ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρωζώνης

Οι ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν την μεγαλύτερη επιδείνωση χρηματοδότησης καθώς το οικονομικό κλίμα εν μέσω της πανδημίας γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ.

Ταχεία επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ευρωζώνης, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Η έρευνα που αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020 δείχνει ότι οι ΜμΕ ανέφεραν μία μείωση του τζίρου τους (σε καθαρούς όρους -2% από 20% τους προηγούμενους έξι μήνες). Πρόκειται για την πρώτη μείωση του τζίρου που έχει καταγραφεί στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας της ΕΚΤ που πραγματοποιείται από το 2014. Οι ΜμΕ ανέφεραν, επίσης, μία μεγάλη επιδείνωση της κερδοφορίας τους (σε καθαρούς όρους -15% από -1% στην προηγούμενη έρευνα), η οποία σημειώθηκε σε όλες τις χώρες και τομείς.Οι ΜμΕ συνέχισαν να δηλώνουν την έλλειψη διαθέσιμου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού ως την κύρια ανησυχία τους (το 24% των ερωτηθέντων έναντι 28% στην προηγούμενη έρευνα), με δεύτερη τη δυσκολία στην εύρεση πελατών (21% έναντι 22%).

Όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, το καθαρό ποσοστό των ΜμΕ που ανέφεραν βελτίωση στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων παρέμεινε θετικό, αλλά μειώθηκε στο 5% από 10%. Αυτό αποδίδεται στην προθυμία των τραπεζών να χορηγούν πιστώσεις (11% έναντι 14%). Ωστόσο, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014, οι ΜμΕ της ευρωζώνης αντελήφθησαν την οικονομική τους κατάσταση ως παράγοντα που εμποδίζει την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση (-18% από 5%). Επιπλέον, οι γενικές οικονομικές προοπτικές θεωρήθηκαν ότι έχουν έναν ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο (-30% από -13%), κάτι που δεν έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο του 2013.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι απαντήσεις των ΜμΕ όσον αφορά την αναμενόμενη διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης είναι χρήσιμες στην εκτίμηση του πιθανού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον. Συνολικά, δείχνουν μείωση των προσδοκιών σχετικά με τη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη (-11% από 4%) με το επίπεδο της επιδείνωσης να διαφέρει μεταξύ των χωρών. Οι ιταλικές ΜμΕ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε καθαρούς όρους (-13% από 9%), ακολουθούμενες από τις γαλλικές και τις ισπανικές ΜμΕ ( -9% και -12% από 8% και -1%, αντίστοιχα).

Η έρευνα της ΕΚΤ διενεργήθηκε από τις 2 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου. Παρά τις δυσκολίες στη διεξαγωγή της λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη και τη συνακόλουθη διαταραχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε πολλές εταιρείες της Ευρωζώνης, η έρευνα ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε ένα δείγμα 11.236 επιχειρήσεων, το 92% των οποίων είχε λιγότερους από 250 υπαλλήλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η EKT αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε φθάσει ήδη στο 8,6%, δηλαδή τέσσερις και πλέον φορές πάνω από τον δικό της στόχο του 2%.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να αποφασίσει μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ

Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Η αύξηση του πληθωρισμού καθοδηγεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 8,6% από 8,1% τον Μάιο, μία εξέλιξη που θα ληφθεί υπόψη και θα συνεκτιμηθεί γενικότερα για την πορεία αύξησης των επιτοκίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας και υπογράμμισε τις κινήσεις που απαιτούνται για να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη.