ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τζερόμ Πάουελ ομιλία
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Τρεις πρώην της Fed στηρίζουν Πάουελ κατά της έρευνας σε βάρος του

Τρεις πρώην επικεφαλής της Fed και πρώην κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν την έρευνα κατά του Τζερόμ Πάουελ ως προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της Τράπεζας, συγκρίνοντάς την με πρακτικές χωρών με αδύναμους θεσμούς.

Τρεις πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), καθώς και πρώην κορυφαίοι σύμβουλοι οικονομικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με την προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι Τζάνετ Γέλεν, Μπεν Μπερνάνκι και Άλαν Γκρίνσπαν χαρακτήρισαν την έρευνα ως "άνευ προηγουμένου προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν εισαγγελικές επιθέσεις για να υπονομευθεί η ανεξαρτησία" της Fed. Τόνισαν ότι τέτοιες παρεμβάσεις είναι συνήθεις σε αναδυόμενες αγορές με αδύναμους θεσμούς και έχουν αρνητικές συνέπειες για τον πληθωρισμό και τη σταθερότητα των οικονομιών.

Οι πρώην επικεφαλής υπογράμμισαν πως τέτοιες πρακτικές "δεν έχουν καμία θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες", όπου το κράτος δικαίου αποτελεί θεμέλιο της οικονομικής επιτυχίας. Παρόμοιες τοποθετήσεις εξέφρασαν και δέκα ακόμη πρώην κορυφαίοι οικονομολόγοι που υπηρέτησαν υπό Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς προέδρους.

Την Κυριακή, ο Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει ποινική έρευνα για δηλώσεις του στο Κογκρέσο σχετικά με την ανακαίνιση του κτιρίου της Fed στην Ουάσινγκτον. Η Fed ενημερώθηκε πως ενδέχεται να απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες, ενώ ο Πάουελ εκτίμησε πως η έρευνα αποτελεί μέρος των πιέσεων που ασκεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε τη Fed για υπέρβαση του προϋπολογισμού στην ανακαίνιση της έδρας της στην Ουάσινγκτον, κάνοντας λόγο για πιθανές υποθέσεις απάτης. Ανέφερε συνολικό κόστος 3,1 δισ. δολαρίων έναντι των αρχικά προβλεπόμενων 2,7 δισ. δολαρίων, ποσό που ο Τζερόμ Πάουελ διαψεύδει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αυστραλία αρνείται να στείλει πολεμικά πλοία στον Χορμούζ

Η υπουργός Μεταφορών της Αυστραλίας δήλωσε πως η χώρα δεν σκοπεύει να στείλει πολεμικό πλοίο στο στενό του Χορμούζ, παρά τις εκκλήσεις Τραμπ για ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή από συμμάχους και Κίνα.
Πλοίο μεταφοράς κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Δεν συμμετέχουμε τώρα σε επιχείρηση ασφαλείας στον Χορμούζ

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ. Το Ιράν προειδοποιεί κατά της εμπλοκής τρίτων χωρών στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει: Πολύ σύντομα συμφωνία με την Κούβα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Κούβα επιδιώκει συμφωνία με τις ΗΠΑ και εκτίμησε ότι αυτή θα επιτευχθεί σύντομα, τονίζοντας πως οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη, αλλά προτεραιότητα αποτελεί το ζήτημα με το Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η κυβέρνησή μου συνομιλεί με Ιράν, η Τεχεράνη δεν είναι έτοιμη

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν συνομιλίες με το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη δεν είναι έτοιμη για συμφωνία. Δεν ανέφερε λεπτομέρειες, επισημαίνοντας πως οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί βαριές απώλειες από τις επιθέσεις.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί να αναβάλει την επίσκεψη στην Κίνα αν δεν βοηθήσει στο Χορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα αν το Πεκίνο δεν βοηθήσει τις ΗΠΑ να ανοίξουν το στενό του Χορμούζ, τονίζοντας πως η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο των στενών.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Μαύρο μέλλον για το NATO αν τα μέλη δεν στηρίξουν στο Χορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως το μέλλον του ΝΑΤΟ διατρέχει σοβαρό κίνδυνο αν τα μέλη δεν βοηθήσουν στο άνοιγμα του στενού του Χορμούζ, τονίζοντας ότι Ευρώπη και Κίνα εξαρτώνται από το πετρέλαιο του Κόλπου.