ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις, θα ισχύσουν οι νέοι δάσμοι από 1ης Αυγούστου

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στους «αμοιβαίους» δασμούς από 1/8, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει παράταση, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις για πιθανή καθυστέρηση.

Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την έναρξη πληρωμής των αποκαλούμενων «αμοιβαίων» αμερικανικών δασμών από τους εμπορικούς εταίρους της χώρας, δηλώνοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου 2025 παραμένει αμετάβλητη και δεν θα υπάρξουν παρατάσεις.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε: «Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι αυτήν την ημερομηνία και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Με άλλα λόγια, όλα τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν από την 1η Αυγούστου 2025 – Δεν θα δοθούν παρατάσεις».

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση εκτελεστικής εντολής που παρατείνει την επιβολή των αυξημένων δασμών, αρχικά προγραμματισμένων για τις 9 Ιουλίου, για τρεις εβδομάδες, μεταφέροντας την εφαρμογή τους στην 1η Αυγούστου.

Παρά το αυστηρό μήνυμα προς τους εμπορικούς εταίρους, ο Τραμπ είχε αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο καθυστέρησης κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, λέγοντας πως η ημερομηνία είναι «σταθερή, αλλά όχι 100%»

Το σχόλιο αυτό ενίσχυσε τις αμφιβολίες σε Ουάσιγκτον και Γουόλ Στριτ σχετικά με το κατά πόσο ο πρόεδρος θα τηρήσει τελικά τη δέσμευσή του.

Η πολιτική των «αμοιβαίων» δασμών αποτελεί βασικό πυλώνα της εμπορικής στρατηγικής του Τραμπ, με στόχο την πίεση προς ξένες κυβερνήσεις να υπογράψουν νέες εμπορικές συμφωνίες. 

Παρότι οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει προκαταρκτικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ, σημαντικές λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές φάνηκαν να αντιδρούν συγκρατημένα στις ανακοινώσεις περί δασμών, με τον δείκτη S&P 500 να κινείται κοντά στα ιστορικά του υψηλά.

 Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις δηλώσεις του Τραμπ, καθώς το παρελθόν δείχνει ότι συχνά χρησιμοποιεί την απειλή δασμών ως διαπραγματευτικό όπλο.

Ο πρόεδρος προειδοποίησε επιπλέον ότι οποιαδήποτε χώρα αντιδράσει με αντίποινα στις αμερικανικές επιβαρύνσεις, θα δει τους δασμούς να αυξάνονται περαιτέρω κατά το ίδιο ποσοστό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προσφυγή δύο εταιρειών ενάντια στους νέους δασμούς Τραμπ

Δύο αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσέφυγαν κατά των νέων δασμών Τραμπ σε προϊόντα από 60 χώρες, υποστηρίζοντας ότι υπερέβη την εξουσία του και ζητώντας σαφέστερη τεκμηρίωση για καταναγκαστική εργασία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με νέους δασμούς την ΕΕ λόγω προστίμων στη Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με νέους δασμούς στην ΕΕ και εμπορική έρευνα λόγω προστίμων σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, διαμηνύοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν τέτοιες πρακτικές από την Ευρώπη.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμό 100% στα γενόσημα φάρμακα από Αύγουστο 2028

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο του 2028 θα επιβληθεί δασμός 100% στα εισαγόμενα γενόσημα φάρμακα, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ, με σταδιακή αύξηση των δασμών από το 2026 και μετά.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δασμοί 100% σε όσους φορολογούν ψηφιακές εταιρείες των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με δασμούς 100% σε προϊόντα χωρών που φορολογούν τις ψηφιακές υπηρεσίες αμερικανικών εταιρειών, τονίζοντας πως αυτά τα μέτρα μπορεί να αντικαταστήσουν υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες.