ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:43
Εκκλησιαστική εικόνα τέχνης
Εκκλησιαστική εικόνα με θρησκευτική σκηνή μέσα σε ορθόδοξη εκκλησία.

Λεύκωμα με φωτογραφίες από τις τοιχογραφίες της εκκλησίας Μπογιάνα

Για πρώτη φορά οι τοιχογραφίες της εκκλησίας Μπογιάνα παρουσιάζονται σε φωτογραφικό λεύκωμα με πάνω από 50 υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, συνοδευόμενο από κείμενα κορυφαίων ιστορικών τέχνης για την καλλιτεχνική τους αξία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του βουλγαρικού πολιτισμού, οι τοιχογραφίες της εκκλησίας Μπογιάνα παρουσιάζονται με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης σε ένα νέο φωτογραφικό λεύκωμα.

Περισσότερες από 50 τοιχογραφίες έχουν αποτυπωθεί, αναδεικνύοντας τις πλαστικές και χρωματικές τους αποχρώσεις. Το λεύκωμα προσφέρει την πλέον εκτενή και λεπτομερή οπτική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί για τα 1.259 έργα, τα οποία θεωρούνται από ιστορικούς τέχνης ως η κορυφαία έκφραση της μεσαιωνικής βουλγαρικής ζωγραφικής.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από διακεκριμένους ιστορικούς τέχνης, όπως ο Κίριλ Κράστεφ, ο δρ Μπόγκνταν Φίλοφ, ο Αντρέ Γκράμπαρ και ο καθηγητής Ατανάς Μπόζκοφ. Οι ειδικοί αυτοί τοποθετούν την Εκκλησία της Μπογιάνα στον 13ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία σημειώθηκε σημαντική καλλιτεχνική άνθηση.

Η συντακτική ομάδα υπογραμμίζει ότι «οι τοιχογραφίες αποτελούν οπτική απόδειξη ότι η εκκλησία Μπογιάνα περιέχει μερικά από τα πιο εκλεπτυσμένα και πρωτοποριακά έργα της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής τέχνης».

Το λεύκωμα, αποτελούμενο από 184 σελίδες, κυκλοφορεί στα βουλγαρικά, αγγλικά και γαλλικά, σε περιορισμένη έκδοση 2.500 αντιτύπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αυτιάς: Έκκληση στην Κομισιόν για χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο

Ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Αυτιάς, ζητά με επιστολή του ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο, υπογραμμίζοντας τις εκτεταμένες ζημιές από υπερχείλιση υδάτων λόγω βροχών στη Βουλγαρία και ζητώντας άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση.
Χέρι με ψηφοδέλτιο κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Βουλευτικές εκλογές στις 19 Απριλίου, ανακοινώθηκε

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία στις 19 Απριλίου, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω διαμαρτυριών για οικονομικά ζητήματα και διαφθορά. Υπηρεσιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει ο Αντρέι Γκιούροφ.
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιουλέκας: «Ανοίγουν νέοι δρόμοι» Ελλάδας - Βουλγαρίας μετά το ευρώ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας, συναντήθηκε στη Σόφια με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, όπου συζητήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον ανάμεσα στις δύο χώρες και η δυναμική της ελληνικής παρουσίας.
Το Λάργκο Σόφιας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια υποδέχεται τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Σχεδιασμού 2026 τον Ιούνιο

Η Σόφια θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Σχεδιασμού και το σχετικό φεστιβάλ τον Ιούνιο, με διαλέξεις, εργαστήρια και εκθέσεις, αναδεικνύοντας την πόλη ως νέο κόμβο στην ευρωπαϊκή σκηνή σχεδιασμού.
Καθεδρικός Αλέξανδρος Νιέφσκι Σόφια
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια φιλοξενεί το 5ο Φεστιβάλ Φώτων από 1 έως 22 Μαρτίου

Το 5ο Φεστιβάλ Φώτων της Σόφιας θα διεξαχθεί 1-22 Μαρτίου στο πάρκο της Εθνικής Σχολής Άμυνας. Τιμώμενη προσκεκλημένη η εικαστικός Αμάντα Πάρερ, γνωστή για τα έργα φωτισμού σε πάνω από 300 πόλεις παγκοσμίως.