ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τουρκική φρεγάτα θάλασσα
Τουρκική φρεγάτα πλέει στον Βόσπορο με τουρκική σημαία.

Άρνηση Τουρκίας για συμπαραγωγή πολεμικών πλοίων με ΗΠΑ

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τα δημοσιεύματα για συνεργασία με τις ΗΠΑ στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, επιβεβαιώνοντας μόνο γενική αμυντική συνεργασία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε το θέμα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συνεργασία με την Ουάσινγκτον στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, επιβεβαιώνοντας μόνο μια γενική διμερή αμυντική συνεργασία.

Σε δήλωσή του στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Τουρκιγέ», το υπουργείο ανέφερε ότι, αν και βρίσκονται σε εξέλιξη «πολλές δραστηριότητες συνεργασίας» με τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, «δεν υπάρχει καμία εργασία στον τομέα της κοινής ναυπήγησης πλοίων». Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να περιορίσει τη φημολογία πως τουρκικά ναυπηγεία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης παραγωγής φρεγατών που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον.

Αποφυγή σχολιασμού από ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει ενδεχόμενες επίσημες ή ανεπίσημες συζητήσεις σχετικά με τη ναυπήγηση. Ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ με μεγάλη και αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία. Διατηρούμε ισχυρό αμυντικό εμπόριο με την Τουρκία».

Παρόμοια στάση κράτησε και η Διοίκηση Ναυτικών Συστημάτων των ΗΠΑ (NAVSEA), η οποία απέφυγε να απαντήσει άμεσα.

Αναφορές για προηγούμενες επαφές

Η διάψευση συνδέεται με δημοσίευμα της 3ης Φεβρουαρίου από το Middle East Eye (MEE), σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονταν από πέρυσι σε συνομιλίες για συνεργασία στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Το αμερικανικό ναυτικό, σύμφωνα με το MEE, επιδιώκει την ενίσχυση του στόλου του εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα.

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι αντιπροσωπεία της NAVSEA επισκέφθηκε στις 25 Ιανουαρίου τα Ναυπηγεία Κωνσταντινούπολης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο προμήθειας εξαρτημάτων πλοίων από την Τουρκία. Παράλληλα, συζητήθηκε η πιθανότητα συμβολής της Άγκυρας στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών για το αμερικανικό ναυτικό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το MEE, είχαν περιγράψει την κατάσταση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας ως ιδιαίτερα κρίσιμη, αναφέροντας ότι το Πεντάγωνο αναζητά εναλλακτικές τοποθεσίες παραγωγής.

Εξελίξεις στην τουρκική ναυπηγική βιομηχανία

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι βρίσκονται υπό κατασκευή 39 πολεμικά πλοία σε ναυπηγεία της χώρας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης DIMDEX-2026 στο Κατάρ, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των TAIS Shipyards και της Barzan Holdings για την κατασκευή δύο φρεγατών κλάσης Istif.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι το μνημόνιο «δεν αποτελεί οριστική συμφωνία και δεν περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και παράδοσης των πλοίων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Τουρκίας και χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Αμυντική συμφωνία με Πακιστάν-Σ. Αραβία ισοδυναμεί με Άρθρο 5 NATO

Η Τουρκία, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία αντίστοιχη με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Στη συμμαχία ίσως προστεθεί η Αίγυπτος, ενώ η συμφωνία δεν στρέφεται κατά του Ιράν.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αμυντική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν

Σαουδική Αραβία, Πακιστάν και Τουρκία πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία αμοιβαίας άμυνας σήμερα στην Τζέντα, εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με στρατιωτικές και κυβερνητικές πηγές από το Ριάντ.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για τα F-35

Η αμερικανική θέση για μεταφορά F-35 στην Τουρκία παραμένει αμετάβλητη, καθώς η Άγκυρα δεν έχει καλύψει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε απάντησή του προς το Κογκρέσο.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
s400 system
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Τουρκία συζητούν για πιθανή μεταπώληση των S-400 σε τρίτη χώρα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε επαφές για ενδεχόμενη μεταπώληση των S-400 από την Άγκυρα σε τρίτη χώρα, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ρωσική άδεια για μια τέτοια ενέργεια.