μήνα. Το προσωπικό των μεταποιητικών εταιρειών μειώθηκε και πάλι, οι ανεκτέλεστες εργασίες ολοκληρώθηκαν με σχεδόν ρυθμό – ρεκόρ, ενώ αυξήθηκαν τα αποθέματα τελικών προϊόντων τους και οι αγορές πρώτων υλών μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, με την ελπίδα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, οι υπεύθυνοι αγορών ήταν λιγότερο απαισιόδοξοι από τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, ο οποίος αντανακλά την αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε στις 44,6 μονάδες έναντι 36,6 τον Απρίλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση 11,3% της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, αύξηση 1,9% στην Ελλάδα

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τον Μάρτιο καταγράφηκαν σε Ιταλία (-28,4%), Σλοβακία (-20,3%) και Γαλλία (-16,4%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε Ιρλανδία (+15,5%), Ελλάδα, Φινλανδία (+1,9% και οι δύο) και Λιθουανία (+0,7%).
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η EKT αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε φθάσει ήδη στο 8,6%, δηλαδή τέσσερις και πλέον φορές πάνω από τον δικό της στόχο του 2%.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να αποφασίσει μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ

Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Τριγμοί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα: Πώς επηρεάζεται η Ευρωζώνη

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη Ζώνη του Ευρώ από το τρίτο τρίμηνο του 2021, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σοβαρές επιδράσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ανάλυση της Alpha Bank.