ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επίσημη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ θα δημιουργήσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» για μετανάστες

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται σήμερα τη Φλόριντα για να δει το υπό κατασκευή κέντρο κράτησης μεταναστών στα βάλτους του Έβεργκλεϊντς, γνωστό ως «Αλκατράζ με αλιγάτορες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί σήμερα στη Φλόριντα, θα επισκεφτεί κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών υπό κατασκευή στους βάλτους του εθνικού πάρκου Έβεργκλεϊντς, που βαφτίστηκε «Αλκατράζ με αλιγάτορες».

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραβρεθεί στο άνοιγμα του κέντρου κράτησης, όπου προβλέπεται πως θα κρατούνται ως και 5.000 άνθρωποι, στημένου σε εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο στα Έβεργκλεϊντς, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος που οδηγεί εκεί και η μόνη οδός εξόδου είναι πτήση χωρίς επιστροφή. Η τοποθεσία είναι απομονωμένη, περιστοιχίζεται από επικίνδυνη πανίδα και περιβάλλον που δεν συγχωρεί», είπε σε δημοσιογράφους η Κάρολαϊν Λέβιτ.

Ερωτηθείσα γιατί το κέντρο κατασκευάστηκε σε τόσο εχθρικό φυσικό περιβάλλον, η εκπρόσωπος της προεδρίας είπε πως «όταν έχεις δολοφόνους που βρίσκονται εδώ παράνομα, βιαστές και ειδεχθείς εγκληματίες σε κέντρο κράτησης (...) θεωρώ πως πρόκειται για μέτρο αποτροπής κάθε απόπειρας απόδρασης».

Η επίσκεψη στη Φλόριντα καταγράφεται καθώς ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας εντείνει τις προσπάθειές του για να εγκριθεί από το Κογκρέσο πελώριο νομοθετικό πακέτο για τα δημοσιονομικά που βαφτίστηκε «μεγάλος και όμορφος νόμος» και περιλαμβάνει ιδίως χρηματοδοτήσεις για το πρόγραμμα μαζικών απελάσεων μεταναστών που θέλει.

«Η επίσκεψη σε αυτό το κέντρο κράτησης υπογραμμίζει την ανάγκη να υιοθετηθεί ο ‘ένας μεγάλος, όμορφος νόμος’ διότι χρειαζόμαστε περισσότερα κέντρα κράτησης στη χώρα», είπε στον Τύπο η κ. Λέβιτ.

Οι αρχές στην πολιτεία Φλόριντα ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως άρχιζαν την κατασκευή του κέντρου κράτησης στην προστατευόμενη φυσική περιοχή αυτή.

Ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης) Τζέιμς Άτμαϊερ σημείωσε πως η εγκατάσταση περίπου 77.000 στρεμμάτων «προσφέρει αποτελεσματική ευκαιρία, όχι ιδιαίτερα δαπανηρή, να κατασκευαστεί κέντρο προσωρινής κράτησης, καθώς δεν είναι απαραίτητο να επενδυθούν πολλά για την περίμετρο».

Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει «δεν θα τον περιμένουν και πολλά», μόνο «αλιγάτορες και πύθωνες», πρόσθεσε ο κ. Άτμαϊερ. Η λειτουργία του αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγορεύσει την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης σε κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής του, συνεχίζοντας να μιλά περί «εισβολής» στις ΗΠΑ «εγκληματιών ερχόμενων από το εξωτερικό», και φροντίζοντας να έχουν μεγάλη προβολή σε φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης οι απελάσεις. Υπόσχεται να απελάσει «εκατομμύρια» παράτυπους μετανάστες.

Η κατασκευή του «Αλκατράζ με αλιγάτορες» προκαλεί αγανάκτηση στους επικριτές της πολιτικής του έναντι των μεταναστών. Πρόσφατα έγιναν διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες, που σημαδεύτηκαν από επεισόδια, με έναυσμα επιχειρήσεις-σκούπες των δυνάμεων ασφαλείας για τη σύλληψη μεταναστών.

Υπερασπιστές του περιβάλλοντος κατήγγειλαν εξάλλου τον «απαράδεκτο και ανώφελο κίνδυνο» για το μοναδικό οικοσύστημα 2.000 και πλέον ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει περιορισμό στρατιωτικών ενεργειών στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν στην επίτευξη των στόχων τους στο Ιράν και εξετάζουν μείωση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Κάλεσε άλλες χώρες να προστατεύσουν τα Στενά του Χορμούζ, λέγοντας ότι θα συνδράμουν αν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απορρίπτει εκεχειρία με το Ιράν

Ο Τραμπ τόνισε πως αποκλείει κάθε «κατάπαυση του πυρός» στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται παύση όταν εξοντώνεται ο αντίπαλος. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως το Ισραήλ ίσως σταματήσει τον πόλεμο μετά τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση μηνύει το Χάρβαρντ για διακρίσεις κατά Εβραίων φοιτητών

Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε μήνυση στο Χάρβαρντ, κατηγορώντας το για αμέλεια προστασίας Εβραίων και Ισραηλινών φοιτητών και ζητώντας να ανακτήσει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά φερόμενου αντισημιτισμού.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Αγωγή από απολυμένους πράκτορες του FBI για τις έρευνες γύρω από τον Τραμπ

Δύο πρώην πράκτορες του FBI, που απολύθηκαν λόγω ερευνών κατά του Τραμπ για τις εκλογές του 2020, κατέθεσαν αγωγή κατά του πρώην διευθυντή τους και της υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ σκέφτεται κατάληψη ή αποκλεισμό του νησιού Χαργκ στο Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει κατάληψη ή αποκλεισμό του νησιού Χαργκ στο Ιράν για να πιέσει την Τεχεράνη να ανοίξει το Στενό του Χορμούζ, σύμφωνα με πληροφορίες Axios, αυξάνοντας τον κίνδυνο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης.