ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Kινεζικός πύραυλος - διαστημικό «σκουπίδι», 18 τόνων, έπεσε στον Ατλαντικό

Πριν πέσει στη Γη ο πύραυλος Long March, που είχε εκτοξευθεί στις 5 Μαΐου μεταφέροντας ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, είχε περάσει πάνω από το κεντρικό πάρκο της Νέας Υόρκης και το Λος Άντζελες.

Ένας κινεζικός πύραυλος βάρους περίπου 18 τόνων, ο Long March 5B, έπεσε στις 11 Μαΐου στη Γη, κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοικτά της δυτικής Αφρικής. Ήταν το τέταρτο βαρύτερο διαστημικό «σκουπίδι» που έχει πέσει ποτέ ανεξέλεγκτα στον πλανήτη μας και το μεγαλύτερο μετά το 1991.

Τα μεγαλύτερα διαστημικά «σκουπίδια» που κατέπεσαν στη Γη, ήταν κατά σειρά μεγέθους ο αμερικανικός διαστημικός σταθμός Skylab το 1979, ο πύραυλος του Skylab το 1975 και ο σοβιετικός διαστημικός σταθμός Σαλιούτ-7. Στον κατάλογο θα μπορούσε να προστεθεί και το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Columbia που το 2003 είχε πέσει στη Γη.

Το 2019 ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ-2 βάρους εννέα τόνων είχε κάνει ελεγχόμενη πτώση μέσω της ατμόσφαιρας και είχε πέσει στον ωκεανό. Το 2018 ο προηγούμενος κινεζικός διαστημικός σταθμός, ο Τιανκόνγκ-1, είχε πέσει εκτός ελέγχου, αλλά χωρίς προβλήματα στον Ειρηνικό ωκεανό.

Πριν πέσει στη Γη ο πύραυλος Long March, ο οποίος είχε εκτοξευθεί στις 5 Μαΐου μεταφέροντας ένα νέο μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, είχε περάσει πάνω από διάφορες κατοικημένες περιοχές, όπως το κεντρικό πάρκο της Νέας Υόρκης και το Λος Άντζελες, σύμφωνα με το CNN και το Live Science.

Την ανακοίνωση της πτώσης του πυραύλου έκανε πρώτος ο αστρονόμος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν Τζόναθαν ΜακΝτάουελ. Όπως είπε, «για ένα μεγάλο αντικείμενο όπως αυτό, συμπαγή κομμάτια, όπως μέρη των κινητήρων του πυραύλου, μπορούν να επιβιώσουν κατά τη διαδικασία επανεισόδου στην ατμόσφαιρα και να συντριβούν στη Γη. Όμως από τη στιγμή που φθάνουν στην κατώτερη ατμόσφαιρα, ταξιδεύουν σχετικά αργά, συνεπώς το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, είναι να καταστρέψουν κάποιο σπίτι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Έτοιμοι για συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα χαρακτήρισε τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ εσωτερικό ζήτημα και δήλωσε πρόθυμη για συνέχιση συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, τόσο σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα όσο και στην κατάλληλη διαχείριση διαφωνιών.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Θέλουμε συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών τους, τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος 4,9% στο ακαθάριστο ωκεάνιο προϊόν Κίνας το εννεάμηνο 2026

Το ακαθάριστο ωκεάνιο προϊόν της Κίνας ανήλθε σε 8,5 τρις γιουάν το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2026, σημειώνοντας αύξηση 4,9%. Αυξημένη ήταν και η υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου (+3,5%) και αλιευμάτων (+4,6%).
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση στη ζήτηση υπηρεσιών logistics στην Κίνα το εννεάμηνο 2026

Σταθερή αύξηση σημείωσε η ζήτηση υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας στην Κίνα το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2026, με συνολική αξία 280 τρις γιουάν και αύξηση 4,9%, χάρη στην ενίσχυση της βιομηχανίας και των νέων τεχνολογιών.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα προς Φιλιππίνες: Σεβασμός στις «κόκκινες γραμμές» ζητά ο ΥΠΕΞ

Ο Γουάνγκ Γι κάλεσε τη Μανίλα να σταματήσει τη «δυσφήμιση» κατά της Κίνας και να τηρεί τις «κόκκινες γραμμές», εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Κατηγόρησε μάλιστα για κακόβουλες παρεμβάσεις στις διμερείς σχέσεις.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-Γερμανία: Ενίσχυση συνεργασίας για ψηφιακά έξυπνα οχήματα

Η ηλεκτροκίνηση και η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνουν την αυτοκινητοβιομηχανία, φέρνοντας Κίνα και Γερμανία πιο κοντά μέσω συνεργασιών. Στο WICV στο Πεκίνο, αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη συντονισμού και σταθερής προόδου.