ΓΔ: 2022.68 -0.58% Τζίρος: 69.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:36:32
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
Φωτογραφία Shutterstock

Σι: Οι BRICS να αντισταθούν σε κάθε μορφή προστατευτισμού

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τα μέλη των BRICS να υψώσουν κοινό μέτωπο απέναντι σε κάθε μορφή προστατευτισμού, στηρίζοντας το πολυμερές εμπόριο με τον ΠΟΕ στον πυρήνα του.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, απηύθυνε κάλεσμα προς τα κράτη-μέλη των BRICS να αντιταχθούν σε κάθε μορφή προστατευτισμού κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του οικονομικού μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών.

Στην παρέμβασή του από το Πεκίνο, ο Σι υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος με επίκεντρο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), καλώντας τις χώρες του μπλοκ, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία και Ινδονησία, να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον εντεινόμενο προστατευτισμό. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πρέπει να υποστηρίξουμε το πολυμερές εμπορικό σύστημα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στον πυρήνα του και να αντισταθούμε σε όλες τις μορφές προστατευτισμού».

Επιπλέον, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι, «ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσεται η διεθνής κατάσταση, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στην προώθηση της οικοδόμησης μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, μοιράζοντας ευκαιρίες και επιτυχάνοντας αποτελέσματα όπου κερδίζουν όλοι, μέσω του ανοίγματος»

Με τη δήλωση αυτή, ο Σι επανέλαβε τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας και της διάθεσης για αμοιβαία οφέλη στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, είχε ως κεντρικό θέμα την «υπεράσπιση της πολυμερούς συνεργασίας». Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η ανάγκη για συλλογική δράση και η περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των μελών των BRICS, στοχεύοντας στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Συνεργάτης της AfD καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ Κίνας

Σε φυλάκιση 4 ετών και 9 μηνών καταδικάστηκε ο Γιαν Γκ., πρώην συνεργάτης βουλευτή της AfD, για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Παρέδωσε δεκάδες διαβαθμισμένα έγγραφα ενώ καταδικάστηκε και συνεργός του με αναστολή.
Αεροδρόμιο Κίνας εσωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 2,36 δισ. επιβατικά ταξίδια στις φθινοπωρινές διακοπές

Περίπου 2,36 δισ. επιβατικά ταξίδια αναμένονται στην Κίνα κατά τις 8ήμερες διακοπές για την Εθνική Ημέρα και το Φεστιβάλ Φθινοπώρου, με ζήτηση σε τουρισμό και οικογενειακές επισκέψεις να αυξάνεται δυναμικά, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.
Έρευνα και ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 2,78% αυξήθηκαν οι δαπάνες R&D των 1.000 κορυφαίων ιδιωτικών το 2024

Οι 1.000 κορυφαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κίνα αύξησαν τις δαπάνες R&D κατά 2,78% το 2024, φτάνοντας τα 1,43 τρισ. γιουάν, ενώ οι πατέντες τους αυξήθηκαν κατά 27,58%, σύμφωνα με την All-China Federation of Industry and Commerce.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα σχεδιάζει νέο πενταετές πρόγραμμα στη σύνοδο του ΚΚΚ τον Οκτώβριο

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνεδριάζει τον Οκτώβριο για να σχεδιάσει την ανάπτυξη της χώρας την επόμενη πενταετία, ενώ αντιμετωπίζει εμπορικές προκλήσεις από τη Δύση. Οι εργασίες θα διαρκέσουν από 20 έως 23 Οκτωβρίου.
Ρομπότ αυτοκινητοβιομηχανίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρεκόρ: Πάνω από 2 εκατ. ρομπότ στη βιομηχανία Κίνας το 2024

Το 2024, το απόθεμα βιομηχανικών ρομπότ στην Κίνα έφτασε τα 2.027.000, πάνω από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης. Εγκαταστάθηκαν 295.000 νέες μονάδες, ενώ παγκοσμίως το σύνολο ανήλθε στις 542.000, σύμφωνα με τον IFR.
BMW- Αυτοκίνητο
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κίνα στρέφεται η BMW με στόχο συνεργασίες για την ηλεκτροκίνηση

Οι Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων στρέφονται σε Κινέζους τεχνολογικούς εταίρους για ηλεκτροκίνηση και «έξυπνη» τεχνολογία, με τη BMW να συνεργάζεται με CATL, Momenta, Alibaba και Huawei, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο WNEVC.