ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο υπό το βλέμμα ασφαλείας και σημαιών.

Πιθανή συνάντηση Ζελένσκι και Τραμπ το επόμενο διάστημα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε επικείμενη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ για το αμερικανικό σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με το Axios, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι επίκειται συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το αμερικανικό σχέδιο που αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ, «συμφωνήσαμε για μία συνάντηση στο πιο υψηλό επίπεδο - με τον πρόεδρο Τραμπ - στο προσεχές μέλλον. Πολλά πράγματα μπορεί να αποφασισθούν μέχρι την Πρωτοχρονιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσιογράφος του Axios, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζελένσκι την Κυριακή στο Μαρ-α-Λάγκο, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε νέο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων εβδομάδων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Κίεβο.

Το σχέδιο προβλέπει το πάγωμα των γραμμών του μετώπου, χωρίς να δίνεται λύση για τα εδάφη που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο και αποτελούν πάνω από το 19% της ουκρανικής επικράτειας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι «πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επαφή» μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες, καθώς «η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση στην διαπραγματευτική διαδικασία».

Επιπλέον, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «συμφωνήθηκε να συνεχισθεί ο διάλογος», ενώ σημείωσε πως η Μόσχα «διαμορφώνει την θέση της» ως απάντηση στο νέο αμερικανικό σχέδιο που επεξεργάστηκε από κοινού με το Κίεβο.

Σε αντίθεση με την αρχική του μορφή, το αναθεωρημένο αμερικανικό έγγραφο αφήνει ανοιχτά ζητήματα όπως οι απαιτήσεις της Μόσχας για αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από περιοχές του Ντονμπάς που δεν έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, καθώς και τη νομικά δεσμευτική δέσμευση του Κιέβου για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Για τους παραπάνω λόγους, η αποδοχή του νέου αμερικανικού σχεδίου από τη Μόσχα θεωρείται απίθανη.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρείται «αργή αλλά σταθερή πρόοδος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν ζητά σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για το ουκρανικό ζήτημα

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, υπερασπίστηκε την αναστολή κυρώσεων στη Ρωσία και τόνισε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους Κούσνερ και Γουίτκοφ σήμερα

Ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με Αμερικανούς απεσταλμένους εν μέσω κρίσης με τον Τραμπ, ο οποίος απέκλεισε τη Ρωσία από νέες κυρώσεις. Τόνισε τη σημασία της αμερικανικής στάσης και της συνεχιζόμενης ενημέρωσης των εταίρων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντησή με Αμερικανούς για επίτευξη ειρήνης

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται σε επαφές με απεσταλμένους του Τραμπ για οργάνωση νέας ειρηνευτικής συνάντησης, ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επανέφεραν την παροχή μυστικών πληροφοριών στην Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: 76 ρωσικές επιθέσεις στον ενεργειακό τομέα μας σε μία εβδομάδα

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία επιτέθηκε 76 φορές στους τομείς ενέργειας, πετρελαίου και αερίου της Ουκρανίας από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε ενεργειακή εκεχειρία, με πλήγματα σε Βινίτσια, Ζίτομιρ, Χμελνίτσκι και Οδησσό.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.