ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
Αστυνομικός της Ιταλίας δίπλα σε περιπολικό σε αστική περιοχή τη νύχτα.

Έρευνες στην Ιταλία για πολυτελείς εταιρείες που εκμεταλλεύονται Κινέζους

Δεκατρείς μεγάλες εταιρείες πολυτελείας, όπως οι Gucci, Versace και Yves Saint Laurent, κατηγορούνται από την ιταλική δικαιοσύνη για χρήση υπεργολάβων που εκμεταλλεύονται κινέζους εργάτες στην Ιταλία.

Δεκατρείς ακόμη μεγάλες εταιρείες ειδών πολυτελείας, μεταξύ των οποίων οι Gucci, Versace και Yves Saint Laurent, βρίσκονται στο επίκεντρο ερευνών της ιταλικής δικαιοσύνης για πιθανή αξιοποίηση υπεργολάβων που εκμεταλλεύονται κινέζους εργάτες στην Ιταλία.

Σύμφωνα με αίτημα πληροφοριών που αποκαλύφθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, εισαγγελέας του Μιλάνου εντόπισε προϊόντα –όπως τσάντες, πορτοφόλια και ρούχα– αυτών των μαρκών σε εργαστήρια όπου διαπιστώθηκαν «σοβαρές συνθήκες εκμετάλλευσης» εργαζομένων κινεζικής καταγωγής.

Η έρευνα αφορά μάρκες του ομίλου Kering (Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen), την Givenchy (LVMH), την Prada και το νέο απόκτημά της Versace, αλλά και τις Ferragamo, Pinko, Dolce & Gabbana, Missoni, Off-White, Coccinelle και τον κολοσσό αθλητικών ειδών Adidas.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από τις εταιρείες, που διατηρούν το τεκμήριο της αθωότητας, να προσκομίσουν άμεσα έγγραφα για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, στο πλαίσιο εσωτερικών ελέγχων.

Στο παρελθόν, μεγάλα ονόματα της μόδας όπως η Dior (Kering), οι Tod's, Alviero Martini, θυγατρική της Armani και η Loro Piana (LVMH) έχουν επίσης βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών για παρόμοιες υποθέσεις.

Οι έρευνες αποκάλυψαν «άθλιους μισθούς» και περιστατικά όπου εργάτες κοιμούνται μέσα στα εργαστήρια, παράγοντας προϊόντα που πωλούνται έναντι χιλιάδων ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει σοβαρή έλλειψη εποπτείας στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, οι επιχειρήσεις μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβάσεις των εγκεκριμένων προμηθευτών τους. Οι υπερασπιστές των εργαζομένων στη βιομηχανία της μόδας καταγγέλλουν συστηματικές καταχρήσεις εδώ και δεκαετίες.

Η ιταλική κυβέρνηση αντέδρασε, με τον υπουργό Βιομηχανίας και «Made in Italy» Αντόλφο Ούρσο να δηλώνει πως η φήμη των εταιρειών αυτών «δέχεται επίθεση».

Η Tod's, αρνούμενη οποιαδήποτε παρατυπία, έλαβε προθεσμία 11 εβδομάδων από δικαστή του Μιλάνου για να ενισχύσει το σύστημα ελέγχου των προμηθευτών της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Δεν δικαιολογείται η βία κατά αστυνομικών μετά τον θάνατο Φακίρ

Η Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα γεγονότα στη Μπολόνια, ζητώντας διερεύνηση των ευθυνών για τον θάνατο του Φακίρ και τονίζοντας πως η βία κατά της αστυνομίας δεν δικαιολογείται. Ζήτησε βαθιά αναζήτηση της αλήθειας χωρίς προκαταλήψεις.
Χαρτονομίσματα ευρώ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Δέσμευση λογαριασμού 50.000€ του Μάριο Ροτζέρο στην Τυνησία

Η ιταλική δικαιοσύνη και οι τυνησιακές αρχές κατέσχεσαν λογαριασμό του Μάριο Ροτζέρο, θεωρώντας πως σκόπευε να διαφύγει. Τα δεσμευμένα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ως προκαταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των ληστών που σκότωσε.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η Μελόνι ζήτησε χάρη για κοσμηματοπώλη που δολοφόνησε δυο ληστές

Η Τζόρτζια Μελόνι στηρίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης για την έναρξη διαδικασίας απονομής χάριτος στον Μάριο Ροτζέρο, κοσμηματοπώλη που καταδικάστηκε για τη δολοφονία δύο ληστών, τονίζοντας πως η χάρη είναι προεδρικό δικαίωμα.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μιλάνο: Κοσμηματοπώλης φυλακισμένος για φόνο δύο ληστών ζητά χάρη

Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζιέρο καταδικάστηκε σε 14 χρόνια και 9 μήνες για τη δολοφονία δύο ληστών το 2021. Ζήτησε εκ νέου χάρη από τον πρόεδρο, ενώ η κεντροδεξιά συγκεντρώνει υπογραφές υπέρ του.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Σύλληψη 17χρονης που ετοίμαζε επίθεση για τον ισλαμικό εξτρεμισμό

Στη σύλληψη 17χρονης με ιταλική υπηκοότητα που φέρεται έτοιμη να συμμετάσχει σε τζιχαντιστικές επιθέσεις προχώρησαν οι αρχές στην Παβία. Η νεαρή εντοπίστηκε μέσω ομάδων διαδικτύου και οδηγήθηκε σε ειδική κοινότητα ανηλίκων.
Άγαλμα δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Διχάζει την Ιταλία η καταδίκη κοσμηματοπώλη για φόνο ληστών

Ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζιέρο καταδικάστηκε σε 14 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση για φόνο δύο ληστών, αφού τους πυροβόλησε ενώ απομακρύνονταν. Η υπόθεση διχάζει την Ιταλία και ο ίδιος δήλωσε ότι θα παραδοθεί στις αρχές.