ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lagard
Πηγή: EKT

Λαγκάρντ: Υπάρχουν και άλλες λύσεις εκτός από τα κορονό-ομόλογα

Η έκδοση των κορονό-ομολόγων δεν είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης αλληλεγγύης, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία εκτιμά ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τον χρόνο εφαρμογής των περιορισμών.

Η έκδοση κορονό-ομολόγων αποτελεί ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή που έχει η ευρωζώνη, όπως τουλάχιστον τονίζει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Parisien».

Εκτιμά ότι το μέγεθος της ύφεσης στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τον χρόνο κατά τον οποίο θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού και σαφώς θα είναι πιο ισχυρή εάν αυτά διαρκέσουν για αρκετούς μήνες, με πιθανότητα να φθάσει ακόμη και το 10%. Όσο για την ΕΚΤ, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις συνεχίζει να διαθέτει εργαλεία προκειμένου να βοηθήσει όπου και όταν χρειαστεί.

Με άρτιο διπλωματικό τρόπο η κα Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο την ανησυχεί η διαμάχη για τα κορονό-ομόλογα, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Πρώτον, υπάρχει ήδη μια μορφή συγκέντρωσης χρέους μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή των δανείων που μπορεί να συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ως εκ τούτου δεν νομίζω ότι θα πρέπει να «κολλήσουμε» στο θέμα των κορονό-ομολόγων. Η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη οι διαπραγματεύσεις διαρκούν λίγο περισσότερο απ’ ότι θα θέλαμε, αλλά στο τέλος καταφέρνουμε να βρούμε λύση. Δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι το ζήτημα δεν κατόρθωσε να λυθεί σε μία νύχτα (σ.σ.: αναφέρεται στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη) και ευτυχώς η ΕΚΤ είναι εκεί για προσφέρει στήριξη. Όταν μιλάμε για αλληλεγγύη, θέλω επίσης να δούμε τι κάνουν οι Γερμανοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καλωσορίζοντας τους Γάλλους ασθενείς στα νοσοκομεία τους. Υπάρχει επίσης πραγματική αμοιβαία βοήθεια, η οποία πρέπει να αναφέρεται και να καλωσορίζεται. Το «κορονό-ομόλογο» είναι μια έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Υπάρχουν όμως και άλλες».

Συνεχίζοντας η επικεφαλής της ΕΚΤ συστήνει προτείνει ως εναλλακτική λύση τη συγκέντρωση των δαπανών στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ειδικά για την έξοδο από την κρίση. Ή την ίδρυση ενός ταμείου ανασυγκρότησης που θα στοχεύει στην πιο πράσινη και πιο ψηφιακή ανάπτυξη, ενώ σημειώνει ότι «αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση της απαραίτητης αλληλεγγύης προς όφελος των χωρών της Ένωσης που πλήττονται περισσότερο σήμερα».

Αντέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Επιπρόσθετα η κα Λαγκάρντ τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σήμερα πολύ καλύτερα θωρακισμένες σε σύγκριση με την κρίση του 2008. Άλλωστε «Οι δείκτες ιδίων κεφαλαίων σχεδόν διπλασιάστηκαν. Το κανονιστικό τους πλαίσιο ενισχύθηκε και οι διοικήσεις  τους είναι πολύ πιο προσεκτικές σε σύγκριση με την τότε κρίση. Ο τραπεζικός τομέας είναι τόσο ισχυρός όσο θα θέλατε να είναι. Οι αποταμιευτές μπορούν να είναι ήσυχοι».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση, εκτιμά ότι δεν πρέπει να συγκρίνεται άμεσα με αυτή του 2008, καθώς εκείνη αφορούσε τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ η τρέχουσα την υγεία και την κοινωνία. «Η κρίση του 2008 είχε οικονομική προέλευση. Η σημερινή κρίση αφορά πρωτίστως την υγεία. Αν το σκεφτούμε καλύτερα, έχει τις καταβολές της στις οικολογικές και βιολογικές διαταραχές του κόσμου. 

Είναι μια εκδίκηση για τους ζωντανούς! Οι οικονομικές συνέπειες είναι δύσκολο να μετρηθούν, αλλά σίγουρα θα είναι σοβαρές. Σήμερα, δεν πρόκειται για την τόνωση της οικονομίας - κάτι που κάναμε το 2008 - αλλά για το πάγωμα του χρόνου που απαιτείται για τον περιορισμό ώστε να επιτραπεί μια ταχεία και λειτουργική επανεκκίνηση.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θέλει την Κριστίν Λαγκάρντ

Η έρευνα του Οργανισμού Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υπηρεσιών (IPSO) έδειξε ότι η εμπιστοσύνη του προσωπικού σε ολόκληρη την ηγετική ομάδα της ΕΚΤ είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με σχεδόν το 60% να έχει αρνητική άποψη.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση της Λαγκάρντ στις αγορές: Όχι στην υπερβολική αισιοδοξία

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε πως ήδη καταγράφονται πρώιμα σημάδια χρηματοπιστωτικού κινδύνου, και απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση, ενώ εντείνεται η πεποίθηση στους οικονομολόγους πως η ευρωζώνη θα περιέλθει σε ύφεση.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει την εδραίωση των επιπτώσεων του πληθωρισμού

Τον Σεπτέμβριο, η EKT έκανε ένα ιστορικό βήμα, αυξάνοντας τα βασικά επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Κ. Λαγκάρντ: Προτεραιότητα για την ΕΚΤ η τιθάσευση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής η Τράπεζα έπρεπε να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, καθώς και τους κινδύνους που επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Οι ηγέτες των «27» και των Δυτ. Βαλκανίων συναντώνται στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας.
ECB, EKT, Lagarde
ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Επίσκεψη της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την Τετάρτη

«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε και να ακούσουμε την πρόεδρο της ΕΚΤ αυτή την πρωτόγνωρη χρονική περίοδο», σχολιάζει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.