ΓΔ: 1986.07 -0.95% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:11:37
σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

Ισραήλ: Ο Ζίνι διορίστηκε επικεφαλής της Σιν Μπετ με ομόφωνη απόφαση

Ο υποστράτηγος Νταβίντ Ζίνι διορίστηκε επικεφαλής της Σιν Μπετ από τη κυβέρνηση του Ισραήλ, εν μέσω αντιπαραθέσεων για τη νομιμότητα του διορισμού λόγω ερευνών σε συνεργάτες του Νετανιάχου που κατηγορούνται για διαφθορά.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε ομόφωνα τον διορισμό του υποστράτηγου Νταβίντ Ζίνι ως επικεφαλής της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ. Ο 51χρονος αξιωματικός θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Η διαδικασία διορισμού ακολούθησε πολύμηνη δημόσια αντιπαράθεση, καθώς η γενική εισαγγελέας Γκαλί Μπααράβ-Μιάρα είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα της τοποθέτησης νέου επικεφαλής στη Σιν Μπετ. Η εισαγγελέας είχε προειδοποιήσει για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι η υπηρεσία διεξήγαγε έρευνα σε βάρος συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά με χρηματοδότηση από το Κατάρ.

Το Κατάρ θεωρείται υποστηρικτής της παλαιστινιακής Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νταβίντ Ζίνι διαδέχεται τον Ρόνεν Μπαρ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο για λόγους ευθιξίας, μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να τον αποπέμψει λόγω της αποτυχίας της Σιν Μπετ να αποτρέψει τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπεν Γκβιρ καταψηφίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, αντιτίθεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, εκφράζοντας αντιρρήσεις για την απελευθέρωση κρατουμένων και απειλεί με πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου αν διατηρηθεί η Χαμάς στην εξουσία.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο ασφαλείας, συνεδριάζει το υπουργικό

Το Ισραήλ αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός με τη Χαμάς στη Γάζα. Η κατάπαυση αναμένεται εντός 24 ωρών και η απελευθέρωση ομήρων εντός 72 ωρών, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου συγκαλεί υπουργικό για έγκριση εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Νετανιάχου συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο για έγκριση συμφωνίας κατάπαυσης πυρός με Χαμάς στη Γάζα, που προβλέπει επαναπατρισμό όλων των ομήρων. «Σπουδαία μέρα για το Ισραήλ», δήλωσε μετά την ανακοίνωση Τραμπ.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, αναφέρει η Παλαιστινιακή Αρχή

Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε για τρίτη συνεχή νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Παλαιστινίων, καθώς δοκιμάζεται η εύθραυστη εκεχειρία, σύμφωνα με το πρακτορείο WAFA.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αντάλλαξε 30 σορούς Παλαιστινίων με λείψανα 2 ομήρων

Το Ισραήλ παρέδωσε στο νοσοκομείο Νάσερ 30 σορούς Παλαιστινίων ως αντάλλαγμα για τα λείψανα δύο Ισραηλινών ομήρων που επέστρεψε η Χαμάς. Συνολικά, 225 σοροί έχουν ανταλλαγεί με 15 λείψανα Ισραηλινών από τις 10 Οκτωβρίου.