ΓΔ: 1404.68 0.22% Τζίρος: 10.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:35 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» 400 δισ. ευρώ θα καταγράψουν οι επενδύσεις στην ενέργεια το 2020

Καθοριστικό ρόλο για την προώθηση των επενδύσεων στην ενέργεια πρέπει να διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

«Βουτιά» περίπου 20% που θα φτάσει τα 400 δισ. ευρώ αναμένεται να καταγράψουν οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η πτώση θα είναι και η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), με τον επικεφαλής Φατίχ Μπιρόλ να καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τον IEA, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση στην «καθαρή» ενέργεια ενώ η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Στις αρχές του χρόνου, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένονταν να αυξηθούν κατά 2% το 2020, η μεγαλύτερή του αύξηση σε έξι χρόνια, αναφέρει ο Οργανισμός. Το 2019 επενδύθηκαν συνολικά στον ενεργειακό τομέα 1,8 τρισ. δολάρια.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA, International Energy Agency) Φάτιχ Μπιρόλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε πως απέναντι στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, οι κυβερνήσεις έχουν έναν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των καθαρών μορφών ενέργειας, και τόνισε πως υποστηρίζει μία Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μοντέλο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως αν οι κυβερνήσεις περιλάβουν τις κατάλληλες ενεργειακές πολιτικές για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση, θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες μίας ανάκαμψης των καθαρών μορφών ενέργειας σημειώνοντας ωστόσο πως οι ανανεώσιμες, η ηλιακή , η αιολική, δεν είναι οι μόνες και δεν επαρκούν. «Μιλάμε για ενεργειακή μετάβαση, όχι για ηλεκτρική μετάβαση. Διότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν αντιπροσωπεύει παρά το 21% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό που συμβαίνει στον τομέα των μεταφορών - που ευθύνεται για μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων - της βιομηχανίας ή σε άλλους τομείς είναι σημαντικό.

Πρέπει λοιπόν να κοιτάξουμε πέρα από την ηλεκτρική ενέργεια και για τον λόγο αυτό ελπίζω ότι οι κυβερνήσεις θα ενδιαφερθούν για δύο πολύ σημαντικές τεχνολογίες που είναι έτοιμες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο: τις μπαταρίες και το υδρογόνο. Είναι έτοιμες, αλλά έχουν ανάγκη δημόσιων επιδοτήσεων για να φθάσουν στην κλίμακα της μαζικής βιομηχανοποίησης, να επιτευχθεί πτώση του κόστους και έτσι να ενταχθούν στο μελλοντικό ενεργειακό σύστημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιο φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προτείνει το ΔΝΤ

Το Ταμείο σημειώνει ότι αρκετές χώρες επικεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων σε δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και επιδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.