ΓΔ: 2606.52 -0.02% Τζίρος: 9.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:44:36
Φώτο: ΑΠΕ

Κόντε: Το καλοκαίρι θα κάνουμε διακοπές έστω και με διαφορετικούς κανόνες

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχεται, βέβαια, ότι "οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, με μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της χώρας και επώδυνες οικονομικές συνέπειες". 

Στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε με την κρίση του κορονοϊού, αναφέρεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.  

"Το καλοκαίρι αυτό δεν θα μείνουμε στο μπαλκόνι μας και η ομορφιά της Ιταλίας δεν θα μπει σε καραντίνα. Θα μπορούμε να πάμε στη θάλασσα, στο βουνό, να χαρούμε τις πόλεις μας", δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός. Παράλληλα εύχεται οι Ιταλοί να κάνουν διακοπές στη χώρα τους, "έστω και αν αυτό θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, με προσοχή και κανόνες". 

Ο Κόντε τονίζει ότι "περιμένει την εξέλιξη του συνολικού επιδημιολογικού πλαισίου, για να καθοριστούν, στη συνέχεια, ο προγραμματισμός και ακριβείς ημερομηνίες της τουριστικής περιόδου". Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχεται, βέβαια, ότι "οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, με μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της χώρας και επώδυνες οικονομικές συνέπειες". 

Σε σχέση με τη δυνατότητα χρήσης των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από την Ιταλία, υπογραμμίζει και πάλι ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας. Προσθέτει, δε, ότι "η Ιταλία είναι σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να υιοθετηθεί ένα Ταμείο Στήριξης μεγάλης ισχύος" ενώ θεωρεί αναγκαία τη χορήγηση ενός "δανείου- γέφυρα".  

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πλήρους επαναλειτουργίας εστιατορίων, καφέ και κομμωτηρίων στην Ιταλία, πριν από την καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θεωρεί ότι "μπορεί να αποφασιστούν κάποιες εξαιρέσεις με τις διάφορες περιφέρειες της χώρας".  

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει έντονες φήμες που θέλουν τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να αναλαμβάνει -μέσα στο καλοκαίρι- πρωθυπουργός μιας νέας ιταλικής κυβέρνησης "ευρείας αποδοχής", ο Τζουζέπε Κόντε απαντά στην Corriere della Sera: "Όποιος εκτιμά πραγματικά τον Μάριο Ντράγκι, καλά θα κάνει να μην "σπαταλά" το όνομά του, χρησιμοποιώντας το στις εξελίξεις του καθημερινού ιταλικού πολιτικού σκηνικού".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία-Δανία: Ζητούν κέντρα επαναπατρισμού εκτός ΕΕ για μετανάστες

Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Δανίας, Μελόνι και Φρεντέρικσεν, σε κοινή τους δήλωση τάσσονται κατά της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία και την ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια.
Αεροδρόμιο στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Έλεγχοι σε 200 αφίξεις ταξιδιωτών από Ιταλία από τις αρχές

Η Ισπανία ξεκίνησε ελέγχους σε ταξιδιώτες από Ιταλία σε έξι αεροδρόμια λόγω διαφωνίας για τη μετανάστευση. Συνολικά ελέγχθηκαν 199 άτομα, ενώ τα μέτρα θα ισχύουν έως 7 Σεπτεμβρίου μετά και σχετική απόφαση της Ιταλίας.
Πανοραμική θέα Μαδρίτης
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδρίτη: Προσωρινός έλεγχος συνόρων για ταξιδιώτες από Ιταλία

Η Ισπανία επαναφέρει προσωρινά ελέγχους διαβατηρίων σε αεροδρόμια και λιμάνια για ταξιδιώτες από Ιταλία, αντιδρώντας στα μέτρα της Ρώμης λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Τα μέτρα ισχύουν έως 7 Σεπτεμβρίου.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απορρίπτει εξωτερικές παρεμβάσεις

Η Ιταλία απέρριψε το ισπανικό αίτημα για άρση της προσωρινής αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, τονίζοντας πως αποφάσεις που αφορούν εθνική ασφάλεια και σύνορα δεν υπαγορεύονται απ' έξω και παραμένει στάση έως τουλάχιστον τις 15 Αυγούστου.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία κάλεσε την Ιταλία να επαναφέρει τη Σένγκεν έως 9 Αυγούστου

Η Ισπανία ζήτησε από την Ιταλία να επαναφέρει άμεσα τη Συμφωνία Σένγκεν, αλλιώς θα λάβει αντίμετρα για την προστασία των πολιτών της, τονίζοντας ότι η Ιταλία έχει τις περισσότερες παράτυπες εισόδους τα τελευταία χρόνια.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Σύλληψη 16χρονου κοντά στη Φλωρεντία για τρομοκρατική προπαγάνδα

Ιταλός 16χρονος συνελήφθη κοντά στη Φλωρεντία, κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ του ISIS και υποκίνηση σε εγκλήματα λόγω διακρίσεων. Σε σελίδες του βρέθηκαν τζιχαντιστικό και νεοναζιστικό υλικό, καθώς και βίντεο υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.