Υπό κράτηση τέθηκε η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο πλαίσιο έρευνας των βελγικών αρχών για ενδεχόμενη απάτη στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.
Η 52χρονη Μογκερίνι, η οποία διετέλεσε Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ από το 2014 έως το 2019, ανέλαβε το 2020 τη διεύθυνση του Κολλεγίου της Ευρώπης στη Μπρυζ. Το ίδρυμα αυτό εκπαιδεύει πολλούς Ευρωπαίους δημοσίους λειτουργούς και θεωρείται υψηλού κύρους.
Η έρευνα, υπό την εποπτεία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, εστιάζει σε πιθανή ευνοιοκρατία και αθέμιτο ανταγωνισμό κατά την ανάθεση εκπαιδευτικού προγράμματος εννέα μηνών για μελλοντικούς διπλωμάτες, την περίοδο 2021-2022, από τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ (EEAS), όπου η Μογκερίνι είχε διατελέσει επικεφαλής.
Βελγική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στην έδρα της EEAS στις Βρυξέλλες, σε κτίρια του Κολλεγίου της Ευρώπης στη Μπρυζ και σε κατοικίες υπόπτων. Συνελήφθησαν συνολικά τρία άτομα, μεταξύ των οποίων η Μογκερίνι, σύμφωνα με πηγές που επιβεβαιώνουν σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας L'Echo.
Τα άλλα δύο πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ο Στέφανο Σανίνι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο αναπληρωτής διευθυντής του Κολλεγίου της Ευρώπης.
Οι ερευνητές εξετάζουν εάν το Κολλέγιο της Ευρώπης ή οι εκπρόσωποί του είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα κριτήρια επιλογής στη διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το εν λόγω πρόγραμμα, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή εισαγγελία.
Οι κατηγορίες που διερευνώνται αφορούν πιθανή απάτη κατά την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, διαφθορά, σύγκρουση συμφερόντων και παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου.
Η ευρωπαϊκή εισαγγελία, που ιδρύθηκε το 2021, είναι ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και άλλων οικονομικών παραβάσεων, όπως διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Το όργανο αυτό έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να διερευνά, αλλά και να ασκεί δίωξη και να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπαίτιους, εξουσία που δεν διέθετε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, υπήρξε το βασικό πρόσωπο της ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής κατά τη θητεία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είχε επίσης ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εκ μέρους της ΕΕ. Στη θέση του Υπάτου Εκπροσώπου διαδέχθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 η Εσθονή Κάγια Κάλας.
Από τον Σεπτέμβριο του 2020, η Μογκερίνι είναι πρύτανης του Κολλεγίου της Ευρώπης και, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ιδρύματος, από τον Αύγουστο του 2022 διευθύνει τη Διπλωματική Ακαδημία της ΕΕ, το πρόγραμμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας.
Η έρευνα διεξάγεται από ανακριτή της Δυτικής Φλάνδρας, με τη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία να πραγματοποιεί εφόδους σε γραφεία και κατοικίες.
Πριν από τις αστυνομικές επιχειρήσεις, η ευρωπαϊκή εισαγγελία είχε αιτηθεί την άρση της ασυλίας που απολάμβαναν αρκετοί ύποπτοι, αίτημα που έγινε δεκτό, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Στέφανο Σανίνι είναι σήμερα γενικός διευθυντής της Επιτροπής για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Κόλπο. Προηγουμένως υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ (2021-2024) και έχει διατελέσει πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ισπανία.