Οι ολλανδικές αρχές εκτίμησαν ως «εύλογη» τη μόλυνση ενός υπαλλήλου εκτροφείου βιζόν στην Ολλανδία από την Covid-19 μέσω των μικρών θηλαστικών, που αποτελεί την πρώτη περίπτωση μετάδοσης της ασθένειας από ένα ζώο στον άνθρωπο στη χώρα.
Οι αρχές είχαν αποκλείσει στα τέλη Απριλίου δύο εκτροφεία βιζόν στη νότια Ολλανδία έπειτα από τον εντοπισμό ζώων που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.
Οι ερευνητές συνέκριναν τον γενετικό κώδικα του ιού που βρέθηκε στα βιζόν με εκείνον του ασθενούς δημιουργώντας ένα «γενεαλογικό δέντρο» προκειμένου να χαρτογραφήσουν τη μετάλλαξή του, δήλωσε χθες βράδυ η υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν, σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι είναι «εύλογο υπάλληλος ενός από τα εκτροφεία να έχει μολυνθεί από τα βιζόν», εξήγησε η Σούτεν.
Η υπουργός υποβάθμισε τους φόβους και για άλλες μολύνσεις από ζώα σε ανθρώπους, λέγοντας ότι τα δείγματα αέρα και σκόνης που ελήφθησαν εξωτερικά των εκτροφείων βιζόν δεν περιείχαν κανένα ίχνος του ιού.
Η κυβέρνηση έλαβε ωστόσο νέα μέτρα απαγορεύοντας τις επισκέψεις στα εκτροφεία που παρουσιάζουν κρούσματα μόλυνσης και καθιστώντας υποχρεωτική τη διενέργεια τεστ για την Covid-19 σε όλα τα εκτροφεία βιζόν της χώρας, όπου η ασθένεια έχει προκαλέσει τουλάχιστον 5.715 θανάτους και περισσότερα από 44.249 κρούσματα.
Οι αρχές μελετούν επίσης τον ρόλο των αγριόγατων στην εξάπλωση του ιού ανάμεσα στα δύο εκτροφεία, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα συντροφιάς στους ανθρώπους παραμένει «μικρός».
Η εκτροφή βιζόν με σκοπό την εμπορευματοποίηση της γούνας τους είναι πολύ αμφιλεγόμενη στην Ολλανδία. Το 2016, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας διέταξε το κλείσιμο των εκτροφείων έως το 2024.