ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η ΕΚΤ κάνει εκ νέου «ό,τι χρειάζεται» για να διασωθεί η ευρωζώνη

Η ΕΚΤ, όπως ακριβώς συνέβη και στην πρόσφατη κρίση χρέους, πράττει το καθήκον της στηρίζοντας με κάθε μέσο την οικονομία της ευρωζώνης και καλεί και τους ηγέτες της να πράξουν το ίδιο.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί αυταπόδεικτη αλήθεια ότι η ΕΚΤ και η σθεναρή αντίσταση του Μάριο Ντράγκι στις πιέσεις που του άσκησαν οι «ισχυροί» του ευρωπαϊκού Βορρά κατόρθωσαν να σώσουν τη ζώνη του ευρώ από την πλήρη κατάρρευση, εφαρμόζοντας μία επιθετική και συνάμα πρωτόγνωρη πολιτική. 

Όπως όλα δείχνουν το ίδιο ακριβώς θα γράψει και ο ιστορικός του μέλλοντος για τη στάση της ΕΚΤ και φυσικά της Κριστίν Λαγκάρντ απέναντι στην οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. 

Ακολουθώντας τα βήματα του προκατόχου της η Λαγκάρντ έγκαιρα πραγματοποίησε μία στροφή 180 μοιρών και από τη «χαλαρότητα» με την οποία αντιμετώπιζε τόσο η ίδια όσο και το σύνολο των μελών της διοίκησης της τράπεζας το φαινόμενο του κορονοϊού, προχώρησε στη λήψη μέτρων που μπορούν τελικά να βοηθήσουν ώστε η βέβαιη ύφεση να είναι λιγότερο οδυνηρή. 

«Η στροφή της Λαγκάρντ ήταν εντυπωσιακή», σπεύδει να τονίζει ο Πέτερ Πρατ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ μιλώντας στο Bloomberg και προσθέτει «πραγματοποίησε στροφή τύπου «U» και ανακοίνωσε τόσο φιλόδοξα και γενναία μέτρα και μάλιστα με μία ταχύτητα την οποία δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσε να έχει η ΕΚΤ».

Τα όπλα της ΕΚΤ

Το βαρύ πυροβολικό της ΕΚΤ αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από το έκτακτο πρόγραμμα Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει ομόλογα όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, χωρίς να ισχύουν οι αυστηροί κανόνες του QE, γεγονός το οποίο ωφελεί τα μέγιστα χώρες όπως η Ελλάδα. 

Ένα δεύτερο μέτρο αφορά το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει πλέον «όριο» στις αγορές ομολόγων κάθε χώρας, γεγονός που της επιτρέπει να στηρίξει περισσότερο αυτές που τυχόν θα δεχθούν επίθεση από τις αγορές, όπως για παράδειγμα η Ιταλία. 

Επιπρόσθετα η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι αυξάνει το QE κατά 120 δισ. ευρώ, προχωρά σε απεριόριστες προσφορές φθηνού χρήματος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ φροντίζει να χαλαρώσει τους κανόνες που ισχύουν για τις τράπεζες αναφορικά τόσο με τα απαραίτητα κεφαλαιακά μαξιλάρια όσο και με τα επισφαλή δάνεια.

Ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, για τη χώρα μας, αποτέλεσε το γεγονός ότι υπήρξε άρση του περιορισμού αγοράς ομολόγων (waiver), ενώ η ΕΚΤ δέχεται πλέον ως ενέχυρα για δανεισμό ομόλογα ελληνικών τραπεζών, ενώ μειώνει το haircut για τους συγκεκριμένους τίτλους.

Η πορεία προς την αλλαγή 

Όπως αναφέρει σε εκτενή του ανάλυση το Bloomberg η παραπάνω στροφή της Λαγκάρντ αλλά και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε και εξαιτίας της βίαιης διόρθωσης που καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και της αναστάτωσης που προκάλεσαν δηλώσεις της ίδιας της Λαγκάρντ στις αγορές ομολόγων. 

Ταυτόχρονα η δημοσιοποίηση εκτιμήσεων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, τουλάχιστον για το 2020, αποτέλεσε το κατάλληλο «καμπανάκι» κινδύνου ώστε να ενεργοποιηθεί η κεντρική τράπεζα.

Κατ’ επανάληψη η Λαγκάρντ, όπως άλλωστε το είχε πράξει και ο Ντράγκι, φροντίζει, πάντως, να θυμίσει στους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να σώσει μόνη της την ευρωζώνη και τους καλεί να ξεπεράσουν τις συμβάσεις και τους κανόνες και να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων που θα μπορέσουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η EKT αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε φθάσει ήδη στο 8,6%, δηλαδή τέσσερις και πλέον φορές πάνω από τον δικό της στόχο του 2%.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να αποφασίσει μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ

Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία το 2023, περιμένει τις μειώσεις επιτοκίων

Οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και φυσικά η εκτίναξη του πληθωρισμού αποτέλεσαν τα βασικά σημεία τριβής για την παγκόσμια ανάπτυξη, τονίζει η Alpha Bank.
ΔΙΕΘΝΗ

Alpha Bank: Επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη, επιταχύνεται ο πληθωρισμός

Το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη και σε αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό. Ποιες προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κεντρικές τράπεζες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η αύξηση του πληθωρισμού καθοδηγεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 8,6% από 8,1% τον Μάιο, μία εξέλιξη που θα ληφθεί υπόψη και θα συνεκτιμηθεί γενικότερα για την πορεία αύξησης των επιτοκίων.