Δικαστήριο της Μόσχας έχει προγραμματίσει για τις 16 Ιανουαρίου προκαταρκτική ακροαματική συνεδρίαση σχετικά με την αγωγή της ρωσικής κεντρικής τράπεζας κατά του Euroclear, του αποθετηρίου που εδρεύει στο Βέλγιο και διακρατεί το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του δικαστηρίου.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατέθεσε αυτή την εβδομάδα αγωγή στη Μόσχα, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 230 δισ. δολαρίων από τη Euroclear. Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει ως "νομικό εφιάλτη" για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των σχεδίων της ΕΕ να αξιοποιήσει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει έως και 165 δισ. ευρώ από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές και δημοσιονομικές ανάγκες της Ουκρανίας για τα έτη 2026 και 2027.
Το Euroclear, το Βελγικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων, διατηρούσε ομόλογα για λογαριασμό της ρωσικής κεντρικής τράπεζας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα έχουν ωριμάσει, τα σχετικά ποσά παραμένουν στο Euroclear λόγω των κυρώσεων της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch τοποθέτησε τη Euroclear Bank σε "ενδεχόμενη αρνητική αξιολόγηση", επικαλούμενος πιθανούς νομικούς κινδύνους και κινδύνους ρευστότητας. Το Euroclear σχολίασε πως η απόφαση του Fitch καταδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα σχέδια της ΕΕ να χορηγήσει δάνειο στην Ουκρανία με βάση τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Δικηγόροι ανέφεραν στο Reuters ότι, αν και το Euroclear δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία που θα μπορούσαν να κατασχεθούν, η Ρωσία ενδέχεται να επιδιώξει την εφαρμογή μιας ευνοϊκής για αυτήν δικαστικής απόφασης σε χώρες με "φιλική" δικαιοδοσία.