ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία του ΝΑΤΟ
Φώτο: Shutterstock

Ιταλός ναύαρχος: Αρκεί το ΝΑΤΟ, δεν χρειάζεται ευρωπαϊκός στρατός

Ο Ιταλός ναύαρχος Κάβο Ντραγκόνε δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει τα εργαλεία για να αναπροσαρμόζει τον ρόλο του και, αντί για ευρωπαϊκό στρατό, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία Ευρώπης-ΗΠΑ. Θεωρεί ότι η Συμμαχία βγαίνει πιο ενωμένη.

Ο Ιταλός ναύαρχος Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera», υπογράμμισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της.

Όπως ανέφερε, αντί να γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, είναι προτιμότερο να αναζητηθούν νέες μέθοδοι συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ναύαρχος τόνισε ότι η προσαρμοστικότητα βρίσκεται στο DNA του ΝΑΤΟ, καθώς η Συμμαχία εξετάζει διαρκώς τον ρόλο της εδώ και 76 χρόνια, προσαρμοζόμενη στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ο Κάβο Ντραγκόνε επεσήμανε ότι οι αξίες της ενιαίας ασφάλειας, της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας παραμένουν κεντρικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, σημείωσε ότι ο ίδιος και οι αξιωματικοί του επιλέγουν να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι περιστασιακές διαφορές.

«Δεν βλέπω κρίσεις στον ορίζοντα: θα έλεγα, αντίθετα, ότι βγαίνουμε ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι από την συζήτηση και τα τελευταία στρες τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη συνοχή της Συμμαχίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κροζέτο: Να υπάρξει συντονισμός στο ΝΑΤΟ για τη Γροιλανδία

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, δήλωσε ότι για τη Γροιλανδία χρειάζεται συντονισμός στο ΝΑΤΟ και πρωτοβουλίες που ενώνουν. Είπε ότι η αποστολή μικρού αριθμού στρατιωτών δεν είναι λύση.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή άσκηση Πολεμικής Αεροπορίας με την Ιταλική ΠΑ

Συνεκπαίδευση Πολεμικής Αεροπορίας Ελλάδας και Ιταλίας πραγματοποιήθηκε στις 23 και 30 Απριλίου 2026 στα FIR Αθήνας και Ρώμης με F-16, Rafale, EF-2000 και F-35, ενισχύοντας την επιχειρησιακή συνεργασία και ετοιμότητα.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι από Κύπρο: Προτεραιότητα η ενέργεια, σημαντικές οι αμυντικές δαπάνες

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο με ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα. Ζήτησε προληπτικά μέτρα για ενεργειακές κρίσεις και εξέφρασε λογική στη συζήτηση για χαλάρωση κανόνων κρατικών ενισχύσεων.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Προειδοποίηση στην Ευρώπη για φιλοξενία γαλλικών πυρηνικών βομβαρδιστικών

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι ευρωπαϊκές χώρες που θα φιλοξενήσουν γαλλικά στρατηγικά βομβαρδιστικά με πυρηνικές δυνατότητες θα γίνουν στόχοι σε περίπτωση σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια ΝΑΤΟ στρατηγική απειλή για τη Μόσχα.
Μιχάλης Κατρίνης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Έλλειψη σχεδίου και διαφάνειας στην άμυνα από την κυβέρνηση

Ο Μιχάλης Κατρίνης, τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση στη Βουλή για έλλειψη σχεδίου και διαφάνειας στην Άμυνα και τόνισε τη σημασία των πραγματικών δυνατοτήτων πέρα από τις αγορές οπλικών συστημάτων.