ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα

Τουλάχιστον 58 αγελάδες νεκρές, 140 γέννες σε πλοίο προς Τουρκία

Πάνω από 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν εν πλω σε πλοίο που παραμένει μπλοκαρισμένο ανοιχτά της Τουρκίας, σύμφωνα με το AWF, που προειδοποιεί για πολύ δύσκολες συνθήκες επιβίωσης για τα νεογέννητα μοσχαράκια.

Τουλάχιστον 58 αγελάδες έχασαν τη ζωή τους πάνω στο πλοίο Spiridon II, το οποίο παραμένει μπλοκαρισμένο στα ανοιχτά της Τουρκίας, ενώ δεκάδες ακόμη γέννησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος για την Ευημερία των Ζώων (AWF).

Όπως αναφέρει το AWF, «τα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ανησυχητικές λεπτομέρειες. 58 βοοειδή πέθαναν στο ταξίδι από την Ουρουγουάη μέχρι την Τουρκία (…) Τουλάχιστον 140 αγελάδες γέννησαν εν πλω».

Η οργάνωση επισημαίνει ότι «τα ζωντανά νεογέννητα βιώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση» λόγω του υπερπληθυσμού των ζώων στο πλοίο και εκτιμά πως «είναι πολύ πιθανόν τα περισσότερα μοσχαράκια να πεθάνουν».

Το AWF κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν άμεσα την αποβίβαση των ζώων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανταπόκριση.

Το φορτηγό πλοίο Spiridon II παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανιού της Μπαντίρμα (Πάνορμος) από τις 21 Οκτωβρίου. Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την εκφόρτωση των ζώων, επικαλούμενες την έλλειψη των απαραίτητων υγειονομικών και εμπορικών εγγράφων.

Από τις 19 Σεπτεμβρίου, όταν απέπλευσε από την Ουρουγουάη, οι αγελάδες βρίσκονται συνεχώς πάνω στο πλοίο. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο ιστότοπος HarberDenizde, υπάρχει έντονη δυσωδία που προέρχεται από το πλοίο.

Οι εξαγωγείς αμφισβητούν την απόφαση της τουρκικής κτηνιατρικής υπηρεσίας και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το χωροταξικό της Ελλάδας

Το ΥΠΕΞ απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου, τονίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τα Χωροταξικά Πλαίσια δεν έχουν νομικό έρεισμα, ενώ η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρη και βασισμένη στις διεθνείς συνθήκες.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Ζητά κυρώσεις Κομισιόν για τουρκικές παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη

Ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από πτήση τουρκικού drone στο Θρακικό Πέλαγος, ζητώντας μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ενίσχυση προστασίας των νότιων συνόρων της ΕΕ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Η Τουρκία να σέβεται τα δικαιώματα των κρατών-μελών και να μην απειλεί

Η επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Μάρτα Κος, τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει απειλές και να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφερόμενη σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα κατά Βρετανού οικονομολόγου στην Τουρκία για προσβολή Ερντογάν

Η τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα κατά του Βρετανού οικονομολόγου Τίμοθι Ας για προσβολή του προέδρου Ερντογάν, μετά από δηλώσεις του σε εκδήλωση στην Τουρκία όπου τον χαρακτήρισε «κοινωνιοπαθή».
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Τι απαντά το Υπ. Δικαιοσύνης στην απόφαση του ΕΔΔΑ για Καβάλα

Η Τουρκία κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για μεροληψία στην απόφαση Καβάλα, με το Υπ. Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για υπέρβαση αρμοδιοτήτων και να εξετάζει τη σχέση της με τη Σύμβαση Δικαιωμάτων.