ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αστυνομική ταινία νύχτας
Αστυνομία και ταινία περιορισμού σε νυχτερινό περιστατικό στο Λος Άντζελες.

Ρούσντι: Κίνδυνος για όλους από την πολιτική βία στις ΗΠΑ

Ο Σαλμάν Ρούντι προειδοποίησε ότι «όλοι βρίσκονται σε κίνδυνο» στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας τους πρόσφατους θανάτους στη Μινεάπολη από ομοσπονδιακούς πράκτορες και επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος και η βία είναι πλέον πανταχού παρόντες.

Ο γνωστός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, που πριν τρία χρόνια επέζησε από δολοφονική επίθεση, προειδοποιεί για την αύξηση της βίας στις ΗΠΑ. Ο Ρούσντι, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Sundance στη Γιούτα, τόνισε πως «η ιδέα του κινδύνου και της βίας είναι πλέον οικεία στους πάντες σε τούτη τη χώρα». Η τοποθέτησή του συνδέεται με πρόσφατα περιστατικά πυροβολισμών από ομοσπονδιακούς πράκτορες στη Μινεάπολη, όπου δύο Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους.

Ο 78χρονος λογοτέχνης βρέθηκε στο φεστιβάλ για την avant-première του ντοκιμαντέρ Knife: The Attempted Murder of Salman Rushdie, το οποίο βασίζεται στο προσωπικό του αφήγημα για την επίθεση που δέχθηκε τον Αύγουστο του 2022. Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια λογοτεχνικής εκδήλωσης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την όραση από το ένα μάτι.

Ο δράστης της επίθεσης καταδικάστηκε πέρυσι σε 25 χρόνια κάθειρξης από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αρχές, το κίνητρο συνδέεται με την πεποίθηση του δράστη ότι ο Ρούσντι συνεχίζει να «επιτίθεται στο ισλάμ», λόγω του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι» που είχε προκαλέσει την έκδοση φετφά από το Ιράν το 1989.

Ο ίδιος ο Ρούσντι επισημαίνει πως η επίθεση εναντίον του ανέδειξε «κάτι ευρύτερο», αναφερόμενος στην εξάπλωση της βίας από ακραία στοιχεία που στρέφονται κατά του πολιτισμού. Υπογραμμίζει ότι οι αυταρχικές εξουσίες θεωρούν τον πολιτισμό εχθρό, στοχεύοντας θεσμούς όπως η δημοσιογραφία, τα πανεπιστήμια, η μουσική και η λογοτεχνία.

Ο Ρούσντι σχολίασε ακόμη τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων και παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ο πρώην πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «εχθρούς του λαού».

Αν και το βιβλίο του «Μαχαίρι» δεν γράφτηκε ως σχόλιο για την τρέχουσα συγκυρία, ο Ρούσντι παραδέχεται πως η κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ έρχεται σε μια περίοδο που η κοινωνία βιώνει έντονα τον κίνδυνο της βίας. Το φεστιβάλ Sundance ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: Ελλάδα πρωταγωνίστρια ΝΑΤΟ με αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ισχυρότερες από ποτέ κατά την παραλαβή των διαπιστευτηρίων του Έλληνα πρέσβη, τονίζοντας τη μακρά φιλία και τη δέσμευση στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
Κατασχεμένα ναρκωτικά αεροδρομίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη φυλακή ο 19χρονος που συνελήφθη στη Ρόδο με 525,5 γρ. ηρωίνης

Στη φυλακή οδηγήθηκε 19χρονος που συνελήφθη με 525,5 γραμμάρια ηρωίνης στο σακίδιό του στο λιμάνι της Ρόδου. Μετά την απολογία του, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προσωρινή του κράτηση για διακίνηση ναρκωτικών.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη έληξε

Η πρώτη ημέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό αμερικανική αιγίδα, ολοκληρώθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι πολιτικές συνομιλίες έληξαν νωρίς, ενώ οι στρατιωτικές διήρκεσαν περισσότερες ώρες.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν τρεις Πακιστανούς στρατιώτες

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απελευθέρωσε τρεις Πακιστανούς στρατιώτες, αιχμαλώτους από τις συγκρούσεις του Οκτωβρίου, και τους παρέδωσε στη Σαουδική Αραβία, η οποία μεσολάβησε για την απελευθέρωσή τους.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ λέει όχι σε τετράμηνο χρονοδιάγραμμα για αφοπλισμό

Η Χεζμπολάχ απέρριψε το τετράμηνο περιθώριο αφοπλισμού που έθεσε η κυβέρνηση του Λιβάνου στον στρατό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή εξυπηρετεί το Ισραήλ και χαρακτηρίζοντας τον σχεδιαζόμενο αφοπλισμό μεγάλο λάθος.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Τείχος ενάντια στα ναρκωτικά για τις ΗΠΑ, δηλώνει αξιωματικός

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας τόνισε πως η χώρα δεν είναι απειλή για τις ΗΠΑ, αλλά προστατεύει τα σύνορά τους από τα ναρκωτικά, λειτουργώντας ως «τείχος συγκράτησης» στη διακίνηση από τη Νότια Αμερική.