ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μετάλλιο Νόμπελ

Νορβηγία: Πιθανή διαρροή ονόματος νικητή Νόμπελ Ειρήνης λόγω χάκινγκ

Η Επιτροπή Νόμπελ στη Νορβηγία επισημαίνει πως το όνομα του νικητή του βραβείου Ειρήνης 2025 ενδέχεται να διέρρευσε πρόωρα εξαιτίας ψηφιακής κατασκοπείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε ότι το όνομα του φετινού νικητή του βραβείου Ειρήνης για το 2025 ενδέχεται να διέρρευσε πρόωρα λόγω ψηφιακής κατασκοπείας.

Όπως δήλωσε ο μόνιμος γραμματέας της Επιτροπής, «δεν κατέστη δυνατόν να καθορίσουμε τι ακριβώς συνέβη ή ποιος ήταν πίσω από την παραβίαση αλλά πιστεύουμε, πράγματι, ότι ο ψηφιακός τομέας συνεχίζει να είναι ο βασικός ύποπτος».

Τα στοιχήματα υπέρ της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, κορυφώθηκαν στις 10 Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του νικητή για το 2025.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, το ποσό των στοιχημάτων στο όνομα της Ματσάδο αυξήθηκε ταχύτατα σε περίπου 2,2 εκατ. δολάρια, χωρίς να έχει προηγηθεί αναφορά του ονόματός της από ειδικούς ή μέσα ενημέρωσης.

Μια από τις τρεις υπηρεσίες πληροφοριών της Νορβηγίας συμμετείχε στην έρευνα για το αν επρόκειτο για εσωτερική διαρροή ή για ψηφιακή κατασκοπεία από άγνωστο δράστη ή κρατική οντότητα. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή και πώς αυτή εξελίχθηκε, σύμφωνα με τον Χαρπβίκεν.

Παράλληλα, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν στόχος των στοιχημάτων ήταν το οικονομικό κέρδος ή η υπονόμευση της αξιοπιστίας του βραβείου. Το ίδρυμα έχει πλέον στρέψει τις προσπάθειές του στην αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Η Ματσάδο βραβεύτηκε για τον αγώνα της κατά της δικτατορίας στη Βενεζουέλα. Όταν της απονεμήθηκε το βραβείο, το αφιέρωσε μεταξύ άλλων στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συχνά έχει δηλώσει ότι το άξιζε ο ίδιος. Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ υπενθύμισε ότι το βραβείο παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με το άτομο ή τον οργανισμό που έχει οριστεί ως νικητής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμιο χρέος χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Νορβηγία θα προσφέρει άνω των 9 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία το 2027

Η Νορβηγία θα προσφέρει στην Ουκρανία 85 δισ. κορόνες (περίπου 9,2 δισ. δολ.), αντίστοιχο ποσό με το 2026, για στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια το 2027, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Στέρε στο Κίεβο.
Άποψη της Όσλο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Νορβηγία θα παράσχει στην Ουκρανία 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027.

Η Νορβηγία είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, μαζί με άλλες σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Jonas Gahr Støre ανέπτυξε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να βοηθήσει το Κίεβο.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οφέλη στην ασφάλεια και οικονομία από τη συμφωνία για 12 υποβρύχια

Ο καγκελάριος Μερτς χαρακτήρισε «καλά νέα» για τη Γερμανία τη συμφωνία αγοράς υποβρυχίων από τον Καναδά, τονίζοντας τη σημασία της για την ασφάλεια, την οικονομία και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με ΝΑΤΟ και εταίρους.
τεχνητή νοημοσύνη εγκέφαλος
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Σχεδόν πλήρης απαγόρευση της ΤΝ στα δημοτικά σχολεία

Η Νορβηγία απαγορεύει σχεδόν πλήρως τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης από μαθητές δημοτικού και περιορίζει τη χρήση τους στην εκπαίδευση, με στόχο την προστασία της μάθησης, ενώ ήδη έχουν απαγορευτεί τα smartphones στα σχολεία.
Γιόνας Γκαρ Στόρε πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Όσλο: Έναρξη λειτουργίας νορβηγικού προξενείου στη Γροιλανδία

Η Νορβηγία θα ανοίξει γενικό προξενείο στη Νουούκ της Γροιλανδίας, με νορβηγό διπλωμάτη επικεφαλής, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία του Αρκτικού και ενισχύοντας την πολιτική συνεργασία στην περιοχή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Στέρε.