ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Επίθεση στο Κίεβο

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της χθεσινής βραδιάς

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Κίεβο, προκαλώντας συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Ο δήμαρχος ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα καταφύγια, ενώ ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα.

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο Κίεβο, προκαλώντας συναγερμό αεροπορικής επιδρομής, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο. Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν και δημοσιογραφικές πηγές από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και το Reuters.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, «έχουν ενεργοποιηθεί τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια μέχρι νεωτέρας.

Δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις γύρω στη 01:30, ενώ ακολούθησαν και άλλες μισή ώρα αργότερα.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Τιμούρ Τκατσένκο, επανέλαβε μέσω Telegram: «Παραμείνετε σε ασφαλή καταφύγια. Ο εχθρός επιτίθεται στην πρωτεύουσα».

Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί στη Φλόριντα των ΗΠΑ για συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τη στάση της Ουάσινγκτον σχετικά με την πρόταση για πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το σχέδιο «20 σημείων» των ΗΠΑ, με προϋπόθεση τη συμφωνία της Ρωσίας σε κατάπαυση πυρός διάρκειας 60 ημερών, ώστε να οργανωθεί η διαδικασία.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση της σύγκρουσης έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση του σχεδίου Τραμπ.

Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν το σχέδιο υπερβολικά ευνοϊκό για τη Μόσχα, γεγονός που οδήγησε τον Ζελένσκι να προτείνει αναθεωρημένο πλάνο με «πάγωμα» της πρώτης γραμμής, χωρίς άμεση διευθέτηση των εδαφικών διεκδικήσεων της Ρωσίας, οι οποίες αφορούν πάνω από το 19% της ουκρανικής επικράτειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

Μια 21χρονη σκοτώθηκε και δύο άτομα τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο. Ζημιές υπέστησαν ιατρικό κέντρο και άλλο ένα κτίριο.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΜ: Εκατομμύρια Ουκρανοί απειλούνται με νέα αναγκαστική εκκένωση

Ο ΔΟΜ προειδοποιεί ότι εκατομμύρια Ουκρανοί που επέστρεψαν στα σπίτια τους ίσως χρειαστεί να τα εγκαταλείψουν ξανά, λόγω κατεστραμμένων σπιτιών, ενεργειακών επιθέσεων και υψηλού κόστους θέρμανσης, κυρίως όσοι γύρισαν πρόσφατα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο τα ξημερώματα, λέει μάρτυρας

Έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο Κίεβο, όπως αναφέρει μάρτυρας στο Reuters. Χθες, ρωσικές επιδρομές έπληξαν έξι ενεργειακούς στόχους, ενώ τρεις νεκροί ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τέρεχοφ.
Δεξαμενόπλοιο Sounion φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά σε δεξαμενόπλοιο μετά από πλήγμα στο στενό του Ορμούζ

Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα από άγνωστο βλήμα στο στενό του Ορμούζ και ξέσπασε φωτιά, με το πλήρωμα ασφαλές. Δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι περιβαλλοντικές συνέπειες, ενώ οι επιθέσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Κλειστό το αεροδρόμιο λόγω διακοπής λειτουργίας

Επίθεση στο αεροδρόμιο Ριάντ προκάλεσε τραυματισμούς και διακοπή λειτουργίας, σύμφωνα με τη σαουδαραβική πολιτική αεροπορία. Οι δυτικές πρεσβείες συνιστούν αποφυγή του αεροδρομίου από το προσωπικό και τους πολίτες τους.
Έκρηξη τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στο Ριάντ: Σε ετοιμότητα οι γιατροί για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης

Ιατρική πηγή στο Ριάντ αναφέρει ότι οι γιατροί κλήθηκαν εκτάκτως στα νοσοκομεία λόγω σοβαρού συμβάντος, με πολλούς τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση να μεταφέρονται για νοσηλεία στην πρωτεύουσα.