ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
Σκηνή από κατεστραμμένο κτίριο στην Ουκρανία μετά από ρωσική επίθεση.

Ουκρανία: 3 νεκροί, 20 τραυματίες και 80% του Χαρκόβου χωρίς ρεύμα

Τρεις νεκροί και πάνω από είκοσι τραυματίες σε ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Ζευγάρι σκοτώθηκε στη Σλοβιάνσκ από βόμβα ολίσθησης, ενώ ο 20χρονος γιος τους τραυματίστηκε. Ζημιές σε πέντε σπίτια.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από είκοσι τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην ανατολική και νότια Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι επιθέσεις έρχονται σε μια περίοδο όπου το Κίεβο και η Μόσχα επαναλαμβάνουν τις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος πλησιάζει στην πέμπτη του χρονιά.

Στη Σλοβιάνσκ, βόμβα ολίσθησης προκάλεσε τον θάνατο ενός ζευγαριού, ενώ ο 20χρονος γιος τους τραυματίστηκε. Σύμφωνα με την εισαγγελία της περιφέρειας Ντονέτσκ, ζημιές υπέστησαν και πέντε ακόμη κατοικίες. Η πόλη, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου, αποτελεί συχνό στόχο των ρωσικών δυνάμεων.

Στη νότια Ουκρανία, η περιφέρεια της Οδησσού επλήγη από «μαζική» επίθεση με drones, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Σέρχιι Λίσακ. Ο Όλεχ Κίπερ, περιφερειακός κυβερνήτης, δήλωσε ότι 23 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο παιδιά και μια έγκυος γυναίκα, ενώ δεκάδες κτίρια, εκπαιδευτικές δομές και μια εκκλησία υπέστησαν ζημιές.

Η εταιρεία DTEK ανακοίνωσε ότι ενεργειακή εγκατάσταση στην Οδησσό υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσική επίθεση. Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο η έκταση της ζημιάς καθιστά χρονοβόρα την πλήρη αποκατάσταση του εξοπλισμού.

Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ρωσικά drones και πύραυλοι προκάλεσαν διακοπή ρεύματος στο 80% της πόλης και της περιφέρειας, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο σχολεία υπέστησαν ζημιές, ενώ η συνεχιζόμενη απειλή αεροπορικών επιδρομών δυσχεραίνει τις προσπάθειες επιδιόρθωσης.

Παράλληλα, επίθεση με drone σημειώθηκε και στη γειτονική περιφέρεια Μικολάιφ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας γυναίκας, ενώ πλήγμα δέχθηκε και εγκατάσταση υποδομής στη δυτική περιφέρεια Λβιβ.

Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν τις πρόσφατες συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι μεταξύ Αμερικανών, Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίες αποτελούν τις πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό σχέδιο ρύθμισης της σύγκρουσης. Νέα τριμερής συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επανέλαβε ότι η απόσυρση της Ουκρανίας από την περιοχή του Ντονμπάς αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη, ενώ η Μόσχα συνεχίζει να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι τεταμένες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διήρκεσαν έξι ώρες και χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ τεταμένες». Θα συνεχιστούν αύριο, παρουσία συμβούλων από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη έληξε

Η πρώτη ημέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό αμερικανική αιγίδα, ολοκληρώθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι πολιτικές συνομιλίες έληξαν νωρίς, ενώ οι στρατιωτικές διήρκεσαν περισσότερες ώρες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Χιλιάδες παιδιά ακόμα "αιχμάλωτα" στη Ρωσία, 2.000 επέστρεψαν

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι 2.000 Ουκρανόπουλα επέστρεψαν από τη Ρωσία, όμως χιλιάδες παραμένουν αιχμάλωτα εκεί και στις κατεχόμενες περιοχές. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για μαζική μεταφορά παιδιών μετά το 2022.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν εννέα ρωσικά διυλιστήρια μέσα στο 2024

Από την αρχή του έτους, ουκρανικά drones έπληξαν εννέα ρωσικά διυλιστήρια, δήλωσε ο διοικητής των drone του Κιέβου. Συνολικά, 240 εγκαταστάσεις στη Ρωσία και τα κατεχόμενα επλήγησαν, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπρόβντι.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν πετρελαϊκό τερματικό Κρασνοντάρ και εργοστάσιο Περμ

Ουκρανικά drone χτύπησαν τον πετρελαϊκό τερματικό Ταμάν στη νότια Ρωσία και εργοστάσιο χημικών στην Περμ, με το Κίεβο να εντείνει τις επιθέσεις σε στρατηγικούς ρωσικούς στόχους, ανακοίνωσε η SBU.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.