ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Δημοσκόπηση: Οι Ρώσοι προβλέπουν τέλος του πολέμου το 2026

Οι περισσότεροι συνδέουν την αισιοδοξία με τη λήξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και την επίτευξη των εθνικών στόχων.

Η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ολοκληρωθεί το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VTsIOM), που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Τα ευρήματα αυτά ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, σε μια περίοδο όπου οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης εντείνονται.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του VTsIOM, Μιχαήλ Μαμόνοφ, δήλωσε πως το 70% των 1.600 ερωτηθέντων θεωρεί ότι το 2026 θα είναι μια πιο «επιτυχημένη» χρονιά για τη Ρωσία συγκριτικά με το 2025. Το 55% των συμμετεχόντων συνδέει αυτή την αισιοδοξία με την προοπτική λήξης του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η ρωσική πλευρά χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Όπως σημείωσε ο Μαμόνοφ, «ο κύριος λόγος αισιοδοξίας είναι η πιθανή ολοκλήρωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και η επίτευξη των δηλωμένων στόχων, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα που έχει περιγράψει ο πρόεδρος».

Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις του VTsIOM, είχε δοθεί έμφαση στη συσπείρωση της ρωσικής κοινωνίας γύρω από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους στρατιωτικούς στόχους. Ωστόσο, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των Ρώσων που εκτιμούν το τέλος του πολέμου.

Το πραγματικό επίπεδο κόπωσης της ρωσικής κοινής γνώμης λόγω της μακροχρόνιας σύγκρουσης παραμένει δύσκολο να αποτυπωθεί, εξαιτίας του αυστηρού κρατικού ελέγχου στην ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα με τον Μαμόνοφ, η συνεχιζόμενη επίθεση του ρωσικού στρατού, η απροθυμία των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντικαταστήσει πλήρως τις ΗΠΑ σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, αποτελούν βασικούς παράγοντες που ενισχύουν τις προοπτικές για μια τελική ειρηνευτική συμφωνία.

Μετά τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, προτεραιότητα θα δοθεί στην επανένταξη των βετεράνων της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην κοινωνία και στην ανοικοδόμηση των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, καθώς και των ρωσικών παραμεθόριων περιοχών.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων Levada, περίπου τα δύο τρίτα των Ρώσων τάσσονται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη του πολέμου. Η Levada έχει χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας» στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν ζητά σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για το ουκρανικό ζήτημα

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, υπερασπίστηκε την αναστολή κυρώσεων στη Ρωσία και τόνισε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους Κούσνερ και Γουίτκοφ σήμερα

Ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με Αμερικανούς απεσταλμένους εν μέσω κρίσης με τον Τραμπ, ο οποίος απέκλεισε τη Ρωσία από νέες κυρώσεις. Τόνισε τη σημασία της αμερικανικής στάσης και της συνεχιζόμενης ενημέρωσης των εταίρων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: 76 ρωσικές επιθέσεις στον ενεργειακό τομέα μας σε μία εβδομάδα

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία επιτέθηκε 76 φορές στους τομείς ενέργειας, πετρελαίου και αερίου της Ουκρανίας από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε ενεργειακή εκεχειρία, με πλήγματα σε Βινίτσια, Ζίτομιρ, Χμελνίτσκι και Οδησσό.
Φωτιά μετά από βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε Ζαπορίζια, Πολτάβα και Αγία Πετρούπολη από επιθέσεις

Τουλάχιστον δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια και την Πολτάβα ανακοίνωσαν ουκρανικές αρχές. Ζημιές σε πολυκατοικίες, αυτοκίνητα και εκπαιδευτικό ίδρυμα στις πληγείσες περιοχές.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αναχαίτιση 200 ουκρανικών drones με κατεύθυνση τη Μόσχα

Σχεδόν 200 ουκρανικά drones καταστράφηκαν από ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κοντά στη Μόσχα, δήλωσε ο δήμαρχος Σομπιάνιν. Δύο αεροδρόμια της Μόσχας έκλεισαν προσωρινά, καθώς εξετάζονται τα συντρίμμια.