ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ρωσίας ουρανός

Η Ρωσία κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη για τις απελάσεις Ρώσων δημοσιογράφων

Η Μόσχα κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείριση Ρώσων δημοσιογράφων, με φόντο απελάσεις και άρνηση παραμονής από τις γερμανικές αρχές.

Η Ρωσία κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στη Μόσχα, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείριση Ρώσων δημοσιογράφων από τις γερμανικές αρχές. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η κλήση έγινε για να ενημερωθεί ο διπλωμάτης σχετικά με «μέτρα ανταπόδοσης» που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Μόσχα.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί μετά την απόφαση των γερμανικών αρχών να μην ανανεώσουν την άδεια παραμονής του Σεργκέι Φεοκτίστοφ, επικεφαλής του γερμανικού γραφείου του ρωσικού μέσου Rossia Segodnia. 

Ο δημοσιογράφος έλαβε εντολή να εγκαταλείψει τη Γερμανία μέχρι τις 19 Ιουνίου, ενώ η Ρωσία κατήγγειλε ότι οι γερμανικές αρχές κατέσχεσαν τα διαβατήρια της συζύγου και της κόρης του, και απαγόρευσαν την είσοδό του στη χώρα μετά από πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τη Γερμανία για «συστηματική καταδίωξη δημοσιογράφων» που διαθέτουν επίσημη διαπίστευση στη χώρα. Μίλησε για «διοικητικές πιέσεις» και χαρακτήρισε τη στάση του Βερολίνου ως «προπαγάνδα που στοχεύει στην ταπείνωση των Ρώσων δημοσιογράφων».

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει αντίμετρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά διπλωματική ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες λόγω των μέσων ενημέρωσης. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Μόσχα απέλασε δύο δημοσιογράφους του γερμανικού κρατικού ομίλου ARD, ως απάντηση για το φερόμενο κλείσιμο του ρωσικού καναλιού Pervy Kanal στη Γερμανία,  ισχυρισμό που το Βερολίνο είχε τότε διαψεύσει κατηγορηματικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας στη Γερμανία, μετά τη σύλληψη Ουκρανού που κατηγορείται πως παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία. Τόνισε ότι η χώρα παραμένει στόχος εντατικής κατασκοπείας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη Ουκρανού στη Γερμανία για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Στο Βρανδεμβούργο συνελήφθη Ουκρανός ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, κατηγορούμενος ότι μετέφερε σε ρωσική υπηρεσία στοιχεία για παραγωγή τεθωρακισμένων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, ανακοίνωσε η Εισαγγελία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Δίκη ουκρανού αξιωματικού στο Αμβούργο για σαμποτάζ στους Nord Stream

Στη Γερμανία άρχισε η δίκη Ουκρανού αξιωματικού για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Είναι ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση που είχε μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες. Διαδηλώσεις εχθρικές προς τη Μόσχα σημειώθηκαν έξω από το δικαστήριο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός Υπ. Άμυνας: Ο Τραμπ «στριμωγμένος» λόγω συμφωνίας Ρωσίας-ΗΠΑ

Ο Μπόρις Πιστόριους, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, εκτιμά ότι η φιλορωσική στροφή του Τραμπ οφείλεται σε εσωτερικές πιέσεις ενόψει εκλογών, τονίζοντας πως αυτή η τακτική εξωτερικής πολιτικής θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία στηρίζει τον Ζελένσκι έναντι του Τραμπ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας για πίεση στη Ρωσία και επανέναρξη διαλόγου, στον απόηχο του αιτήματος Τραμπ για απομάκρυνση του Ουκρανού προέδρου.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σρέντερ γιόρτασε τα γενέθλια του Πούτιν στη Ρωσία

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ βρέθηκε στη Μόσχα για να γιορτάσει τα 74α γενέθλια του Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου στα γερμανικά ΜΜΕ.