ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Σιλουέτες στρατιωτών μπροστά από τα σημαιά Ρωσίας και Ουκρανίας με ρωγμή ανάμεσά τους.

Δημοσκόπηση: Οι Ρώσοι προβλέπουν τέλος του πολέμου το 2026

Οι περισσότεροι συνδέουν την αισιοδοξία με τη λήξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και την επίτευξη των εθνικών στόχων.

Η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ολοκληρωθεί το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VTsIOM), που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Τα ευρήματα αυτά ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, σε μια περίοδο όπου οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης εντείνονται.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του VTsIOM, Μιχαήλ Μαμόνοφ, δήλωσε πως το 70% των 1.600 ερωτηθέντων θεωρεί ότι το 2026 θα είναι μια πιο «επιτυχημένη» χρονιά για τη Ρωσία συγκριτικά με το 2025. Το 55% των συμμετεχόντων συνδέει αυτή την αισιοδοξία με την προοπτική λήξης του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η ρωσική πλευρά χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Όπως σημείωσε ο Μαμόνοφ, «ο κύριος λόγος αισιοδοξίας είναι η πιθανή ολοκλήρωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και η επίτευξη των δηλωμένων στόχων, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα που έχει περιγράψει ο πρόεδρος».

Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις του VTsIOM, είχε δοθεί έμφαση στη συσπείρωση της ρωσικής κοινωνίας γύρω από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους στρατιωτικούς στόχους. Ωστόσο, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των Ρώσων που εκτιμούν το τέλος του πολέμου.

Το πραγματικό επίπεδο κόπωσης της ρωσικής κοινής γνώμης λόγω της μακροχρόνιας σύγκρουσης παραμένει δύσκολο να αποτυπωθεί, εξαιτίας του αυστηρού κρατικού ελέγχου στην ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα με τον Μαμόνοφ, η συνεχιζόμενη επίθεση του ρωσικού στρατού, η απροθυμία των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντικαταστήσει πλήρως τις ΗΠΑ σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, αποτελούν βασικούς παράγοντες που ενισχύουν τις προοπτικές για μια τελική ειρηνευτική συμφωνία.

Μετά τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, προτεραιότητα θα δοθεί στην επανένταξη των βετεράνων της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην κοινωνία και στην ανοικοδόμηση των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, καθώς και των ρωσικών παραμεθόριων περιοχών.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων Levada, περίπου τα δύο τρίτα των Ρώσων τάσσονται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη του πολέμου. Η Levada έχει χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας» στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία

Ουκρανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με εκπροσώπους του Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ δύσκολα ζητήματα όπως τα κατεχόμενα εδάφη και η ασφάλεια της Ουκρανίας παραμένουν ανοιχτά.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΔΟΑΕ πετυχαίνει κατάπαυση πυρός για επισκευές στη γραμμή Ζαπορίζια

Ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τοπική κατάπαυση πυρός, ώστε να επισκευαστεί η εφεδρική γραμμή ενέργειας προς τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια. Ο Γενικός Διευθυντής Ρ. Γκρόσι επισήμανε τη σημασία διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο, συνάντηση Ουκρανών-Αμερικανών διαπραγματευτών στο Μαϊάμι

Η πρεσβευτής του Κιέβου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα συναντήσουν Αμερικανούς αξιωματούχους το Σάββατο στο Μαϊάμι, στο πλαίσιο συνομιλιών για την ειρήνη με τη Ρωσία.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα καταστρέφουν ενεργειακές υποδομές στο Χάρκοβο

Ρωσικές επιθέσεις κατέστρεψαν κρίσιμη ενεργειακή υποδομή στο Χάρκοβο, ενώ η Ουκρανία δέχεται διακοπές ρεύματος. Ο Ζελένσκι συγκάλεσε συμβούλιο για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών και ανακοίνωσε νέα πλήγματα στο Κίεβο.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Καταστροφή ενεργειακής μονάδας στο Χάρκοβο, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μεγάλη ενεργειακή εγκατάσταση στο Χάρκοβο, αφήνοντας εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς ρεύμα και θέρμανση μετά από αεροπορικές επιθέσεις. Συνεργεία έκτακτης ανάγκης εργάζονται αδιάκοπα, ανέφερε ο δήμαρχος.