ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λογότυπα social media

Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες: Ζητούν περιορισμούς social media για παιδιά

Το SPD στη Γερμανία προτείνει επίσημη απαγόρευση για παιδιά κάτω των 14 ετών στα social media, ακολουθώντας τη συζήτηση για τις επιπτώσεις στα παιδιά και την πίεση για αυστηρότερους περιορισμούς όπως στην Αυστραλία.

Μια ομάδα βουλευτών από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη Γερμανία συντάχθηκε με τους εταίρους της στον συντηρητικό συνασπισμό, υποστηρίζοντας την ανάγκη για περιορισμούς στην πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή επίσημης απαγόρευσης για παιδιά κάτω των 14 ετών.

Ο δημόσιος διάλογος στη Γερμανία γύρω από τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά έχει ενταθεί, ενώ αυξάνεται η πίεση προς τις αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστραλίας. Η συζήτηση αφορά τον περιορισμό της πρόσβασης σε πλατφόρμες όπως Facebook, Snapchat, TikTok και YouTube.

«Δεν μπορούμε πλέον να αποφεύγουμε τους σαφείς κανόνες και περιορισμούς», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο ηγέτης του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο οποίος είναι και αντικαγκελάριος. Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι πρώτη προτεραιότητα η προστασία των νέων από τον χείμαρρο μίσους και βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ένα έγγραφο προς συζήτηση, υπογεγραμμένο από ομάδα βουλευτών του SPD και πολιτικών των κρατιδίων, ζητά από τις πλατφόρμες να μπλοκάρουν την πρόσβαση για παιδιά κάτω των 14 ετών. 

Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία ειδικών «εκδόσεων για νέους» για άτομα ηλικίας 14-16 ετών, χωρίς ροές βασισμένες σε αλγόριθμους, εξατομικευμένο περιεχόμενο ή λειτουργίες όπως η ατελείωτη κύλιση και η αυτόματη αναπαραγωγή.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση της επιλογής εξαίρεσης από τα αλγοριθμικά συστήματα συστάσεων ως προεπιλογή για όλους τους χρήστες άνω των 16 ετών. 

Το έγγραφο ακολουθεί παρόμοια πρόταση των συντηρητικών του καγκελαρίου Μερτς, οι οποίοι ζητούν απαγόρευση για άτομα κάτω των 16 ετών, θέμα που θα συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματός τους αυτή την εβδομάδα.

Η πίεση που ασκείται πλέον και από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καθιστά ολοένα και πιο πιθανή την προώθηση περιορισμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

 Ωστόσο, στο ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, η ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη των κρατιδίων, τα οποία πρέπει να διαπραγματευτούν μεταξύ τους για τη διαμόρφωση ενιαίων κανόνων σε εθνικό επίπεδο.

Πέρυσι, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη χρήση πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 16 ετών, ωθώντας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν παρόμοια μέτρα. 

Η συζήτηση εντάθηκε περαιτέρω μετά τις αποκαλύψεις ότι το chatbot τεχνητής νοημοσύνης του Ίλον Μασκ, Grok, παρήγαγε μη συναινετικές σεξουαλικές εικόνες.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση έχει ήδη διορίσει ειδική επιτροπή για τη μελέτη της προστασίας των νέων από διαδικτυακούς κινδύνους. Η επιτροπή αναμένεται να καταθέσει την έκθεσή της αργότερα μέσα στη χρονιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η AfD Γερμανίας ζητά ουδέτερη Ουκρανία και προσέγγιση με Ρωσία

Η AfD επιβεβαιώνει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ του Τραμπ και ζητά διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, επαναλειτουργία των Nord Stream και νέες συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ. Προτείνει η Ουκρανία να μην ενταχθεί σε ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Φριντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Γυναίκα προτείνει ο Μερτς για διάδοχο του Σταϊνμάιερ

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι θα προτείνει γυναίκα για διάδοχο του Προέδρου Σταϊνμάιερ, τονίζοντας πως στόχος είναι μια υποψηφιότητα από το πολιτικό κέντρο και η ευρύτερη δυνατή στήριξη στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει πλαφόν σε βενζίνη και ντίζελ

Το υπουργείο Οικονομίας προτείνει ανώτατες τιμές σε βενζίνη και ντίζελ από το 2027, αν οι τιμές στη Γερμανία αυξηθούν για τρεις εβδομάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η παράβαση θα τιμωρείται με υψηλά πρόστιμα έως και εκατομμύρια ευρώ.
Σύγκρουση αυτοκινήτου δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οι άνδρες ευθύνονται για περισσότερα και σοβαρότερα τροχαία

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Γερμανίας, οι άνδρες εμπλέκονται περισσότερο και σε σοβαρότερα τροχαία από τις γυναίκες, ενώ είναι συχνά και οι κύριοι υπαίτιοι, με τα ποσοστά θυμάτων να είναι αισθητά υψηλότερα στους άνδρες.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Η CLAAS εξάγει αγροτικό εξοπλισμό από την Κίνα σε διεθνείς αγορές

Η βιομηχανική μονάδα της CLAAS στο Γκαομί Κίνας, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, παράγει αγροτικό εξοπλισμό για την εσωτερική αγορά και εξαγωγές στην Ευρώπη, συνδυάζοντας παραγωγή, έρευνα και εκπαίδευση.