ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία της Μιανμάρ
Φωτο: Shutterstock

Μιανμάρ: Τελικός γύρος εκλογών της χούντας στις 25 Ιανουαρίου

Οι αρχές της Μιανμάρ ανακοίνωσαν ότι η τρίτη και τελευταία φάση των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 25 Ιανουαρίου, με τις δύο πρώτες να προγραμματίζονται για 7 και 11 Ιανουαρίου, υπό αυστηρό στρατιωτικό έλεγχο.

Οι αρχές της Μιανμάρ ανακοίνωσαν ότι η τρίτη και τελευταία φάση των βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου. Η πρώτη φάση ξεκινά την Κυριακή, ενώ η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της εκλογικής επιτροπής.

Οι εκλογές διεξάγονται υπό αυστηρό στρατιωτικό έλεγχο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από το στρατιωτικό καθεστώς στις αρχές του 2021. Η εκλογική επιτροπή, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των στρατηγών, διευκρίνισε ότι η τρίτη φάση αφορά 63 από τους συνολικά 330 δήμους της χώρας.

Διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, εκφράζουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς την ως προσπάθεια του καθεστώτος να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, το οποίο διέκοψε μια δεκαετή περίοδο δημοκρατίας.

Μετά το πραξικόπημα, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι φυλακίστηκε και το κόμμα της, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, διαλύθηκε, παρά τη σαφή νίκη του στις εκλογές του 2020 έναντι των υποψηφίων που υποστήριζαν τους στρατιωτικούς.

Η κατάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ συνοδεύτηκε από καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Πολλοί αγωνιστές ενώθηκαν με αντάρτικες οργανώσεις εθνικών μειονοτήτων στις επαρχίες της χώρας.

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ παρουσιάζει τις εκλογές ως ευκαιρία για επιστροφή της Μιανμάρ στη δημοκρατία και καλεί τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα για την επίτευξη ειρήνης. Ωστόσο, παρατηρητές επισημαίνουν ότι η διαδικασία θεωρείται προσχηματική, καθώς οι υποψήφιοι είναι κυρίως προσκείμενοι στους στρατιωτικούς.

Το καθεστώς έχει επιβάλει αυστηρή νομοθεσία, προβλέποντας ποινές κάθειρξης έως και δέκα ετών για συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή ακόμη και για την κριτική της εκλογικής διαδικασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάμπα και κέρματα
ΔΙΕΘΝΗ

Kpler: Η Ασία δέχεται τις βαρύτερες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης

Η Ασία πλήττεται περισσότερο από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση λόγω έλλειψης πόρων, προειδοποιεί η εταιρεία Kpler. Η κατάσταση είναι δύσκολη για μεγάλες χώρες όπως Κίνα, Φιλιππίνες και Ινδονησία.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Σι καλεί την αρχηγό της αντιπολίτευσης Ταϊβάν στην Κίνα

Η αρχηγός του Κουομιντάνγκ της Ταϊβάν, Τσενγκ Λι-γουν, αποδέχθηκε πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί την Κίνα τον Απρίλιο, με στόχο την ενίσχυση ειρηνικών σχέσεων ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το AFP

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε στην Τεχεράνη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Οι εκρήξεις ακούστηκαν για αρκετά λεπτά στο κέντρο της πόλης, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ο στόχος. Ο πόλεμος με Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζεται.